Witam
Czy ktoś może polecić jakieś dobre opony letnie 185/65/R15 albo 195/65/R15 w rozsądnej cenie?
Może ktoś ma na sprzedaż?
Printable View
Witam
Czy ktoś może polecić jakieś dobre opony letnie 185/65/R15 albo 195/65/R15 w rozsądnej cenie?
Może ktoś ma na sprzedaż?
Potrzebuje tylko 15 calowe
Jaki powinien być odpowiedni indeks ładowności dla 147 ??
195/60/15
To nośność 88
Niedoceniane i nie brane pod uwage sa opony Federal. Nie widzialem zadnych testow z tymi gumami. Ja nie mam ich na zadnym samochodzie, ale raz dostalem zastepczy z wypozyczalni na Federal Formoza FD2 225/45R17 94 W.
Totalne zaskoczenie - swietnie sie klei do asfaltu, na lukach pewna, nie za glosna, a wode odprowadzaja jak gabka. Cztery glebokie podluzne rowki + drobne naciecia. Wbrew tendencjom sa symetryczne i to sie sprawdza.
Jak ze scieralnoscia - nie wiem. Przejechalem w 4 dni 1350 km i bylem bardzo zadowolony.
Jak ktos chce cos naprawde bajeranckiego to model 595EVO. Za 225/45/17 z indexem Y zaplaci 300-350 PLN.
Zeby nie byc posadzonym o reklame, to napisze, ze w Julci mam Michelin Energy Saver, a na Stilo Racing - Conti Premium Contact. Michelki sa nowki, ale Conti za rok wymienie - chyba na Federale.
I na koniec uwaga - asymetryki maja inna twardosci i beznik na zewnatrz, inna od srodka. To jest OK, ale pokazywano filmik z kamer przyczepionych do blotnikow po obu stronach. Opona prawa pieknie odprowadzala wode za siebie, lewa zas czesciowo przed siebie (inny kierunek naciec bieznika). Zakladajac ze kaluze sa czesciej po prawej to tez OK. Ale czasami woda zbiera sie od wewnetrznej lewgo luku i wtedy nie jest OK.
Komentarz ze strony producenta opon -jakich? (to bylo z USA na Discowery) brzmial, ze powinny byc produkowane opony niesymetryczne lewe + prawe i nastepnie parowane, ale nikomu to sie nie oplaca.
Czyli i w tym biznesie kasa ponad wszystko.