www.zmienolej.pl
Printable View
W uproszczeniu przy 100 stopniach im wyższa lepkość tym lepiej (lepsza ochrona) a przy 40 im niższa tym lepiej (niższe opory).
mam autko zalane tym TITAN GT1 PRO C-3 5W30 ale będę wycinał DPF, zostać z tym olejem czy wybrać ten TITAN GT1 PRO FLEX 5W30 XTL??
Pro Flex też jest zdaje mi się nisko-popiołowy (jeśli dobrze kojarzę). Dobre oleje w dobrej cenie ale są moim zdaniem lepsze opcje jak nie masz dpf-a.
dawaj śmiało, jakie?
Penrite HPR Diesel5w40, Penrite Enviro+5w40, Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40/Meguin Super Leichtlauf 5w40, Liqui Moly Top Tec 4100 5w40, Liqui Moly Top Tec 4600 5w30 do tego coś z Amsoila, Millersa czy Neste. Albo Fuchs Race Pro S 5w40.
do mojej to raczej 5w30. Millersa mi piła, Liqui Moly to chyba nie w pełne syntetyki? Może Penrite'a spróbuję.
Penrite Enviro+C3 5w30 zdecydowanie polecam. Zgłoś się na priv to dostaniesz dobry :)rabat.
Tak z ciekawości masz tomek u siebie tego Fuchsa o którym wyżej wspomniałeś?
mocno się zastanawiam nad Penrite Enviro+C3 5w30 ale w innym źródle polecono mi oleje GULF, coś dobrego można o nich powiedzieć? Jeśli tak to który konkretnie byłby najlepszy?
Zdecydowanie Penrite. Na Gulfie silnik bardzo klekotał, zawory pracowały głośno. Z tym że nie pamiętam jaki Gulf wlalem.
Jakościowo na pewno Penrite będzie o wiele lepszy ale niekoniecznie musi na nim chodzić ciszej silnik może być ciszej, może być bez zmian, a może być lekko głośniej.
Witam, posiadam alfe 159 1,9jtdm 150KM, z dpfem. Wczoraj zamowilem Motul 8100 X-CLEAN C3 5W40, w wiadomości do sprzedającego napisałem swój model auta, odpisał, że wybrałem zły olej i prawidłowy do mojego auta to 8100 X-clean FE 5w30. Co o tym sądzicie? Jaki brać? Wcześniej miałem Millersa. Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam
W tym silniku raczej ma być 5W30.
5W30 zrobiłem na tym silniku 300kkm bez dolewek i żadnych problemów na Shell Helix Ultra (teraz ECT 5W-30). Kiedyś fiat go stosował jako zamiennik za Selenię. Jak sprzedawałem auto komputer pokazał DPF 30% - jak nówka.:)
Co sądzicie o Amsoil 5w40 Diesel Engine Oil?
Jest dość drogi, ale to syntetyk.
Poza tym jako jeden z bardzo niewielu spełnia normę API-CJ4.
Znacie inne oleje które tę normę spełniają?
Ktoś jeździł na tym oleju?
Mechanik polecił mi zalać olej Petronas Selenia 5w40 WR.
Ten olej jest OK? Silniki 1,9jtd 16v miały chyba taki fabrycznie.
od 6lat używam liqui molly, ale mam chęć spróbować millers-a
pablo garage, ma w swojej ofercie i chyba wleję do belli taką oliwę.
Co ile wymieniacie olej? ja wcześniej co 10kkm, ale widzę trend żeby co 15kkm wymieniać.
Zastanawiam się, czy 5w30 czy jednak 5w40? instrukcja mówi o 30..
- - - Updated - - -
nie wiem jak wygląda kwestia penrite, ale jak kiedyś interesowałem się niszowymi olejami typu penrite, royal purple, czy swepco to trzeba powiedzieć, że te oleje mają inne bazę i nie jest to ropa naftowa.
Kupiłem royal purple w jakiś dziwnych flaszkach po 1/4 galona, zapłaciłem jakieś 450pln a efekt był taki, że wlałem oliwe w kolorze biskupiej purpury a po 2kkm pękł mi pierścień na cylindrze.Auto nowe nie było, jeździło wcześniej na 5w40 liqui molly i było ok.
Radzę uważać z wynalazkami..
Penrite jest sprawdzony. Ważne żeby kupować z pewnego źródła. Do wszystkich benzynowych aut w rodzinie leję HPR5 5W40 i żadne nie narzeka :) nawet póki co w 159 jest ten olej.
Szukam szukam i nie mogę się zdecydować... Mam Belle z 1.9 16V 150KM z DPF, nie mam pojęcia co było wcześniej lane czy 5w30 czy 5w40, co poleciliście mi zalać (filtr już mam UFI) takiego bardziej budżetowego.
Czy to normalne, że po wymianie oleju i pustym filtrze oleju wyskoczył przy pierwszym uruchomieniu silnika komunikat o niskim ciśnieniu oleju?
Ten komunikat o niskim ciśnieniu jest całkiem normalny po zalaniu nowego oleju. Chyba że świecił przez kilkanaście sekund lub dłużej to wtedy można by się zacząć martwić.
Ja dzis zamówiłem Millers EE LongLife 5W40. Po 5 latach zalewania Motulem zobaczymy jak będzie się sprawowac na Millersie.
Pytanie, co wybrać :
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30
czy
LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30
Nie chcę Milersa ani Penrite :D
LIQUI MOLY Top Tec 4100 :top:
Ja mam Motula, oleje bardzo podobne do siebie co być nie zalał to będzie dobrze :)
Zamówione LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30 i tak zostaje na tym 5w30
top tec 4100 lepszy podobnie jak 4600.
Używam i chwale Liqui Moly toptec 4100
Wysłane z Nokii 3310
Witam znajomy w Opolu Signum ten sam silnik 1.9 150km leje taki olej
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6014016830
Syntetyczny Olej MOTUL 8100 X-clean FE 5w30 4L
Czy ktoś może się wypowiedzieć czy będzie ok? Czy lepiej któryś z wyżej polecanych?
Dzięki za odpowiedź [emoji2]
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Ja nalałem taki do 2.0 i silnik dalej pracuje jak wcześniej czyli normalnie. Spełnia wszystkie normy w tym FIAT 9.55535-S1 z instrukcji.
Odpowiedz sobie ile chcesz wydać.
Witam,
również stoję przed dylematem czym zalać. W tej chwili jest castrol edge 5w30 (po poprzednim właścicielu) i powoli nadchodzi czas wymiany, po poczytaniu tego tematu i pokrewnego "temat rzeka..." najbliżej mi do valvoline mst c3 5w30, ale z gamy tego producenta do mojego silnika polecany jest valvoline env c2 5w30 - lepszy z normą C3?
Nie ukrywam też, że lotos c2+c3 5w30 lub platinum max expert ft 5w30 kuszą ceną i tym, że "nasze".
A może platinum max expert c4?
Pomóżcie rozwiać wątpliwości. Pzdr.
Z tego co sie dowiedziałem z aktualnego wątku oleje C3 sa bardziej nastawione na ochronę silnika, a C2 na oszczędność paliwa. C3 można lać bo i tak maja w sobie wymagania C2.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka