Że się tak wyrażę, pomacaj obudowę DPF od góry. Włóż rękę między nadwozie a filtr i tam pomacaj.
Printable View
Że się tak wyrażę, pomacaj obudowę DPF od góry. Włóż rękę między nadwozie a filtr i tam pomacaj.
Witam Koledzy,
Mam okazję usunąć DPF (AR 159, 120 KM) u pewnego mechanika, który życzy sobie trochę mniej za tę usługę niż profesjonalne serwisy.
Zarzeka się, że poradzi sobie z tym bez problemu.
Moje pytanie, to czy przy zmianach w oprogramowaniu da się coś mocno spartaczyć? Czy jest to raczej błachostka w tym modelu
Bo czytałem, np. o rozrzedzaniu oleju bez przyczyny, itp (wiadomo o co chodzi).
Można spartaczyc były przypadki że ecu wydawał polecenie wypalenia. Z tego co na forum można wyczytać to dpf-a nie da się zupełnie wykasowac można jedynie tak wystroic że do wypalenia nigdy nie dojdzie
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Po przejechaniu trasy rzędu 50 km spokojnie w tym ostatnie 5 km na 3000 obr. zauważyłem, że kopci się coś lekko spod podwozia o zapachu spalin.
Następnie wypluło błąd - po rozkodowaniu "za długi czas regeneracji filtra".
Czy to była przerwana procedura wypalania?
Zdarzyło mi się tak 2 razy w ciągu 3 tygodni posiadania auta. Poprzednio było użytkowane przez kobietę w mieście.
Tak, to prawda. Można to spartaczyć, a co gorsza, to są ludzie/warsztaty osuwające fizycznie DPF pozostawiając oprogramowanie nie zmienione.
A sterownikach jakie macie robi się "emulację", czyli jak napisał olo_84.
- - - Updated - - -
Tak, to z dużym prawdopodobieństwem procedura wypalania. Zobacz MES-em do ECU i sprawdź kiedy wystąpiło ostatnie wypalanie.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :-)
W takim razie, możecie polecić jakiś rzetelny warsztat do usunięcia DPF w okolicach Częstochowy ?
Lub samego programistę
Jeśli ktoś jeszcze myśli o usunięciu DPF to ma na sprzedasz puszkę z usuniętym wkładem filtra ;P
Witam
Mam problem z moją włoszką.
Pare dni temu kupiłem AR 159 JTD 150KM z wyciętym dpf-em(przynajmniej tak twierdzi były właściciel. Problem pojawia się gdy jadąc na 5 biegu moja włoszka zaczyna dymić, a spalanie rosnąć. Problem ten ustaję po po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika do czasu wrzucenia 5 biegu lub przekroczeniu 100KM/H(nie jestem do końca pewien co dokładnie powoduje dymienie, załączenie 5 biegu czy prędkość).
Zastanawiam się czy przy usuwaniu dpf'a były właściciel zapomniał także usunąć go programowo, czy ten kto to robił po prostu zrobił to nie właściwie, przypisał złe wartości w oprogramowaniu komputera i komputer odpala wypalanie dpf'a.
Jeden z moich znajomych, stwierdził że możliwe mam problem z czujnikiem temperatury spalin(dpf??)
Jak myślicie, co to może być?
Najlepiej podłącz komputer i zdiagnozuj ale wygląda na jakis problem z dpf pewnie coś z softem jest nie tak.