Niby mieści a jednak niektórym nie :)
Printable View
Niby mieści a jednak niektórym nie :)
musiałbyś z moim mechaniorem pogadać, pewnie za tysiaka by się chętnie podjął - przynajmniej u mnie nic nie marudził że było ciężko
Jak by go wbił na siłę młotkiem to by wszedł. Już dwóch to widziało.
Witam. Dzisiaj zmierzyłem napięcie aku przy rozruchu. Napięcie spało do 10,3V. Czy to aby nie za nisko? Pytam bo aku jeszcze na gwarancji i się zastanawiam nad jego wymianą.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Jest w porządku. Sprawdzałeś akumulator jakimś testerem?
Sprawność aku. sprawdż u elektryka odpowiednim miernikiem. Zbyt duży spadek napięcia przy rozruchu mogą powodować inne rzeczy np. rozrusznik, przez zbyt duży pobór prądu, altek przez słabe ładowanie, czy jakieś zwarcie rozładowujące aku na postoju.
Na postoju aku ma 12,25v a altek ładuje 14,1v
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Ale 10,3 V to nie jest "zbyt duży" spadek napięcia, tylko zwyczajny. Swojego czasu testowałem rozruch na nowym akumulatorze Varta Silver Dynamic 85 Ah i profesjonalnym miernikiem. Napięcie przy pierwszym rozruchu potrafiło spadać poniżej 10V, a mimo to rozruch był szybki i płynny.
Naładowany, dobry aku. w stanie spoczynku powinien mieć ok. 12,6V. Porównaj wskazania swojego miernika z innym, co do którego jest pewność, że pokazuje dobrze.12,2 V to na naładowany i nowy,jak w twoim przypadku aku, trochę mało. Sprawdż pobór prądu jaki masz po wyłączeniu wszystkich odbiorników,na postoju. Powinien być w granicach jak 20 - 30, a max 50mA.