Woda z solą mogła spowodować zwarę tego kabelka od klocków do masy a komputer zinterpretował to po swojemu
Printable View
Woda z solą mogła spowodować zwarę tego kabelka od klocków do masy a komputer zinterpretował to po swojemu
22 tys km mam... Wiec tak dosc szybko by sie zdarly :)
Wymień te klocki i tarcze na EBC. Tarcza czarna, nacinana, klocek żółty, mam i jest znacznie lepiej niż na seryjnych.
No ale nie piszcza Ci jak sa zimne te EBC???
Mialem kiedys taki zestaw tarcz nacinanych i klocki EBC GREENSTAFF w 180KM Stilo Schumacher i poki sie dobrze nie rozgrzaly to przy spokojnej jezdzie dzwiek byl jakby IKARUS hamowal :/
Fakt hamowały znacznie lepiej i nawet po wielu hamowaniach skutecznosc nie spadala, ale dzwiek nierozgrzanych byl denerwujacy na codzien... dodatkowo przez nacinane tarcze klocek szybciej schodzi...
Napisz jak u Ciebie to wyglada...
Witam Alfistów : )
Na liczniku juz prawie 20k, generalnie OK, ale jest kilka rzeczy, które od dłuższego czasu budzą we mnie coraz głębsze pokłady irytacji.
i tak:
1. Bezlitośnie piszczące hamulce - macie na to jakiś "patent"? Mocne hamowanie niestety pomaga na bardzo krótko, gdzie leży przyczyna?
2. Kiedy auto toczy sie bardzo powoli na jedynce \ biegu jałowym, wydobywa sie z niego nieprzyjemny pisk - doświadczyliście czegoś podobnego u siebie? Czyżby łożyska?
3. Od czasu do czasu, zwłaszcza na lekkim pochyleniu, przy ruszaniu (przód/tył) podczas puszczania sprzęgła pojawia sie "buczenie" z okolic silnika - czyżby to była słynna dwumasa?
4. Z ostatniego czasu, podczas silnych mrozów, kiedy dociskam pedał gazu przy rozgrzanym silniku słyszę donośniejsza pracę turbiny - coś na kształt głośniejszego (niż zwykle) szumu, "oddychania", nie jest to świst.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Silme
Jednak sie okazuje ze klocki sie powoli koncza :] W sumie czunik jest z duzym zapasem zrobiony, bo wew klocki maja jeszcze 3-3,5mm, a zew 4,5-5mm, takze chwile mozna jeszcze jezdzic...
Wymienial ktos w ASO klocki w QV albo w wersji z wiekszymi tarczami??? Ile to moze kosztowac z wymiana???
z tymi hamulcami to jest tak, że jak się ciśnie na "D" to wkońcu hamulce o wiele szybciej łapią i podobno to one są elementem tej elektronicznej szpery, a co za tym idzie szybciej się ścierają :)