Tylko że ja nie mam DPFu i samochód nie kopci na czarno. Jak sie rozgrzeje to wogóle nie dymi czy pod obciążeniem czy bez. Tylko jak zimny to biały dymek leci.
Printable View
Tylko że ja nie mam DPFu i samochód nie kopci na czarno. Jak sie rozgrzeje to wogóle nie dymi czy pod obciążeniem czy bez. Tylko jak zimny to biały dymek leci.
Panowie, prośba o spojrzenie na link: KOREKCJE. 1.9JTD 16V 2003r.
Całość wykresu na wolnych obrotach, następnie stopniowe włączanie wszystkich mozliwych odbiorników elektrycznych(oprocz klimy) i koncowka znowu bez odbiorników.
1) -0,55
2) -0,19
3) +0,96
4) -0,23
Auto dobrze jezdzi, nie kopci, dobrze pali. Jedynie czasami przy załączonej klimie lekko przytelepie, ale minimalnie.
Czy te korekcje są w normie? Na wykresie cyl 3 odbiega od pozostalych, ale wszystkie mieszcza sie w wąskim zakresie zakresie od -0,55 do + 0,96.
Dzieki i pozdrawiam
--
Alex
Jak działa to zostaw.
Ja Cię boli i chcesz spać spokojniej to zacznij od 3 :)
Ale wcześniej użyj czyścicieli wtrysków :)
Po 2-3 tysiącach km sprawdź korekty.
Dzięki za ocenę, generalnie chciałem się upewnić.
Próbował ktoś z was dolac oleju do 2T (dwutaktów) i czy zauważył jakies konkretne zmiany po przejechaniu wiekszej ilosci km na takiej mieszance? Oczywiscie, nie ryzykowałbym tego w JTDm z Dpf.
Majster... było coś o tym na forum, ale teraz za diabła znaleźć nie mogę :D
Generalnie wnioski były takie, że rewelacja (Ci co się odważyli).
Ja cie rozumiem, gdyż pewnie chodzi o ten temat - http://www.forum.alfaholicy.org/foru...y_pigulce.html
Tylko mnie interesuje, czy ktoś sprawdzał po zastosowaniu tej mieszanki korekty wtryskiwaczy, gdyż u mnie niestety się nie da.
Eeee no no no ;) o to chodziło.
Ja póki co jestem na etapie testowania BP Ultimate... za parę dni pewnie będę porównywać wyniki.
O oleju 2T nic na razie nie powiem bo nie odważyłem się... zresztą nie wiem, czy przypadkiem takie paliwa jak Ultimate itp nie mają czegoś takiego w sobie. Jeszcze się nie dowiadywałem, ale dowiadywać się będę.
tak :)
Obroty silnika: 775 obr/min
Dawka ogólna paliwa: 6,984 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 0,06 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -0,07 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 0,09 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 0,02 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 5): -0,10 mmł/w
Temperatura wody: 72,16 °C
log z dzisiaj silnik po przejechaniu ok 10 km przy -5 C włączone radio (bose) i klima
mam DPF w jtdm :)
wcześniej korekty potrafiły jeździć od -2,5 do 2,5 w skrajnych wypadkach, ale średnio ok -1,5 do 1,5 (często loguję pracę silnika) zależnie od paliwa i warunków.