Ja bym nie szukał usterki, na trasie moja spala ok. 6L w mieście ok. 8L więc w twoim przypadku jazda po Krakowie (korki, itp.) i ok.10L bedzie normalne.
Printable View
Dokladnie, korki korkom nie rowne, moj rekord w miescie to 17 albo 18l/100 !
W końcu udało mi się uporać z moją 159 1.9 150KM Qtronic i wszystko jest tip top. Po przygodach z DPFem i kolektorem, gdzie spalanie w mieście oscylowało mi w granicach 13-14 l/100 , a w trasie poniżej 8 ciężko było zejść, to teraz pali w granicach 8,1 - 8,6 przy normalnej jeździe po Wrocławiu ( bez toczenia się ). Dłuższej trasy jeszcze nie sprawdziłem, ale na dystansie 40 km, jazda 140 - 160 km/h ( obwodnica ) spalanie w granicach 7,4 l/100
Mam pytanie : w mojej 1.9 8V bujam się na razie przez zimę na 16" przez co prędkościomierz zawyża mi wartość o ok. 10km/h (zmierzone GPSem), co jest chyba w miarę normalne.
Powiedzcie mi teraz, czy komputer do obliczania spalania bierze po coś pod uwagę tą prędkość z komputera? Czy brane jest to bezpośrednio gdzieś tam z okolic silnika, ile fizycznie benzyny jest pobieranej?
O co chodzi, ostatnio sobie zrobiłem taki test, przejechałem 2tys. km i spalanie w komputerze wynosiło jakoś 6.2 , gdzie realne spalanie wyniosło TYLKO 5,4 czyli komputer przekłamał AŻ o 0,8. To chyba nie jest jakiś normalny wynik?
Mają na to wpływ te opony? Pewnie tak. Pewnie także przez to dystans km źle liczy? Porównując z mapą google, na dystansie wg mapy googla 205km komputer liczy mi 212. Wiadomo, że są jakieś widełki jeśli chodzi o dokładność pomiarów, no ale te 7km więcej wychodzi co raczej może być właśnie przyczyną mniejszych kół.
Tak, przez opony auto Ci zaniża spalanie... aczkolwiek komputery w naszych Alfach lubią zaniżać spalanko trochę :)
Mi w zależności od rodzaju trasy: w mieście zaniża o 0,5-0,7l, w trasie maks do 0,2l.
mnie zaniżało przeważnie o litr niezależnie od zastosowanych opon...Po wyczyszczeniu wtryskiwaczy w Boschu zaniżać przestało, auto zrobiło sie żwawsze i zaczęło mniej spalać
Przez opony w innym rozmiarze niż oryginalne spalanie średnie pokazane na komputerze nie będzie zaniżane wobec średniego spalania obliczonego na podstawie licznika dziennego. A to dlatego, że obie wartości będą przekłamane, ale przekłamane o tyle samo. Prosta matematyka.
Dla mnie różnice wobec spalania pokazywanego na komputerze a rzeczywistego są w dalszym ciągu zagadką, chętnie bym ją rozwiązał. U mnie to jest 0,7 litra. Nie wiem czy bardziej przyglądać się wtryskiwaczom, czy zafundować im jakąś terapie czyszczącą, czy szukać gdzie indziej.
Czy mógłbyś napisać czy spalanie na komputerze było niższe od rzeczywistego czy na odwrót? Ile zapłaciłeś za operację czyszczenia wtryskiwaczy?
Mnie w poniedzialek spotkalo niesamowite zaskoczenie. Po ponad 650 km komputer pokazal srednie spalanie na poziomie 8,9l / 100 ale podczas tankowania okazalo sie ze weszlo 50 l... Czyli srednie spalanie wyszlo mi ok. 7,3l. Dodam ze tankowalem na tej samej stacji do 3 odbicia za kazdym razem... Wychodzilo by na to ze komputer przeklamal o jakies 1,5 l. Czy to mozliwe?
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk