Ta informacja jest bardzo pocieszająca, i nieco mnie uspokoiła - chodź nie ukrywam,że lepszy byłby fakt, iż coś jest zepsute, wymieniam i temat zamknięty. Cisza i spokój... :)
Printable View
Witam, proszę o poradę fachową
Alfa 159 1.9 8v,
Skrzynia M32, olej wymieniony w skrzyni przy 70kkm na Fuchs
przy około 100kkm pojawił się szum, początkowo ledwo słyszalny, a teraz już wyraźny - brzmi dokładnie tak jak szum opon na mokrym asfalcie
pojawia się ledwo słyszalnie na 3 biegu, ale bardzo wyraźnie na 4 biegu
na 5 i 6 biegu trzeba sie wsłuchać.
Przy ruszaniu lewarkiem w trakcie jazdy na 4 biegu, natężenie szumu zmienia się, ale sam lewarek przy zmianach biegów i przyspieszaniu nie rusza się (na luzie podczas jazdy cisza)
Po przeczytaniu tego wątku w każdą stronę obstawiam łożyska.
Pytanie: Mechanik od skrzyń powiedział, że są dwa rodzaje łożysk : z metalową koronką i plastikową(pozmianowe) i dopiero po zdjęciu skrzyni będzie wiadomo jakie zastosować. Czy może mieć rację, czy naciskać na zastosowanie łożysk Timken w pełni stalowych?
Czytałem, że takie i takie łożyska były/są stosowane w różnych markach i przez ASO też, ale bez jednej konkretnej wersji.
BelferMJZ tutaj pisze o tym, co Cię interesuje: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...egow_m32_.html
Przeczytałem cały wątek i przyznam, że zgłupiałem.
A pytanie mam takie:
Czy luz wzdłużny na kielichu lewej półosi jest dopuszczalny czy nie?
Chodzi mi o to, czy to normalne, że można delikatnie jakby wysunać i wsunąć kielich w skrzynie?
Na krzyżaku - przegubie luzów brak, jedynie niepokoi mnie fakt opisany powyżej. Prawej półosi nie sprawdzałem.
Dodam, że przy tym wsuwaniu daje się usłyszeć jakby głuchy dźwięk uderzenia na końcu.
Gdyby terkotanie na mrozie było moim największym problemem w skrzyni byłbym najszczęśliwszym człowiekiem na świecie :p Wada konstrukcyjna. Rozmawiałem z gościem w salonie i mówił, że owe stukanie(choć mniej intensywne) pojawiało się nawet w egzemplarzach do jazdy testowej. Sam jeżdżę jakieś 3 lata ze stukami podczas zmiany biegów. Strasznie irytujące ale nie wiem czy regeneracja skrzyni pomoże bo to jedyny objaw. Brak wycia czy ruchu drążka zmiany biegów. Jedyne co zrobiłem to wymiana dyfra - nie pomogło więc dałem sobie spokój. Ostatnimi czasy skończyłem na 17str wątku dziś patrzę, a tu już ponad 50 :p Zdecydowałem się doczytać i co... niczego nowego się nie dowiedziałem :p
Ja też miałem stuki na zimnym, ale po wszystkich naprawach których przeprowadzałem ustało, teraz niezależnie jaka jest temp. stuków na wolnych obrotach poprostu nie ma.
Być może to kwestia tego ze więcej oleju wlałem :P ciężko powiedzieć co w tym jest:P
Skrzynia M32 zostala "poprawiona" przez producenta czy w każdej 159 1.9jtd może ona umilić życie właścicielowi pojazdu?
Ja też mam chrobotanie na biegu jałowym jak jest zimno . Chyba przez to poprzedni właściciel sprzedał, pozdrawiam Piotr.
I co. Smolę to. Na wysokich biegach na razie nie wyje, lewarek troszeczkę się rusza. Jadę dalej.
Jeżdżę w pracy Pandą 1.3 JTD zrobiłem jej 350tys. i tam choć skrzynia Fiata 5 ,to charczy czasem 3 razy gorzej.