Szukałbym blisko miejsca zamieszkania alfaholika ktory sie zna i ktory pomoże :)
fred
PS..a ASO i serwisy... to patrz niżej :DDD
Printable View
Szukałbym blisko miejsca zamieszkania alfaholika ktory sie zna i ktory pomoże :)
fred
PS..a ASO i serwisy... to patrz niżej :DDD
dzieki. jezeli monika masz chwile czasu odezwij sie do www.pablogarage.pl - on powinien pomoc. Naprawde sympatyczny i znajacy sie na rzeczy gosc...
Panowie,
pomóżcie mi skończyć z tym tematem bo to już nawet śmieszne nie jest, a ja nie mam sił. Krótko i na temat prószę o pomoc fachowców.
Aktualna sytuacja:
1) Spalanie jest chyba jednak w normie 12-13l/100 w mieście 98PB...
2) Dziura pomiędzy 2500-2700... Przytkanie silnika.,
4) Wolne (choć nieco lepsze po wymianie gumowego przewodu) przyspieszanie do 3200.
5) Próba utrzymania obrotów przy wolnej jeździe (1600-2600) kończy się delikatnym szarpaniem.
6) Cykanie silnika, cyk, cyk, cyk... z góry silnika, przy podszybiu na jałowym.
8) Alfa zbiera się bardzo dobrze od 3300.
9) Na jałowym wchodzi super na obroty przy gwałtownym dodawaniu gazu
10) Przy delikatnym dodawaniu gazu na jałowym delikatnie się przytyka do 3000.
Inne:
1) Sondy działają 100mv-800mV tak mniej więcej
2) Przypływka od 3,2g/s do 26s/g (około 3500-4000) - raczej dobra.
3) Świece sprawdzane, podobno OK, choć te małe w gorszym stanie.
4) Lewego powietrza brak
Podczas wymiany gumowego przewodu do przepustnicy, w przpustnicy było dość sporo czarnej mazi. Mówiłam o tym mechanikowi, ale jakoś tak mówił, że to nic szczególnego. Maz to chyba jakiś stary olej z odmy. Teraz już tam nic nie leci z odmy, ale to co tam było zostało wyczyszczone tylko z zewnątrz.
Dzięki za WSZYSTKIE ODPOWIEDZI!
Aktualna sytuacja:
1) Bardzo dobre spalanie (ja sie nie mieszcze w 15 l)
2) Standard - naucz sie z tym życ bo tak ma 80 % alf :D
3) tu pewnie były brzydkie slowa :P
4) I bedzie wolne bo dopiero od 3000 zaczyna pracowac wariator i auto dopiero wtedy jedzie. Pamiętaj ze to silnik wysokoobrotowy i zeby poczuć te 155KM musisz miec ok 5000-6000
5) Standard- 80% alf tak ma :D -choć tu moze pomóc wyczyszczenie przepustnicy
6) Cykanie grozne nie jest. Sprawdz olej a jesli masz fullsyntetyk to zmien na 10W40.
7) Alfa zbiera się bardzo dobrze od 3300. - I BARDZO DOBRZE :D
8) Również bardzo dobrze :D
9) tu były same pochwały alfy :P
10) Jak czesto krecisz silnik do 3000 na jałowym? :P - wiem! jak sie "ustawiasz" z golfem do startu spod świateł :mrgreen:
Inne:
1) Sondy działają 100mv-800mV tak mniej więcej - DOBRZE
2) Przypływka od 3,2g/s do 26s/g (około 3500-4000) - raczej dobra. DOBRA
3) Świece sprawdzane, podobno OK, choć te małe w gorszym stanie. Zmień małe:)
4) Lewego powietrza brak - DOBRZE
Zdemontuj przepustnice i wyczyśc ją porządnie całą. Dla kogos kto sie zna to robota na godzinke przy piwie a efekt bedzie na pewno. Auto masz sprawne i nie szukaj juz na sile awarii tylko lej paliwo i kręć silnik wysoko :) (o ile masz wymieniony rozrząd :D)
fred
Fred,
Dzięki za pocieszenie, ale 80% alf może mieć, a moja mieć nie może… taka już jest moja natura. Popracuje nad tym…
Zatem powiedz mi jak się czyści przepustnice, być może to też się komuś przyda.
P.S.
Rozrząd robiony kilka dni temu, nowe rolki, napinacz i pompa wody. O pompie wody zapomnieli panowie na Arkuszowej w listopadzie (info od starego właściciela), a napinacz i rolki wydawały dziwne dzwięki.
Obawiam sie ze Twoja natura poniesie porażke w starciu z bezlitosną materią :P
Siedze nad tym problemem od kilku lat i o ile udalo mi sie te "poszarpywania" zminimalizowac o tyle nie udalo sie ich usunąc. Dochodze do wniosku ze wyjsciem jest upgrade oprogramowania do nowszej wersji ale pewnosci nie mam.
A co do czysczenia przepustnicy:
1. Odpiąc gume dolotu
2. Odpiąc bardzo delikatnie oba łącza od ECU
3. Z tylu przepustnicy od dolu odpiąc złącze silnika krokowego
4. Odkręcic 4 śruby trzymające przepustnice do kolektora.
5. Zdjąc linke gazu ze spreżyny przepustnicy
I juz :) Potem szmata z nitro, odgiąc sprezyne tak by klapka była otwarta na max i dokladnie wyczyscic wewnątrz.
Potem poskładac w kolejnosci odwrotnej.
UWAGA!
1. Na palce bo spręzyna jest bardzo silna i jak przytrzasnie palucha klapką to przyjemne nie jest :DDD
2. Na śrubke regulacji polozenia klapki. NIE RUSZAC JEJ!
fred
przeczytałem sobie cały wątek :) hehe widze tu ładną walke i dużo usterek usunięto gratuluje :) ... co do przyśpieszania i porównywania z honda ... to i w alfie i w hondzie auta nie jada do tych 3tyś obrotów ... to są silniki wysokoobrotowe nawet dane techniczne mówią przy jakich obrotach uzyskamy tą maksymalną moc :) ... np. w hondzie gdy człowiek startuje na 1/4 wkręca ja na wysokie obroty ... i potem trzyma aby nie spaść z VTECa ... dosłownie tydzień dwa temu przesiadłem się z barchetty (a wcześniej miałem civica ) i tam również potrzeba było obrotów by to śmigało fakt jest taki że odczucie prędkości było inne bo auto małe 2 osobowe ... myśle że najlepszym porównaniem będzie wycieczka na jakiś zlot i przejazd na 1/4 mili :) i pomiar z czasem hehe może się wtedy okazać ze moniczka_23_wwa twoja alfa śmiga aż miło ... i tu zgodze się z ostatnimi postami Freda