Chodzi ci o silentblocki, tak?
Printable View
Witam piszę bo wydaję mi się że dobry temat do mojego problemu.Po uderzeniu w krawężnik tylne prawe kolo stało krzywo. Wymieniłem już wahacz dolny oba wahacze(Banany) cały wózek zwrotnica belka poprzeczna i dalej to samo kolo stoi krzywo i to nieźle.Chciałem wymienić wszystko żeby było tak jak wcześniej (nic nie było krzywe nawet minimalnie).Wszystkie mocowania śrub nic nie jest poprzestawiane wszystkie śruby od zawieszenia normalnie się wkrecają. Nie mam już pomysłu.Śruby mimośrodowe skręcone na maksa a koło dalej w niezłym pozytywie.Dodam jeszcze że belka poprzeczna wraz z tym wahaczem który wymieniłem jest ze zwykłej 2.4 a ja mam Q4,numerami się różnią ( z Q4 51799868) zwykla wersja ma (51799866) ale z wygladaja tak samo.Możliwe że dostała konstrukcja? Jedynie co mi przychodzi do głowy to zgięty amor lub wahacz ze zwyklej 2.4 jest krótszy niż do q4. Bardzo proszę o pomoc bo mi to już spać nie daje. Pozdrawiam
Wahacze przednie te same w Q4, co normalne. Belka poprzeczna. Nie wiem, czy w Q4 nie jest inna, ale chyba tak. Zobacz amor i mocowanie.
W przyszłym tygodniu zmieniam wszystkie amortyzatory ze sprężynami. Jak to nie będzie to,to już sam nie wiem,przy geometrii polecali mi przyciąć tylnego banana(wahacz) wtedy by mieli wystarczającą regulację jednak to nie dla mnie. Ma być tak jak było a nie jak sprzedam samochód ktoś będzie chciał zmienić wahacz a tu coś było kombinowane..
[MENTION=75826]Castrol[/MENTION] a zbieżność da się ustawić w widełkach? Może zwrotnica jest krzywa.
Wiesz co próbowaliśmy tylko z kątem bo jest masakra z nim i nie ma sensu nic ustawiać jak nie będzie wszystko ok z pochyleniem. Zwrotnica założona nowa i to samo,zresztą moja nie wyglądała na krzywą.
Uderzenie z tego co wiem wcale nie było mocno ale koło się wygięło. Nie ma przypadkiem jeszcze jakiejś regulacji może na sankach?Aktualnie nie mam dostępu do kanału więc nie mam jak sprawdzić
Na belce nie wiem, ale warto sprawdzić. Nie trzeba będzie ciąć banana :)
Ha ha racja :) Zastanawiam się czy w ogóle możliwość że przy czymś takim dostała jakaś podłużnica lub coś z konstrukcji pojazdu?
Sprawdzone, nie ma już żadnej innej regulacji. Już mi się odechciewa cokolwiek robic z tym autem
Panowie czyli na eibachu jak mam "zwykla" 9, to tył robic wg instrukcji a przod najbliżej 0? Czy tyl jak dla Ti a przod najbliżej 0?
Mialem podobny problem. Opony od środka ścięte tak jak koledze. Wszyscy mechanicy strzelali w ciemno, al to sprężyny a to ciul wie, w autach w krk wymienili wacha że że to niby taka przyczyna. Ale chcieli mnie oskubać. I wynajdowali różne rzeczy do wymiany. Oczywiście po wymianie wachaczy dolnych i górnych dalej lipa cieło opony masakrycznie. Zawiozłem do znajomego warsztatu którzy mają zbieżność.
Wzięli auto, pożyczył taka samą sztukę od znajomych, pomierzyli i porównali moją belle i pożyczoną i wyszło że belkę dolną mam rozciagnietą o 13mm w stosunku do innej alfy. To powodowało cięcie opon od środka tak fest. Chciałem kupować te tuleje z regulacją ale zrobili to tak że na wacha zach dolnych przebili gumę w wachaczu z uchwytem tak że kąty zrobiły się fabryczne i nie tnie opon wogóle.
Też miałem już tego dosyć bo wydałem miliard cebulionów na strzały w ciemno.
Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka
Możesz napisać dokładniej co zrobili z wahaczami, żeby poprawić sytuację?
W wachaczu jest jedną tuleja która jest asymetryczna. I ja wyprasowali i wyprasowali na odwrót. W rezultacie pochył kół się zmienił. Wszystkie zmiany były potwierdza geomatriami i jazdami próbnymi żeby potwierdzić czy wszystko jest ok. Rozważałem zestaw neoprenowy ten co umożliwia korektę pochyłu koła ale ich przypuszczenia się potwierdziły i obyło się bez zakupu niczego dodatkowego. Nie wiem skąd jesteś ale ja Małopolsce robiłem w serwisie Hatala w Rzykach.
Ja po prostu się dziwię, że nadal znajdzie się jakiś henryk, który z premedytacją i w sposób niedopuszczalny będzie poprawiał fabrykę... Skoro odkryli, że masz rozjechane (uszkodzone!) sanki, to należało je wymienić, zamiast psuć wahacz. W efekcie masz rozjechane sanki i zepsute wahacze. W dodatku jeszcze się z tego cieszysz. Mam nadzieję, że nikt nie zechce tego naśladować.
która ta tulejka?
już widzę chyba tak zwany cukierek
Tak dokładnie tzw cukierek.
Panowie a poradzicie coś tutaj. Ścina opony od środka strasznie szybko. Wahacze dolne wymienione, a reszta niby ok (jedynie górne wahacze trzeszczą, ale luzów brak). Poleci ktoś jak u mnie wziąć się za to ustawienie, bo mam wrażenie że wszyscy mechanicy wpatrzeni w komputer przestają myśleć i kombinować z tymi parametrami, nawet nie wiem czy wklepali ustawienia wzorcowe z 159SW Ti 4x2. Ktoś może wrzucić tu jakis skan/foto swojego ustawienia na TI?
ostatnia geometria:
Załącznik 260539
wcześniejsze pomiary:
Załącznik 260540
Zbieżność połówkowa na przedniej osi jest za duża. Podjedź i powiedz, żeby ustawili Ci -0.03 lub nawet 0.00 (u mnie przy 0 auto prowadziło się trochę nerwowo i po korekcie na -0.03 jest git, ale mam -30 mm oraz koła 18").
mówisz o tych wartościach -0*08' na Lewym i -0*09' na Prawym kole- wszystko na -0,03'?. Czy faktycznie te 6' może robić taką równicę?
A co z tyłem - jak ruszyli pochylenie to zbieżność poleciała.
Masz gdzieś wzorcową specyfikację od Ti bo te parametry z manuala w ogóle nie pokrywają się z tym co mam na wydrukach z zakładów
Tak, o tych wartościach.
Tył też przydałoby się poprawić, ale skoro nie da się lepiej to znaczy, że zawieszenie do regeneracji. Zakładam, że serwis sprawdzał stan zawieszenia.
Nie ma nigdzie poprawnych nastaw. To co napisałem jest wynikiem doświadczenia użytkowników.
ok, to spróbujemy bo wyjścia nie mam.
panowie mam pytanie.
Kupiłem alfe 159 2.0jtdm,i ma już założone sprężyny obniżające czerwone. Nie wiem jak ustawić zbieżność czy z wersji Ti czy ze zwykłej.
Nie wiem o ile obniżona ale wizualnie sporo.
Panowie, przecież na tych skanach widać że pochylenie koła jest - 1,3 prawie. Jak chcecie żeby nie cieło opony od środka w takim wypadku? Miałem to samo i nic innego się nie da zrobić jak obrócić cukierki lub założyć gumy z mimośrodami do korekcji pochylenia koła. Inaczej te ustawienia na rozbieżne koła i inne bajania są o kant dupy rozbić. Bedzie cieło opony, ja tak miałem i wydałem kupę kasy bo wszyscy się mądrują że zawias zły.
ustawiaj jak dla TI, zbieżność jak najbliżej 0
Witam oto wyniki z dzisiejszej kontroli geometrii. Nic nie zmieniałem bo za chwile czeka wymiana kół na zimlwe. Czy da zbieżność może być powodem lekkiego skręcenia kierownicy w prawo przy jeździe prosto ?Załącznik 262722Załącznik 262722
Powie mi ktoś o co chodzi ? ;d Samochód po wymianie większości tulei (wym. wszystkie, które udało się dostać), wahaczy górnych oraz łączników stabilizatora do tego nowe opony, na geometrii/zbieżności brakło już regulacji na śrubie mimośrodowej a dalej sporo brakuje do prawidłowego ustawienia. Dzwona nie było, podpowie ktoś co jeszcze można zrobić ?
Wrzucam fote wydruku, mi ona nic nie mówi, ale może Wam powie ;d Załącznik 266634
dodam tylko, że przed wymianą ścinało mi opony od wewnątrz, lewa tylna chyba była tylko ok. Mam również taki wydruk tuż przed wizytą u mechanika jakby ktoś chciał zobaczyć
Wrzuć zdjęcie całej kartki.
Proszę, cała kartka Załącznik 266650
Dodam, że silnik 1.9 120km
Nie widząc jak to wygląda ciężko cokolwiek sensownego napisać... Wahacze są proste? Domyślam się, że śruby do regulacji geometrii tylnego zawieszenia zostały wymienione? Bo z tyłu rzeczywiście jest tragedia.
Patrząc na wahacze nie widać, żeby były krzywe i pewnie trzeba je ściągnąć i porównać żeby to ocenić. Z tyłu śruby mimośrodowe wyglądały na stare (czarne łepki ) i w kosztorysie nie były wymienione no chyba, że są jakoś w zestawie. Ale czy same te śruby by taką różnice robiły ? Jadę dziś do gościa od geometrii i może uda mi się zostawić samochód u nich bo szkoda się bujać od mechanika na geometrie itp
Edit: Zrobiłem jeszcze inaczej, pojechałem do mechanika i w poniedziałek odstawiam mu alfe a on już sobie sam pojedzie na geometrie/zbieżność, tak chyba będzie najlepiej bo dowie się co i jak
Nie chcąc zakładać nowego tematu piszę tutaj. Dziś wymieniłem opony na letnie i wulkanizator zauważył, że tył ma różnicę wysokości bieżnika 1 mm na oponie. Opony zimowe mają już 8 lat. Planuje je zmienić. Co polecacie sprawdzić? Czy ustawienie zbieżności rozwiąże problem?
Mi ustawili tak. Te czarno białe to partacz gdzie 3 razy wjezdzal i zakładał na kola ta aparaturę. Raz zjechał po 15 min. Pytam czy ustawił tył nie bo wymieniałem drążki. Mówię mu wymieniłem przecież 4 sprężyny na obniżające i rozsypane drążki i bez ustawienia tyłu nie na co ustawiać przodu. Wjechał do ustawil tak jak jest na wydruku stękając, że nie mógł rozkręcić tyłu i zrobil co mógł. 3 raz musiała wyjechać bo nie zrobił mi wydruku, a ja go koniecznie chciałem. Śmiech na sali. Pojechałem dziś zareklamowac i oddali kasę bez dyskusji to chociaż tyle dobrego w tym wszystkim. Dziś pojechałem na inny warsztat. Na początek pomiar nie zgadza się z wydrukiem. Chłopak zero naruszenia i sapania rozkręcił cały tyl podgrzewając tylko jedna śrubę indukcja. Ustawił tak, że już chyba nie da się lepiej ale ten warsztat zdecydowanie mogę polecić innym. Załączam wydruki
Partactwo CERTUS Dymek Dębica
Załącznik 270545
Załącznik 270546
Ideału może nie ma ale gość się starał i godny polecenia warsztat Degum Dębica przy E4
Załącznik 270547
Po wymianie górnych wahaczy z przodu, tuleji dolneych wahaczy i łączników stabilizatora z tyłu postanowiłem wybrać się na ustawienie geometrii zawieszenia w mojej Alfie.
Ogólnie nie było źle, delikatna poprawa zbieżności przód-tył i kątów z tyłu.
Tak jak się spodziewałem kąt pochylenia przednich kół ponad norma, ale niestety kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy lewej strony nieprawidłowy.
Dodam, że auto jest bezwypadkowe.
Ktoś spotkał się z czymś takim?
Przesunięte sanki, krzywa zwrotnica np. po wjeździe na krawężnik na skręconych kołach?
Czy w temacie kątów ktoś ma rozwiązanie, które działa?
Znalazłem regulowane tuleje górnego wahacza z powerflexa jednak cena powala:(
https://powerflex.pl/produkt/przedni...za-regulowana/
Ja mam nowe sanki i jak widzisz lipa. Też mi ktoś sugerował zwrotnice
Jesli chodzi o katy pochylenia kola to moga to byc slabe sprezyny lub rozwalone poduszki amortyzatora.
Kat wyprzedzenia sworznia zwrotnicy w 159 mozna skorygowac wbrew temu co twierdza dokumentacje. Nalezy w tym celu poluzowac tylna duza tuleje w sankach i przesunac ja wglab lub wysunac.
Orginalne tuleje wahaczy z poczatku produkcji mialy owalne otwory na 3 sruby.
Nowe maja okragle. Zakres regulacji jest duzo mniejszy ale jest
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
cyferki cyferkami, czy macie [MENTION=12645]Czarny_28[/MENTION] i [MENTION=54763]Miszel[/MENTION] jakieś negatywne objawy z jazdy? ściąganie na któraś stronę, lub nierówno zużyte przednie opony? ja mam podobne wyniki regulacji po wymianie praktycznie całego przodu (2 dolne i jeden górny były wymieniane rok temu, drugi górny rok wcześniej) przed wymianą auto było rozlazłe (zwłaszcza na koleinach) i dość mocno ścinało wewnętrzne krawędzie opon. obecnie po wymianie, sztywność zawieszenia jest ok, opony od wewnątrz są trochę cieplejsze, ale nie widać śladów nadmiernego zużycia (przynajmniej po ~7000km). jak dalej będzie zbierać, to jak pisze jasio wymieniam sprężyny i amortyzatory + akcesoria z przodu.