Kolego u mnie po zerwaniu klap poszła głowica do szlifu wymiana wszystkich zaworów i do tego jeden tłok do wymiany a to boli a zwłaszcza kieszeń tak że nie zastanawiając się tylko je wywal
wystukane na HONOR 8
Printable View
Witam,
Panowie kolektor wymieniony. W starym były wszystkie klapy. Co mnie jednak zdziwiło- w kolektorze plastikowym były klapy metalowe ??? bo u mnie były, po wyczyszczeniu świecą się jak psu jajka....
Marek
Pytanie możliwe że już zadawane wcześniej, czy jest możliwość sprawdzenia w jakiś sposób czy klapy wirowe są w plastikowym kolektorze? ślady po zaślepieniu czy jakieś sterowanie? Auto grudzień 2006. 1.9 150 km?
Tak było już zadawane i tak idzie sprawdzić. Trzeba zdjąć plastikową osłonę z silnika i obejrzeć od góry kolektor na części aluminiowej gdzie są mocowania osiek klap.
pytanie mozliwe ze bylo troche inne. w 2006 i jeszcze 2007 montowali caly alu kolektor (no chyba ze ktos wymienil na taki, ake maloprawdopodobne bo trzebaby tez sterowanie zmieniac) , wiec przynajmniej klapki sie nie urywaja, aczkolwiek zacinaja i tracą szczelnosc, dlatego czesto listwa spada. w alu widac ze jest kolektor dobroboty.
Mam plastikowy kolektor Magneti Marelli i w nim chciałbym się dowiedzieć czy posiada jeszcze klapy ? Znalazłem starszy wątek i mój wygąda tak jak na w twojej odpowiedzi z pierwszego zdjęcia
(http://www.forum.alfaholicy.org/159_...leksowo-3.html). I w nim chodzi mi jak sprawdzić czy są klapy wirowe czy może ktoś już je wcześniej wywalił
Można, endoskopem. Ewentualnie zerknij pod kolektor, czasem jeśli usuwają klapki to wyjmują cięgno od silniczka i wtedy ten steruje sobie na sucho.
Twój post nr 30 nie wiem jak go podlinkować, Jak byłem w aso na przeglądzie przed zakupem to gość co ją oglądał powiedział że jest po zmianowy i do tego jest dość nowy egr. Znów mój mechanik jak ja oglądał to nie widział sterowania klapami i od dołu i góry chodź on raczej Audi serwisuje i mówi że problem z kolektorem jest mu nieznany. Dlatego chciałem sam zobaczyć bo od góry to nic nie widać.