Napisał
superbb
[MENTION=2604]Darek[/MENTION] wahanie wskazówki w moim przypadku jest ściśle uzależnione od tego czy auto stało na postoju czy nie, nie miałem jeszcze takiej sytuacji w której jadąc i nie zatrzymując się (lub zatrzymując się dosłownie na moment) wskazówka pokazywała mniej jak 90. Dopiero po postoju (czasem wystarczyły 2-3 minuty stania z pracującym i nagrzanym silnikiem) wskazówka zaczyna opadać, ostatnio udaje się jej wrócić na miejsce (90 stopni) po lekkim spadku temperatury, przypadek gdzie opadła na sam dół był tylko wtedy jak wracałem od mechanika jadąc 100km do domu. Tak jak pisałem wcześniej muszę pojeździć więcej i poeksperymentować żeby sprawdzić czy powtórzy się scenariusz.
Jeżeli bierzemy pod uwagę inny czujnik niż ten na termostacie (podobno to właśnie ten czujnik na termostacie powoduje pojawianie się błędu P0597 w Z18XER) to trzeba będzie wymienić całą obudowę termostatu, ale pierw wymienię bez obudowy.
- - - Updated - - -
Panowie powód uciekającego płynu już chyba znany, utwierdźcie mnie jedynie w przekonaniu. Ciemny osad na dnie, olej w układzie czy śluz/brud?
Obecność CO2 negatywna, test robiony dwukrotnie.