(...)
(...)
U mnie nigdy nie zapalał lampki. A błędy były po podłączeniu testera.
Printable View
Revers ja myślę że Mogl rozważał odkupienie Twoich starych elektrozaworów ;)
Teraz to właściwie nie wiadomo, które nowe, a które stare, bo dla experymentu włożyłem do samochodu te stare w i wszystko działa bez zarzutu - zero błędów.
Ale żadnych pozbywać się nie zamierzam :)
Jeśli chodzi o czyszczenie, to nie za bardzo jest tam co czyścić, może myjka ultradźwiękowa mogłaby cokolwiek pomóc, ale nie sądzę - dlatego, po czyszczeniu, które wykonał mój mechanik, minęło zaledwie dwa tygodnie i problem powrócił, a tu od ponad miesiąca wszystko działa perfekcyjnie.
Problem nie musi być związany z zabrudzeniem zaworu, czasem zawodzi też elektryka.
Oczywiście, że tak, ale charakterystyczne jest to, że w starych, po wyjęciu, przy potrząsaniu zaworem była cisza, natomiast w nowych wyraźnie słychać było, że coś w nim stuka, to zapewne ten zaworek - w tych wyjętych z benzyny, też słuchać było ten charakterystyczny stuk, to samo po podłączniu do akumulatora - w każdym razie, mam teraz dwa komplety, jakby coś :)
Wsadzenie do benzyny nic nie kosztuje, a więc każdy może sobie ten sposób spraktykować we własnym zakresie, uda się, to się uda, nie, to nie - zero ryzyka :)
Po podłączeniu do kompa pokazał błąd 0013.
Ale powiem wam że coś się samo naprawiło i znowu jest ok.
Zauważyłem też że wcześniej po załączeniu zapłonu przed odpaleniem silnika coś piszczało pod maską (przy silniku) i wtedy po odpaleniu nie równo pracował, kiedy zgasł to już piszczenia nie było przy włączonym zapłonie i odpalał i pracował normalnie.
Czy te piszczenie to mógł być zablokowany elektrozawór?
ehhh... moja radość nie trwała długo :(
teraz nie trzęsie silnikiem po dopaleniu na zimnym, ale na wolnych obrotach pracuje tak jakby chodził na 3 cylindrach :/
pokazał się nawet check engine... podpiąłem pod kompa, wywaliło błąd p0013, p0014, p0017
znaczy się elektrozawory wykręcam i czyszczę w preparacie renoclean tzn zostawie je na 24h niech się moczą, zobaczymy czy to coś pomoże.
panowie a może w nafcie lepiej?
Wymienić najlepiej ;)
Nie znam tego preparatu, ja moczyłem w benzynie ekstrakcyjnej, tyle tylko, że numery błędów, które podałeś, wskazują chyba bardziej na rozrząd niż elektrozawory.