-
Co za bzdury ci "fachowcy" wygadują.
Ale nie bądź taki pewny tego przepływomierza, bo zdarzają się niby oryginały Boscha z wkładkami made in China.
Wyjmij wkładkę i zobacz, co to za produkcja.
Przepływkę można i trzeba dokładnie sprawdzić przy użyciu kompa.
-
Tak, tylko przyjmując, że przepływka jest walnięta, to teoretycznie po odpięciu kostki powinna być różnica, a nie ma absolutnie żadne. Chyba, że się mylę.
-
własnie nie bardzo,gdy bedzie walnieta nie bedzie róznicy
-
U jednych jest róznica po odłączeniu wtyczki, a inni piszą, że nie ma.
Trudno powiedzieć od czego to zależy - u mnie akurat była znaczna poprawa.
W każdym razie najlepiej kierować się wynikami diagnostyki komputerowej lub podmienić sprawną przepływkę od innego użytkownika.
-
u mnie po wypięciu wtyczki od przepływomierza nie było zmiany , ale jak założyłem nową to o niebo lepiej.
-
U mnie z przepływką jest taki problem że Air Flow Meter Voltage pokazuje 0V przy wyłączonym silniku i przy włączonym silniku także 0V. Silnik na chwilę uruchomię i zaraz gaśnie. Podmieniałem trzy różne przepływki, z czego dwie na pewno sprawne i jest tak samo. Gdzie może być problem? jakieś zwarcie, brak połączenia jakiegoś kabelka? Gdzie znajdę ewentualnie schemat połączenia kabelków przepływki z ECU? Czy sam ECU mógł się uszkodzić? Dodam że przed tą awarią wymieniałem silnik krokowy, ale on nie ma nic wspólnego przecież z przepływką. Na myśl mi przyszło że któraś z kostek może się rozpięła, ale sprawdzałem wszystkie i żadna nie jest rozpięta.
-
w kabinie masz dwie "listwy" z bezpiecznikami. ta druga jest schowana za tą z bezpiecznikami od radia, świateł itd.
u szwagra jak poszedł jeden bezpiecznik z tych ukrytych to wyskakiwały mu 4 błędy i też auto gasło po 2 sek pracy
wymienial wahacz a po wymianie miał wg bledów uszkodzone:
elektrozawór wariatora, przepływka, elektrozawór par paliwa i coś tam jeszcze
-
Dzięki sprawdzę te bezpieczniki
---------- Post added at 17:23 ---------- Previous post was at 11:20 ----------
Ok problem rozwiązany. Nie było połączenia między ECU a przepływką, zwarcie masy. Podmieniłem ECU na nowy i wszystko działa, wiadomo IMMO się paliło ale tylko do testów. Okazało się że na starym ECU PIN A29 zwierał się z sąsiadem, widocznie przy wkładaniu wtyczki się zgiął. Auto znów żyje. Dzięki wszystkim zaangażowanym w pomoc. Pozdrawiam
-
Można ot tak sobie podmienić ECU z innego auta bez wymiany zestawu immo? Myślałem, że trzeba wymienić cały zestaw bo inaczej nawet nie da się uruchomić silnika.
-
Ale ja nie uruchamiałem silnika, jeśli chcesz uruchomić silnik musisz mieć wyzerowany IMMO.