VAGi też tak mają. Przycisk auto jest dwufunkcyjny, standard i "turbo" - przyspieszone uzyskiwanie zadanej temp.
W praktyce po załączeniu turbo siła nadmuchu natychmiastowo się zwiększa, z reguły o dwie prędkości.
Printable View
VAGi też tak mają. Przycisk auto jest dwufunkcyjny, standard i "turbo" - przyspieszone uzyskiwanie zadanej temp.
W praktyce po załączeniu turbo siła nadmuchu natychmiastowo się zwiększa, z reguły o dwie prędkości.
A na przykład w skodzie w audi z tego co widziałem. W sumie fajna sprawa
Trochę bez sensu bo jak chcesz konkretną temperaturę, która znacznie się różni od zastanej to i tak w Alfach klima zacznie szybciej dmuchać a potem zwalnia. Jak chcesz żeby więcej dmuchało to po prostu ... zwiększasz obroty wentylatora. W sumie nie wiem po co ma dmuchać szybciej. Może do odparowania szyb ale do tego jest osobny przycisk. Temperatura zmienia się momentalnie w tak małym pomieszczeniu a szum w głowie (jak w subaru) to ja dziękuję :D
Ogólnie jestem pierwszy zawsze do narzekania i znajdowania że konkurencja radzi sobie lepiej to w tym przypadku muszę pochwalić Giulię, że klima (o ile prawidłowo działa termometr zewnętrzny po myjni :D) działa bardzo dobrze. Cicho, szybko i skutecznie (opóźnienia w menu pominę :P). To nie sztuka zrobić tornado i szybko schłodzić tylko zrobić to "elegancko" jak na "premium wanna be" przystało :)
Ja generalnie nie bronię ani nie zachwalam tego rozwiązania, wiem jak działa bo mam i sprawdziłem ale nie korzystam z klimy turbo bo też nie lubię tornada w kabinie ;)
U mnie wszystko działa pięknie. A może nie umiesz używać samochodu?
w
W skodzie miałem 2 poziomy, w volvo 5...
Nawet w kii były bodajże 2
Chodzi o to aby nawet na auto moc ustawić czy klima ma działać spokojnie czy mocno
Eco to coś innego - wyłącza lub w lepszych autach ogranicza użycie sprężarki
Panowie nie zachowujcie się proszę jak sekta.
Jak ktoś pisze ze coś jest słabe to nie znaczy ze nie wie jak korzystać z auta.
Ja tez polubiłem to auto i markę ale bez przesady
Święte słowa, ja naprawdę odkąd jeżdżę Stelvio nie darzyłem taką sympatią żadnego mojego wcześniejszego auta, żona twierdzi że mam taką Włoszkę kochankę, zacząłem się również interesować historią marki, bardzo ciekawą z resztą, naprawdę uważam, że te auta mają to trudno definiowalne "coś", ale krytykowanie wszystkich systemów, które występują w innych markach, a myślę, że nawet ich nie znając i nie mając pojęcia jak działają jest po prostu dla mnie dziwne i nieco śmieszne
Stelvio w serwisie czas na test klimatyzacji w Giulietta ( auto zastępcze ) dla porównania.
Temperatura na zewnątrz około 30 stopni, słońce, godzina około 16,00.
Auto stało i nagrzewało się dobre 4 godziny przed drogą powrotną do domu.Po otwarciu drzwi gorąc aż buchał :-)
Zdjęcia po 30km jazdy, jakieś 30 minut, Część trasy przy prędkości około 120-130 reszta to miasto.
Klimatyzacja po około 10 minutach wychłodziła samochód dając odczucie chłodu.
Nastawiona na 22 stopnie ( było 21 ale trochę zimno się zrobiło :-)
Życzyłbym sobie takiego efektu w Stelvio.
Zwróćcie uwagę na temperaturę deski ...nawiew delikatnie wiał w kierunku górnej części przedniej szyby schładzając dach i deskę pod szybą jednocześnie.
Wyraźnie czuć chłód po dotknięciu deski. Okolice nóg schłodzone - nawiewy czołowe skierowane w dół ( w Stelvio nie ma możliwości tak mocno ich ukierunkować do dołu )
W Gulietta skierować można nawiew prawie pionowo. Środkowe nawiewy dmuchają delikatnie ( mimo otwarcia na 100% ) nie wieje na twarz, boczne przy oknach dmuchają mocniej
ale to nie przeszkadza. Dojechałem nie zmęczony gorącem ( a dziś było ekstremalnie na słońcu ) ciesząc się zadziornością małej Włoszki.
Zresztą miałem ją parę lat temu jako auto zastępcze i to Ona przekonała mnie aby myśleć o zakupie Alfy.
Szkoda, że w tym aspekcie Stevio wypada słabo.
To co zauważyłem, a co moim zdaniem bardzo poprawiło wynik testu to przyciemniony pasek w górnej części szyby przedniej.
W Stelvio tego nie ma. Myślę, że warto będzie do dokleić choć jestem wrogiem takich rozwiązań, niefabrycznych. Może ktoś ma namiar na dedykowane "doklejanki".
Przy dużej szybie czołowej w Stelvio nie będzie się tak rozgrzewać przednia cześć kierowcy w czasie jazdy pod słońce, kierownica, uda itd.
Jutro mam odebrać auto z serwisu, ciekaw jestem diagnozy. Cieszę się, że wszyscy podeszli do tematu poważnie nie lekceważąc moich uwag. Chcą pomóc.
Pytanie na ile będzie to możliwe.