Po dołożeniu np. wzmacniacza , żeby radio nie sprawdzało , w skrócie , instalacji , czyli braku głośników.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
BCM 724 w zeszłym roku był dawany na kampani, do przedliftów nowszych nie widziałem
G543 jest chyba też najnowszym do ECU 2.0 EU do aut bez GPF
Ja skrzynię mam ori GK0901... ale do starszych aut nie wyskakiwał ten update nawet jako opcjonalny. są też nowsze firmwary GP10xx ale u mnie się nie pokazywały
ale właściwie czemu pytasz w wątku o MES? Robisz off-top
no wlasnie wtedy jest problem bo radio wykrywa brak obciążenia
Przełączniki rodzaju wejścia na dodatkowym wzmacniaczu (jeżeli są) ustawione poprawnie na High? Pytam, bo nawet w warsztatach car audio potrafią przegapić ten detal...
Ja na moim Audio Systemie nie miałem żadnych problemów, żadnych dodatkowych grzałek nie potrzebowałem żeby okłamać fabryczne radio - i żadnych błędów nie mam. Może rzeczywiście nasze radia są tak kapryśne, że zachowanie mocno zależy od wzmacniacza (parametry wejścia High pojawiają się bardzo rzadko w dokumentacji wzmacniaczy, co najwyżej zakres napięć wejściowych, i nie da się tego ocenić bez podłączania w samochodzie).
no i w wątku MES mamy tematy firmwarów a teraz car audio... nie wiem, może niektóre wzmacniacze dają lekkie obciążenie i radia podstawowe się nie skarżą. Nie wiem, u [MENTION=79678]kozak[/MENTION] się skarżyło, no chyba że nie przełączył - on dał rezystory 8R 50W. Prośba, niech ewentualne dalsze odpowiedzi przeniosą się do odpowiedniego wątku
nie ma znaczenia high input, ja mam wzmaka z high input i nie działa to.
moze audio system ma wbudowane rezystory zeby oszukac radio ?
dla mnie dotychczas takie wejście to było tylko po prostu dostosowane do znacznie wyższego poziomu napięć jakie mamy na liniach wyjściowych na głośniki radia, kolega [MENTION=79118]ciafok[/MENTION] zasugerował że niektóre mogą mieć jakieś obciążenie (ale na pewno nie typu 4Ohm bo by dogrzewało wzmak), może jednak wystarczające żeby oszukać radio? Jak będę robił audio Darkowi z ciekawości poeksperymentuję z dużo większymi rezystorami (większa rezystancja a mniejsze gabarytowo, ze znacznie mniejszą mocą) - moze wystarczy jakieś dać maleństwa(gabarytowo) typu 1W 100Ohm?
W wersji 4.7 pojawiła się bardzo przydatna funkcja "Comfort windows open/close" pozwalająca na włączenie funkcji otwierania/zamykania okien z pilota. Funkcję wybiera się przy opcjach PROXI. Sprawdziłem - działa!
a nie piszemy o autach z USA, coś mi tak się kołacze że to u nich nie działało
Czy ktoś wie jak działają testy w Body -> BCM -> Actuators?
Potrzebuję wysunąć na kilka minut spryskiwacze reflektorów. Czy zaznaczenie w Actuators Headlight Washers + F9 Manual i zaznaczenie ON wysunie je tylko czy uruchomi także spryskiwanie?
spryskiwacze działają pod wpływem ciśnienia płynu nie elektrycznie - tylko pompka podaje ciśnienie i pod jego wpływem wychodzą spryski
Dziękuję za odpowiedź.
[MENTION=74456]Toma[/MENTION]- możesz próbować go złapać podczas wysuwania
Poproszę w takim razie kogoś o pomoc. Potrzebuję zamontować ponownie zaślepkę. Odpadła dzisiaj podczas mycia. Zaczepy okazały się być uszkodzone. Podobno tak się zdarzało w rocznikach 2016 i 2017 w związku z czym AR zmodyfikowała część. Numer mojej to 156124052. Numer nowej 156134187 (strona pasażera w LHD). Swoją starą póki co skleiłem i liczę, że wróci na swojej miejsce. Fatalnie wygląda ten samochód bez zaślepki. Dzięki raz jeszcze za pomoc w temacie.
Ciekawostka:
Multiecuscan 4.7R1!
This version fixes wrong adapter request for some modules in Giulia/Stelvio/500x
Mogę tylko powiedzieć że w swojej Giulii i Stelvio klienta 4.7R1 nie sprawia żadnych problemów przy proxi itp (przynajmniej Multiplexed we współpracy z CANtieCARem).
Koledzy, do przeprowadzenia procedury proxi potrzeba podłączać dodatkowe adaptery 5 i 6 do elm?
Pragnę zwrócić uwagę że posty są nie w temacie - specjalnie nawet tytuł wątku jest odpowiedni żeby go nie zaśmiecać - założenie było pisać tylko jakie nowości są w MES a nie za rączkę prowadzić tych co nie poczytali gdzie indziej a nawet nie przestrzegają tego co im MES jasno każe zrobić.
Koledzy mam problem z Mes.
Proszę o pomoc w ponownym uruchomieniu programu.
Wystąpił u mnie problem z systemem operacyjnym Windows, po przywróceniu z systemu znikła ikona Multiecuscan. Po zainstalowaniu aktualnej wersji
program jest w wersji demo.
Co trzeba zrobić żeby przywrócić zarejestrowaną wersję.
Podobno trzeba wyrejestrować starą wersję z komputera żeby zarejestrować nową.
Miał ktoś podobny problem?
musisz napisać do support@multiecuscan.net, pewnie mu podać klucz obecny który Ci program generuje do zarejestrowania i wytłumaczyć sytuację.
Co Ty tam psujesz zaś, przecież dopiero co zrobiłem Ci auto na tip-top haha.
Panowie/panie korzysta ktos z MES aplikacji na iOS? Kupiłem ten interfejs od PMfactory https://allegro.pl/oferta/elm-327-1-...NTM2MWE1NWY%3D i nie łączy sie z MES. Inna aplikacja na iphone laczy sie z interfejsem i samochodem. PMfactory upiera się, że powinno działać i kwestia ustawień. Tyle, że w aplikacji jest w ustawieniach tylko wybór interfejsu. Wybrany ELM327 wifi. Jakieś sugestie?
Dzięki.
Wybierz OBDLink MX WiFi i daj znać czy działa.
Probowalem i tez lipa. Sprobuje jeszcze raz pozniej. Ty masz po wifi u siebie?
Korzystam z różnych interfejsów, ale żaden nie jest po Wi-Fi. Najlepiej pracuje mi się z Viakenem v4 STN2120 po USB (w takie połączenie bardziej wierzę jak trzeba coś zrobić). W porównaniu do PMFactory Viaken świadczy w razie potrzeby realnie działający support techniczny.
Można wyrejestrować tak jak piszesz, ale prościej zainstalować tą wersje która miałeś jak wpisywales klucz, a potem upgrade'owac do najnowszej bez kasowania poprzedniej. Wtedy ta najnowsza będzie w wersji pelnej automatycznie - program sam "przepisze" klucz do nowszej.
pozdr,
Dominik
Dla osób chcących kożystać z aplikacji MES na iOS info, że interfejs VSCAN STN2120 WIFI MINI działa bez problemów. Wcześniejszy elm327 od pmfactory nie działał z MES i go odesłałem.