Czyli przełożyć sam silnik 3,0 nie da rady?
Printable View
Czyli przełożyć sam silnik 3,0 nie da rady?
To wrzucaj przez taptalka
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/393.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/394.jpg od jutra ten mały stworem leci z tematem
Panewki wymienisz ?
Nie tylko
Przypomnij mi jaki masz tam silnik ze juz panewki wymieniasz
A ja dziś bardzo dużo czasu spędziłem z alfa jeżdżąc i wpatrując się w nią uwielbiam ten samochód Załącznik 176718Załącznik 176719
2,5 V6 cały remontuje
A coś się dzieje złego czy po prostu chcesz remont zrobić a jak z regenerujesz wał
Nic sie raczej nie działo wielkiego, w deszczowy dzien napinacz pościł pasek i rozrząd za szybko pobiegł, ale nic nie uszkodziło, moze bezkolizyjny silnik ;) nad regeneracja wału sie jeszcze nie zastanawiałem, pomierze go przy rozbieraniu na danych z książki serwisowej, panewki STD wiec możliw, ze nastawiam sie na zostawienie wału jak jest. Ogolnie to mój pierwszy raz z remontem silnika. Zabrałem sie głownie za jego remont z chęci przywrócenia dawnych koni mechanicznych i przyjemności z praca nad jego składaniem ;) mam nadzieje ze blok jutro juz połączy sie ze stojakiem i zacznę rozbieranie dołu, bo głowice czekają juz po regeneracji
Bedzie dobrze ;) z tego co wiadomo po poprzednim właścicieli to wał nie szlifowany wiec raczej nie ma możliwości sie zużyć do 0.25, a moze ma ?
jak by był szlifowany to raczej silnik nadawałby się do śmieci.
Wymiar czopa korbowodu max 52.000 do min. 51.900 to ciekaw jestem gdzie chcesz pchać panewki 0.25 nad wymiarowe jak zużycie wału nie może przekraczać 10 setek
Nie chce dlatego kupione mam STD, dam radę wyjąc blok bez skrzyni ? Bo auto podniesion mam na kobylkach pod koło i nie uda mi sie zluzowała mcpersona zeby odciągnąć przeguby jak w książce serwisowej. Chyba ze jakis inny sposób ?
Tak wygląda listwa po renowacji :)Załącznik 177213Załącznik 177214
Super efekt, u mnie nawet juz nie widac imitacji słoi, myślisz, ze mogę doprowadzić ja do twojego stanu. Opisz procedurę jak możesz lub wykonawcę przedstaw
Oddałem ja do hydrografiki oni maja procedura chyba taka w pierw szlifuja wygładzają potem grafika i lakierowanie całość 300 zł 2 tygodnie czas oczekiwania
Mam pytanko do użytkowników 155V6
Jakie wskazania pokazuje wskaznik temperatury silnika przy jeżdzie powyżej 160km/h bo u mnie wskakuje powyżej 100st.
Pamietam że gdy jechałem kiedyś ponad 200 wybuchła mi chłodnica, mając to na względzie dojechałem do 180 jechałełem tak od Piotrowa do Mszczonowa i temperatura nie zeszła poniżej 100 st
Mi schodzi poniżej 90
Zaznaczam że jechałem w upalny dzień
W zwykłej jeżdzie temperatura oscyluje w granicach 90 do prawie 100st.
Jest nowa chłodnica i płyn wymieniany wraz z nią
U mnie jakieś 90-91st.
Patrzyłem na czujnik wkręcony w chłodnicę (włącznik wentylatora chłodnicy) ten trzy pinowy i tam oznaczenia pokazują jasno
1 bieg 92-95st
2 bieg 95-98st
czyli jest w porządku
Problem może być gdzieś w przedmuchu uszczelki głowicy e to raczej niemożliwe
muszę sie przyjrzeć chłodnicy olejowej mam lekki wyciek z przewodu chłodnicy
A pewny jesteś że termostat działa prawidłowo ? tzn w pełni się otwiera ?
w
Dla porównania wracając ostatnio z wakacji przy prędkości ~160 temp płynu ok 90-91st a temperatura oleju pomiędzy 80-100 (czyi około 90).
ja tez ukrecilem, gwint nie wyglada juz na zdolny do wkręcenia nowego węża. Czeka nowa chłodnica i węże na zamówieniem czy dostanę gdzieś nowe ?
Węże dorób sobie w pierwszym lepszym zakładzie hydraulicznym.
Warta jest coś pompa oleju na której wyczuwalny jest luz na osi napędu i między zębatkami?
Nie wiem co jest, ale mam to samo.
Nowa pompa, termostat, płyn. Jeden zbirniczek rozsadziło, 2 przecieka na uszczelce czujnika poziomu.
Co ciekawe, tylko wtedy, jak dostaje 1-2-3 do odcinki. Temp. dochodzi do około 100 stopni, olej również, ale nie gotuje się, ani nic. Tylko cieknie czujnikiem poziomu troszkę.
Jak jadę spokojnie, to mam temp. w okolicy 90" . Wczoraj dostała ostro wieczorem, ponieważ traktuję ję jako anty depresant i też wskazówki tep. obie w okolicy 100" . Odkręciłem zbiorniczek i płynu nie wyrzuca, a przy zakręconym przecieka. Nie mam czasu się tym jak narazie zająć, ale trochę mnie to trapi.
Cos mi sie zdaje że musi byc wydajniejsza chłodnica bo nawet przy dużych prędkościach nie zbija temperatury