Czyli po ucięciu klap i wyjęciu tych trzpieni te otwory trzeba zaslepic ? Trzeba gwintować i wkręcać srobki czy można coś innego ?
Printable View
Czyli po ucięciu klap i wyjęciu tych trzpieni te otwory trzeba zaslepic ? Trzeba gwintować i wkręcać srobki czy można coś innego ?
tak. w alu jak najbardziej zaspawać - to chyba najczęstsza metoda, inni chyba właśnie gwintują i na kleju odpowiednim wkręcają śrubki. w plastikowych kolektorach po lificie bodajże wystarczy zdjąć klapki z osiek, bo tam ośki się nie rozszczelniają (o ile mi się wydaje, może ktoś potwierdzi)
W plastikowym kolektorze poliftowym część, gdzie są klapki, również jest z aluminium (osobny blok). Tutaj klapki odrywają się od osiek a same ośki tracą szczelność - tam są malutkie uszczelniacze, które po czasie nie dają rady. Ja mam auto 2006 ale kolektor plastikowy, wyjąłem blok klapek, wywaliłem razem z ośkami i zębatą listwą sterującą (sam siłownik/silnik musisz zostawić), rozwierciłem otwory i nagwintowałem bodaj na M10. Śrubki wkleiłem na klej anaerobowy, gdybym to robił drugi raz to jeszcze pod łeb śruby dałbym gumową uszczelkę. Zaleta tej metody jest taka, że a) bez problemu robi się to chałupniczo b) nie naraża się elementu na odkształcenie przy spawaniu, więc nie trzeba się martwić o planowanie.
Witam,
Szukam i znaleźć nie mogę. Czy może ktoś polecić kogoś we Wrocławiu kto porządnie zajmuje się wyciąganiem klap wirowych. Chciałbym też wyłączyć EGR. Macie jakieś doświadczenia z firmą s-performance?
Koledzy, co sądzicie o kolektorach z wymontowanymi klapami, sprzedawanych na allegro np przez sprzedającego OPC-TUNING (niestety nie mogę wstawić linka, za mały staż na forum :/ ). Czy to warte uwagi, czy lepiej zlecić komuś usunięcie?
Lepiej zlecić komuś lub sam możesz zrobić. To nie jest aż tak trudne a zaoszczędzisz kasę.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Chyba najczęstszą metoda, chyba gwintują, bodajże zdjąć klapki, o ile mi się wydaje, może ktoś potwierdzi? JPR, ludzie po kiego wała piszecie takie posty? Przez was wartościowy post ginie w bagnie niepotrzebnych wypocin i rozwalacie sens tego forum.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
wszystko co napisalem jest na bazie mojego doswiadczenia (wywalalem klapy/oski i zaspawalem otwory w ex jtdmie) lub innych forumowiczow -lektura forum przez lata. w drugim przypadku musialem uzyc slow "chyba", "bodajze" itp bo wszystko pisalem z pamieci, nie widzialem na zywo innych zmodyfikowanych kolektorow,a sam temat sledze ale nie jakoś szczegolnie wnikliwie (no bo i po co skoro temat mnie juz nie dotyczy).codziennie czytam nascie/dziesiat roznych watkow ( nie tylko 159, i nie tylko alfaholicy) wiec ciezko wchodzic czy pamietac szczegoly wszystkiego, corzko to pojac? mysle ze naswietlilem swoim postem mozliwosci, motywujac zainteresowanych do zglebienia tematu, ot chocby przeczytania tego watku od deski do deski.
ps. nie bardzo pasuje zeby kolo z 30 postami wyskakiwal tu z jakimis "jpr" i sugerowaniem ze robie "bagno" z forum. kim ty jestes, ilu ludziom tu na forum pomagales czy doradzales?ilu alfaholikow ma twoj telefon zapisany i z iloma gadales pomagajac im rozwiazac jakies problemy czy doradzajac rozne sprawy.
Można zaspawać ale trzeba być z tym bardzo ostrożnym i oddać do ludzi, którzy się na tym znają. Ja oddałem do warsztatu, w którym po zaspawaniu klapek kolektor się wygiął a sam nagar był tak nalany, że po przykręceniu kolektora do głowicy opierał się on o głowicę i połączenie nie było szczelne. Tak więc trzeba uważać.