Jak masz 75, to sobie sprawdź kąty. Widać bez kątomierza.
Printable View
To nie chodzi o to czy to jest negatyw – bo o tym można mówić na wyprostowanych kołach (i pionowej kolumnie, czyt. bez wyprzedzenia sworznia zwrotnicy). Tylko chodzi o to gdzie jest oś obrotu kolumny, przy takim zawieszeniu jak jest w Giuli przy skręcie takim jak na zdjęciu prawe koło jest też pochylone do tyłu i przylega w zakręcie całą powierzchnię do asfaltu, nie tak łatwo się podwija. Lewe koło wtedy praktycznie nie pracuje, więc równie dobrze mogłoby go nie być (co oczywiście jest przesadą, ale chodzi mi o zasadę).
Załącznik 190607
W przypadku gdyby kwsz (kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy) miał 0 to skręcone koła nie zmienią kąta położenia względem jezdni ale wtedy kiera nie wróci nam do położenia środkowego. skręcasz, puszczasz kierownice a ta nadal pozostaje skręcona, nie wraca.
W przypadku pozytywu, tzn McPerson masz pod kątem (do siebie) to skręcając kierownicą kolumna automatycznie zmienia kąt koła względem jezdni :) ... i dzięki temu kierownica szybko wraca do położenia jazdy na wprost. .... tak jak w rowerze :) Gdyby kąt główki ramy rowerowej miał 0 st. to nie dało by się jechać "bez trzymanki"
aa, właśnie nie wiedziałem jak to się po polsku nazywa :P kąt wyprzedzenia zwrotnicy.
Szczególnie widoczne takie kąty są w szybszych mercedesach.
Tylko jedna mała uwaga. W Giulii (dwa i??) nie ma mcpersona, więc nie ma też wad tego zawieszenia. Np. zwykle w mcpersonie jak będziemy mieli za duży kwsz to skręcając koło zmienia się wysokość zawieszenia (i w ogóle dużo niekorzystnych rzeczy się dzieje). Dlatego tego się nie praktykuje (tzn. niewielki kwsz). Ford opracował sobie całkiem nową kolumnę do Focusa RS, żeby unikać różnych wad mcpersona.
W wypadku zawieszenia takiego jak w Giulii można sobie pozwolić na duży kwsz, bo cała kolumna nie skręca razem z kołem.
To pokazuje jak bardzo rzetelne informacje mają programy produkowane przez TVN Turbo. Możecie się tylko domyślać, jak oni zdobywają wiedzę...
+1!!!
Dzięki, już czekałem, że ktoś nas oświeci, że z tyłu w Giulii jest oś sztywna na resorach, a pozytyw jest taki jak w kamazie, po to żeby przy 3 tonach gruzu na pace się wyrównało, a negatyw zapobiega wyrywaniu kiery z rąk :D Niby forum samochodowe, ale poziom analfabetyzmu technicznego taki, że głowa boli...
Podobno jest oś wleczona.... dlatego tak się wleką z produkcją :P
(w drifcie) Im większy negatyw tym większa powierzchnia styku opony podczas skrętu, a zwiększenie kwsz daje przede wszystkim efekt szybszego powracania kierownicy (no i stabilność)... coś jest nie tak w tej teorii? :D