Na papierze 2.7sek... Jeździłem obiema wersjami i nie wyczuwałem tej różnicy.
Dlatego zdecydowałem się na 120KM :)
Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Na papierze 2.7sek... Jeździłem obiema wersjami i nie wyczuwałem tej różnicy.
Dlatego zdecydowałem się na 120KM :)
Jeszcze jedno dość ciekawe zestawienie.
Wyprzedzanie z redukcją i zmianą biegów:
60-100 km/h (s):
4.5 vs. 5.6
80-120 km/h (s):
6 vs. 7.9
100-180 km/h (s):
25.2 vs. 41.7
Te dwie pierwsze prędkości mają niewielkie różnice. W trzeciej tak jak pisałem 120km już się toczy a 150km ciągnie dalej...
Dobra nie będę nikogo przekonywał.
Ja ze względu na MA wybrałem 120KM a teraz żonie mito 95KM.
Ależ nie chodzi o przekonywanie. Ja po prostu podałem dostępne dane.
2 sek i dla mnie tutaj nie robią dużej różnicy.
jest jeszcze jedna różnica - 120 znacznie lepiej brzmi nawet na seryjnym wydechu - szczególnie przy ruszaniu.
120 TB ciągnie również od niższych obrotów, bo max moment osiąga już przy 1750obr/min.
Przebieg momentu też dość ładny.
Poniżej porównanie 120/150/170KM.Załącznik 248711
Jakby nie było, trafne spostrzeżenie. :)
Wybieram się we wrześniu do Niemiec po swoją pierwszą Giuliettę. Problem w tym, że dalej nie mogę się zdecydować między silnikami 1.4TB 120KM i 2.0JTDM 140KM. Robię rocznie około 12.000km głównie po mieście, ale przez wzgląd na godziny pracy wszelkie korki są mi obce. W tym momencie wybór jest oczywisty - PB.
Szkopuł w tym, że posiadam stałe "dojście" do ON z centralnego CPN-u w Mińsku, który jakością bije ten z naszych (sprawdzone na wybrednym silniku), nie wspominając rzecz jasna o cenie (3,5zł).
Wybierając ropniaka na każdych 100km mam ~20zł do przodu co w skali roku daje 2400zł. Przy dajmy na to 5 latach wychodzi ~7000zł. Odłączenie DPF ->1000zł, części do jednostki napędowej zdecydowanie droższe do ON, ale nawet jeżeli będę miał wyjątkowego pecha to wyjdę na 0 w ogólnym rozrachunku za te kilka lat.
Najbardziej niepokoi mnie ta słynna uszczelka w pompie oleju w 2.0JTDM i tylko to w zasadzie trzyma mnie w "rozkroku" między tymi dwoma jednostkami. 1.4TB to prosty, sprawdzony silnik. Mam na "siodło" więc w obu przypadkach nie będę szukał auta u Turasa. Pierwszy właściciel, serwis i igiełka to podstawa.
Możecie napisać, która z tych jednostek zapewnia większy fun w Julce i jest Waszym zdaniem lepszym rozwiązaniem w moim przypadku?
Uszczelka to rozdmuchana sztucznie sprawa. Zdarza się w Oplach i bardzo rzadko w Alfach. Ja zmieniłem w 159 przy 135 tys i była miękka ja kondom wyciągnięty z opakowania. Jak z góry zakładasz wywalenie DPF to sobie daruj diesla. Słabo wygląda takie auto z chmurą dymu z tylu a jeszcze chodzą słuchy, że będą ścigać wycinających filtry. To jest takie wycieranie dupy szkłem.
Tez mam dylemat bo jestem bardzo zadowolony z 2.0 jtdm ale generalnie doradzają mi 1.4 170 KM bo auto lżejsze i lepiej się prowadzi no i dużo nie pali. 1.4 T 120 KM paradoksalnie pali więcej a osiągami dupy nie urywa.
PS: Dwa pytania: 1. po co jedziesz do Niemiec skoro tak dużo u nas krajowych, zadbanych, bezwypadkowych?
2. Jakim sposobem masz 20 zł oszczędności na 100 km?
No i plus taki ze uwielbia gaz a wtedy koszty przejazdu mogą być konkurencyjne dla ON z Mińska ;)
https://www.autoscout24.pl/oferta/al...0825?cldtidx=8
https://www.autoscout24.pl/oferta/al...d67?cldtidx=15Cytat:
Sell a beautiful White Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170PS, 2nd hand, Xenon headlamps with corner lights, New summer tires, Black leather, DNA system, neat checkbook, Rear parking assistance, Non smoker car, 17inch winter tires with original Alfa alloy wheels, brand new multi Air with 2 years warranty Repaired by Alfa Service, Accident-free but with a parking damage that has been fixed.
Panowie co myslicie? W przypadku tej bialej, ktos jest tak mily ze zaklada nowy ma i nowe opony a nastepnie sprzedaje samochod? ;) A powaznie, ktos dostrzega jakies oczywiste nieprawidlowosci w przypadku jednej lub drugiej?
Robiąc 12k rocznie nie ma absolutnie najmniejszego sensu kupowanie współczesnego diesla, tym bardziej jeśli jest to jazda miejska. Nie przeliczaj tak kosztów bo w konsekwencji o dpf trzeba bedzie zadbać tak samo jak o zabrudzony egr...benzyna jest w tym przypadku moim zdaniem o wiele bezpieczniejszym wyborem
...żeby było jasne...osobiście uważam ze jak na razie diesle grupy FCA są o wiele trwalsze niz te grupy vaga
Razem z DPF poleci EGR więc gdy tylko "biedny" kolektor ssący odetchnie wreszcie pełną piersią spaliny powinny być nie mniej przezroczyste niż te z PB;). To straszenie wypływa pewnie od samych producentów, którzy mogli by zarobić na naiwniakach wymieniających filtr w ASO:rolleyes:.Cytat:
Jak z góry zakładasz wywalenie DPF to sobie daruj diesla. Słabo wygląda takie auto z chmurą dymu z tylu a jeszcze chodzą słuchy, że będą ścigać wycinających filtry. To jest takie wycieranie dupy szkłem.
Wszystko prawda, ale MA swoim kosztem przebija usterki diesla. Po drugie z odsprzedażą na naszym padole jest później podobny problem jak z Julką w ON, podczas gdy 1.4TB sprzedaje się zazwyczaj na pniu jeżeli nie widać większych kombinacji.:cool:Cytat:
Tez mam dylemat bo jestem bardzo zadowolony z 2.0 jtdm ale generalnie doradzają mi 1.4 170 KM bo auto lżejsze i lepiej się prowadzi no i dużo nie pali. 1.4 T 120 KM paradoksalnie pali więcej a osiągami dupy nie urywa.
1) Doświadczenie: Kupiłem tam golfa od prywatnej osoby i pewnie jeździłbym nim aż koła odpadną, ale moja Pani już stroi fochy, że nie wsiądzie:confused:... Zamiast tato wozu typu Avensis zrobię na złość i kupię Giuliettę i niech tam upycha sobie fotelik :edziahurra:.Cytat:
1. po co jedziesz do Niemiec skoro tak dużo u nas krajowych, zadbanych, bezwypadkowych?
2) Niemiecki przegląd: Mało kto zdaje sobie sprawę za jakie pierdoły potrafią tam uje...
3) Stopa życia i drogi: Jak coś się zepsuje to nie bawią się w zamienniki lub zrobię to później, bo może da się z tym tak jeździć. Przeciętny Hans robi do pracy 50-100km dziennie autostradą, a nie 5km dziurawym asfaltem z koleinami...;).
4) Lepsze wyposażenie: Egzemplarze z tamtego rynku są zwykle lepiej skonfigurowane, spokojnie wyrwę drugi komplet kół z fajnym bieżnikiem.
Prosta matematyka:Cytat:
2. Jakim sposobem masz 20 zł oszczędności na 100 km?
1.4TB 120: 8,5L/100km x 5,10zł (?) = 43,3
2.0JTDM 140 6,5L/100km X 3,5zł = 22,7
43,3-22,7 ~ 20zł:)
Ja szukalem 159 w Niemczech bo zależało mi na Ti w białym kolorze z małym przebiegiem. W PL takich wtedy nie było z polskiego salonu. Giuliettek jest u nas w cholerę bo auto jest popularne, dużo sie ich sprzedało i jest też sporo dopasionych egzemplarzy. Przy tej cenie euro ja osobiście nie widzę sensu.
Inna sprawa, że mam przykre doświadczenie z kupowaniem od prywatnego sprzedającego. Koleś podwyższył mi na miejscu cenę o 1000 euro jak zobaczył, że jestem zainteresowany a zrobiłem do niego ponad 1000 km. Powiedziałem, że chyba Pan Bóg go opuścił i finalnie kupiłem w Luxemburgu ale zachowanie conajmniej nieeleganckie.
Jak założysz gaz to TB wyjdzie Cię 2.2 pln x 10 l czyli tyle co ON prosto z Mińska. O jakim my Mińsku rozmawiamy? Na Białorusi ???!!!!Cytat:
Prosta matematyka:
1.4TB 120: 8,5L/100km x 5,10zł (?) = 43,3
2.0JTDM 140 6,5L/100km X 3,5zł = 22,7
43,3-22,7 ~ 20zł
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...#ixzz5MrabsJM4
W DE nikt nie oddaje aut za darmo i wielu także drutuje- tam tez umieją liczyć - no ale jak widać mit zadbanego niemca co płakał jak sprzedawał nawet powietrze w oponach w ASO wymieniał nadal pokutuje i ma sie dobrze. prosta zasada co sobie trzeba wbić do łba- w DE kupuje się ulepy które w PL są uzdatniane do jazdy, a rzeczywiście zadbane serwisowane auta są średnio 30% droższe nie z w Pl.
podobnie jest z wyposażeniem- Julki niemal niczym nie dobiegają od pl- no ale jak widać masz już mit wypracowany i tylko czekasz na potwierdzenie- ma być igła z rajchu z kompletem zimówek najlepiej w dieslu bo się lewego paliwa zaleje a DPF y i EGRy się powycina i zaślepia :cool: sorry Stary ale tak to widzę.
moje zdanie:
szukaj TB 120 i nie kombinuj bo przy takich przebiegach jedna usterka typu DPF, EGR, dwumas i całe twoje oszczędności w pis.....uprzedzam - wywalenie DPF za chwilę skończy się karami wiec.....
jak mało mocy dam Ci namiary na krajówkę MA 170 baardzo zadbaną.
Ja poproszę ...
Co sądzicie o tym autku?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-automat-1-4turbo-170km-2xszyberdach-serwis-aso-mozliwa-zamiana-ID6z5OzR.html
Czy cena nie jest za niska jak na wyposażenie? Na co zwrócić uwagę przy ogladaniu?
Biorac pod uwage dosc spory przebieg i brak informacji o bezwypadkowosci samochodu to wydaje mi sie ze cena jest "umiarkowana". ;) A na co zwrocic uwage? Przede wszystkim te czesc samochodu ktora brala w wypadku, na ten caly modul MA tzn czy byl juz wymieniany i na jaki. Jeden z kolegow podawal mi w tym temacie cala wykladnie na temat jego oznaczen i niezawodnosci tego elemenu wiec poszukaj kilka stron wczesniej. A tak poza tym to standardowo obejrzec czy nic nie styka i nie puka ;) czy silnik pracuje rowno, czy nie kopci czy jezdzi prosto itp. Jak juz sam dojdziesz do wniosku ze samochod jest porzadny to wowczas wizyta w ASO aby zweryfikowac to czy samochod jest dobry czy Ci sie tylko wydawalo. ;)
Witam.
Ktos widzi na tych zdjeciach cos podejrzanego poza tym ze wszytko sie swieci jak nie powiem co? ;)
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#09546eee29
Pytanie dlaczego tak "szybko" sprzedaje? Rozczarowanie, odkochał się czy też w międzyczasie wypłynęła jakaś poważna usterka...
To jest oczywiscie uzasadnione pytanie ale sprzedawca raczej prawdy nie powie tego mozna byc pewnym ;)
Przemaglować w ASO, jeśli jest jakaś poważna usterka, to wyjdzie.
Albo sprowadził na handel chyba po roku nie traktuje się tego jako firmy i któregoś podatku się nie płaci :)
Panowie, czy ktoś posiada może Giuliettę z silnikiem PB 105KM? Widzę, że moment obrotowy na papierze jest identyczny jak w wersji 120KM. Da się tym jeździć i można brać pod uwagę podczas zakupu?
Mito 105km jest względnie żwawe (nie wiem czy to ta sama konstrukcja) ale Julka jest sporo cięższa. Mam 170km i MOIM zdaniem to minimum, więc 120 pewnie byłoby lepszym wyborem, choć tym momentem mnie zaciekawiłes
Wygląda to niby tak :http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/08/57.jpg
Overtaking factors with gear reduction or kick-down:
60-100 km/h (s):
6.5
5.7
80-120 km/h (s):
9.3
8
100-180 km/h (s):
72.8
41.8
40-70 mph (s):
9.1
7.9
50-90 mph (s):
19
15.8
Myślę, że największa różnica będzie na autostradzie i przy dużych prędkościach rzędu 150 km/h, gdzie przy próbie wyprzedzania powinna być tzw. "dętka" w 105ps względem 120ps, a także przy dynamicznej jeździe niemalże do odcinki. Osobiście nie sugerowałbym się tym, czy auto ma 105 kuni czy 120 (bo osiągi będą zbliżone), tylko szukał dobrego egzemplarza.
Witam,
Poprzednia wklejona tutaj przeze mnie alfa juz sie sprzedala nim zdarzylem obejrzec wiec musiala byc cos warta wiec poszukiwania trawaja dalej. ;)
Co Panstwo sadzicie o tej? https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#09546eee29
Choć sam nie oglądam aut z umytymi silnikami, to ta wygląda ładnie. Koniecznie poprosiłbym o papier (nie pamiętam jego nazwy) ale pozwala sprawdzić przebieg itd. Sprzedając auto w Belgii jest obowiązek go oddać kupujacemu. A nie myślałeś o 170km?
Pytam nie tylko przez pryzmat jazdy poza miastem ale też potem będzie dużo łatwiej sprzedać bo one mimo MA z tego co patrzyłem samemu kupując, dobre sprzedają się na pniu.
na pniu się sprzedaje Tb a nie MA- kolega ma suuper egzemplarz salonowy i lipa. podobnie jest w salonach- w tej samej cenie można kupić TB jak i MA
W sumie to kazda z mocy od 120 do 170 bedzie OK ale na chwile obecna to wybor jest dosc ograniczony bo vw golf to to nie jest czy bmw e46 i tak sobie tutaj wrzucam linki jak tylko sobie cos znajde na otomoto. ;)
Na chwile obecna moje kryteria sa nastepujace:
https://www.otomoto.pl/osobowe/alfa-...er%3Ato%5D=200
Ktorys z tych powienieniem sie szczegolnie zainteresowac? ;) Cena to max odrobine powyzej 40k chociaz pewnie i 50k bylbym w stanie dac gdybym sie bardzo napalil i szary kolor jakos do mnie zupelnie nie przemawia wiec z tego co widze dostepne opceje to bialy, czerwony lub czarny.
update
W tej poprzednio podanej przeze mnie nie ma aluminiowywch nakladek na pedaly?
Co sądzicie o tej sztuce? Nie za tanio?
allegro.pl/ogloszenie/alfa-romeo-giulietta-1-4-170km-qv-fv-23-7492966521
Szczerze, nie wiem skąd taki popyt na auta z zachodu? Przeciez Polak o samochód dba bardziej niż o samego siebie. :)
Było QV w MA 170km? Myślałem że QV to jedynie 1,75 240KM.
Może jakiś pakiet stylistyczny. Jakie w ogóle strony do sprawdzania na podstawie VIN polecacie?
QV czy veloce?