Strona 55 z 135 PierwszyPierwszy ... 5454647484950515253545556575859606162636465105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Woda z solą mogła spowodować zwarę tego kabelka od klocków do masy a komputer zinterpretował to po swojemu

Jola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Arekkk Zobacz post
    Dzis zapaliła mi sie lampka od hamulcy i wyswietla mi sie przy odpalaniu info na desce CHECK BRAKE PADS.
    Wiadomo, ze chodzi o klocki hamulcowe, ale czy ktos mial to u siebie juz... czy napewno to oznacza ze sie koncza klocki???
    Bo slyszalem ze np w Fordach niektorych jest opcja ze gdzies na stykach przy klockach pojawi sie wilogoc albo np lod i nie do konca dobrze wowczas moze wysylac info komputer o rzeczywistej sytuacji tych klocków...

Mial ktos cos takiego u siebie???
    @metan ma rację, że to może być fałszywy alarm.

U mnie jednak tak było, że jak komp pokazał klocki, to należało je wymienić. To było, kiedy miałam ok. 26 000. A jaki masz teraz przebieg w swojej Piękności?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

22 tys km mam... Wiec tak dosc szybko by sie zdarly

Jola
    Gość

Domyślnie

22 tys km mam... Wiec tak dosc szybko by sie zdarly
    Teoretycznie to jest możliwe, szczególnie jak ostro jeździsz, a tym Twoim cudem trudno jeździć inaczej W Suzuki klocki zminiałam po 8 tys. Ale masz przecież auto na gwarancji, to podjedź, niech Ci zerkną na te klocki

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Wymień te klocki i tarcze na EBC. Tarcza czarna, nacinana, klocek żółty, mam i jest znacznie lepiej niż na seryjnych.
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 31-01-2012 o 20:21

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

No ale nie piszcza Ci jak sa zimne te EBC???
    Mialem kiedys taki zestaw tarcz nacinanych i klocki EBC GREENSTAFF w 180KM Stilo Schumacher i poki sie dobrze nie rozgrzaly to przy spokojnej jezdzie dzwiek byl jakby IKARUS hamowal :/

Fakt hamowały znacznie lepiej i nawet po wielu hamowaniach skutecznosc nie spadala, ale dzwiek nierozgrzanych byl denerwujacy na codzien... dodatkowo przez nacinane tarcze klocek szybciej schodzi...

Napisz jak u Ciebie to wyglada...

silme
    Gość

Domyślnie

Witam Alfistów : )

Na liczniku juz prawie 20k, generalnie OK, ale jest kilka rzeczy, które od dłuższego czasu budzą we mnie coraz głębsze pokłady irytacji.
    i tak:

1. Bezlitośnie piszczące hamulce - macie na to jakiś "patent"? Mocne hamowanie niestety pomaga na bardzo krótko, gdzie leży przyczyna?
    2. Kiedy auto toczy sie bardzo powoli na jedynce \ biegu jałowym, wydobywa sie z niego nieprzyjemny pisk - doświadczyliście czegoś podobnego u siebie? Czyżby łożyska?
    3. Od czasu do czasu, zwłaszcza na lekkim pochyleniu, przy ruszaniu (przód/tył) podczas puszczania sprzęgła pojawia sie "buczenie" z okolic silnika - czyżby to była słynna dwumasa?
    4. Z ostatniego czasu, podczas silnych mrozów, kiedy dociskam pedał gazu przy rozgrzanym silniku słyszę donośniejsza pracę turbiny - coś na kształt głośniejszego (niż zwykle) szumu, "oddychania", nie jest to świst.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Silme

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Jednak sie okazuje ze klocki sie powoli koncza :] W sumie czunik jest z duzym zapasem zrobiony, bo wew klocki maja jeszcze 3-3,5mm, a zew 4,5-5mm, takze chwile mozna jeszcze jezdzic...

Wymienial ktos w ASO klocki w QV albo w wersji z wiekszymi tarczami??? Ile to moze kosztowac z wymiana???

Jola
    Gość

Domyślnie

Jednak sie okazuje ze klocki sie powoli koncza :] W sumie czunik jest z duzym zapasem zrobiony, bo wew klocki maja jeszcze 3-3,5mm, a zew 4,5-5mm, takze chwile mozna jeszcze jezdzic...

Wymienial ktos w ASO klocki w QV albo w wersji z wiekszymi tarczami??? Ile to moze kosztowac z wymiana???
    Arek, czyli jednak Ci przepowiedziałam. Nie radzę już zbyt długo przeciągać jazdy, bo szkoda tarcz... Jak wymieniałam w Mito (a tarcze też mam spore), to w ASO w zeszłym roku zapłaciłam ok. 450 zł. U Ciebie myslę, że trzeba się liczyć z większym wydatkiem...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

z tymi hamulcami to jest tak, że jak się ciśnie na "D" to wkońcu hamulce o wiele szybciej łapią i podobno to one są elementem tej elektronicznej szpery, a co za tym idzie szybciej się ścierają
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana