Ja ja właśnie pamiętam z AC to robił wał i z powodzeniem jeździ. Ale za cholere nie mogę go namierzyć.
Tak czy siak to tu chyba się nie rozchodzi o taki porządny remont tylko o szybkie wskrzeszenie.
Printable View
Ja ja właśnie pamiętam z AC to robił wał i z powodzeniem jeździ. Ale za cholere nie mogę go namierzyć.
Tak czy siak to tu chyba się nie rozchodzi o taki porządny remont tylko o szybkie wskrzeszenie.
tym ze dalej nie rozebrales silnika żeby obadac co i jak. może dol jest w takim stanie ze nawet nie masz co myslec o remoncie. odnośnie kupowania silnika po strzale rozrządu -> kiedyś rozmawiałem z mechanikiem i mowil ze i tak warto zrzucić miske i wyciagnac panewki żeby zobaczyć czy na nich nie ma jakiegoś sladu po kontakcie zawor z tłokami.
Silnik jest częściowo rozebrany juz w listopadzie. Wał korbowy przytarty na 2 korbach.
Od tego czasu szukalem drugiego silnika - Do 2 tyś można znaleźć, jednak nie znalazłem. Postanowiłem zrobić remont, jednak nie ma przetartych szlaków..
Tak patrzę na ogłoszenia i faktycznie słabo z silnikami.... widzę ciężkie czasy nastały
Do QBy pisałeś?
Przecież tu jest motor : http://allegro.pl/alfa-romeo-166-3-0...922904032.html Podsyłałem już. Przebieg nieduży.
No tak, ale jeden to żaden wybór :) co nie zmienia faktu że przy tak słabym wyborze to już bym go oglądał :D
Ale dywagacje:D
Zaden remont nie wchodzi w rachubę przy uszkodzonym wale jest tylko jedna alternatywa< zakup drugiego silnika jesli naprawdę zależy ci na jeżdzeniu tym autem
A silnik po strzale paska to dobry pomysł? Przecież wał chyba też mógł dostać?
Teoretycznie tak. Ale tłok i korbowody z wałem przenoszą non stop (na każdym cyklu) kilkukrotnie większe obciążenie niż siła jaka zniszczy zawór. Poza tym sama różnica we wskaźnikach wytrzymałości jest druzgocząco większa na korzyść układu tłokowo-korbowego. Tak więc nie sądzę aby to miało negatywny wpływ. W sumie jak tak się zastanowię to nie znam absolutnie żadnego przypadku kiedy po zmieleniu zaworów ktoś robił wał.... a trochę widziałem takich robót, nie wspominając o tym co się czyta.
Ktoś zna taki przypadek?