No ale nie za free ?
Printable View
przegub i nowa osłona za free
Tu odpowiedź jest prymitywnie prosta - w odniesieniu do tego co napisałem - mechanik powinien brać odpowiedzialność gwarancyjną za zamontowaną część i za usługę (jeśli wykonuje całość roboty i montuje część zakupioną przez serwis, a nie przez właściciela auta). Jest więc pewne ryzyko finansowe, które trzeba wziąć na siebie i dlatego nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda części po koszcie zakupu w hurtowni + paruzłotowy narzut.
Co innego sklep czy dowolna osoba, która zajmuje się tylko sprzedażą podzespołów. Tu ryzyko finansowe jest praktycznie żadne, więc można sobie pozwolić na minimalny narzut, byle towar sprzedać. A co się będzie działo potem - to się rozegra na linii "dostawca/producent części" -> "klient". Sklep zawsze podeprze się papierem otrzymanym od dostawcy i tyle. Jeśli ktoś roszczenia gwarancyjne odrzuci, to szanse na wyegzekwowanie czegokolwiek bezpośrednio od sprzedawcy są minimalne.
Jest też aspekt obrotu częściami określonego typu. Większe rabaty w hurtowni dostanie ktoś, kto np. sprzedaje same elementy zawieszenia - dlatego jego oferta będzie atrakcyjniejsza dla końcowego odbiorcy. Część sprzedawców bazuje też na tzw. "bonusach", które są podstawą dochodu - im wyższa sprzedaż danego asortymentu części, tym większy bonus od dostawcy - tak więc można naprawdę sprzedawać z prawie zerowym narzutem, a i tak na wszystkim sensownie zarabiać.
No to jeszcze ja się podepnę. Znalazłem ogłoszenie z Krakowa o sprzedaży AR 159 z silnikiem 3,2 JTS i chciałbym go dobrze sprawdzić, żeby się upewnić, że nie ma jakiegoś łańcucha rozciągniętego itp. W którym serwisie w Krakowie będą w stanie ogarnąć tego JTS-a?
Z góry dzięki za pomoc.
Tomek da radę :-)
To może Szanowny Kolega Tomek coś wie więcej o tym wozie, bo wiedza jego ponoć duża o Alfach z regionu? ;)
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ycPzZ.html
Chodziło mi o to ogłoszenie :)
Widziałem znacznie gorsze. Ten to w porównaniu do niektórych to nówka :)
U siebie mam niby 150k i jest dużo lepiej. Prawie idealnie :cool:
Osobiście również polecam serwis Autka.pl
Pełen profesjonalizm, nigdy nie wracałem na poprawki, a zostawiłem w serwisie 11 tys, więc naprawy nie ograniczały się do wymiany oleju.
Zawsze byłem dokładnie informowany o dodatkowych kosztach i byłem pytany o ich akceptację.
Skorzystałem również z usług serwisu na Saskiej, ceny podobne jak u Tomka, dopóki nie poprosimy o wydanie faktury.
W takim wypadku cena usługi jak i części rośnie o wartość podatku vat - 23% co jest całkowicie nie akceptowalne.
Kolejny serwis to Bosch „Węgrzyn & Węgrzyn – Auto Serwis” na Poniatowskiego. Ceny są ok, jednak jeżeli nie chcecie wracać 3 razy na poprawki, których ostateczny efekt i tak nie jest zadowalający to radzę unikać :)
A ja zaś o Węgrzynie mam inne zdanie, i polecam ten serwis.
do wstydu na pewno nie
a moze zostawil 11 po 1 na kazde z 11 aut?
11 bys spychal ?
To myślę, że to cię zainteresuje, bo pińcet to max jaki zostawisz w serwisie :D
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=183024&stc=1
Kupujesz, jeździsz i w razie konieczności serwisowania spychasz do Wisły. Koszty eksploatacyjne, to tylko paliwo :) Pełny bak, to pewno nie wiele ponad 300 zł. Mniej niż pińcet :D
Z moich zapisków koszty kształtują się następująco:
Wymiana rozrządu 500
Komplet rozrządu 600
Komplet pasek pomocniczy 200
Koło pasowe 500
Dla sprecyzowania "wymiana rozrządu" to koszt wymiany kompletu rozrządu, paska pomocniczego z rolkami i koła pasowego.
Sam rozrząd z wymianą kosztuje chyba 950zł, najlepiej przedzwonić ;)
Witam koledzy :)
W mojej 159 zaczął strasznie skrzypiec zawias z przodu, chciałbym się dowiedzieć gdzie w Krakowie lub okolicy mogę to zrobić porządnie przede wszystkim i w realnych kosztach :)
Gesendet von meinem HTC One_M8 mit Tapatalk
ja robie auto w kocurservice.pl ;]
Kiedyś jeździło się na Saską ale jakoś o nich przycichło, nawet dawali dla forumowiczów rabaty.
Ja tam nie narzekam i dalej tam bywam.
Panowie, proszę o podanie jakiegoś serwisu/stacji która rzetelnie sprawdziła by auto przed zakupem
24 strony tematu nie wystarczą? [emoji14]
Wystarczają, ale to bardziej opisy serwisów pod względem wymiany usterek mechanicznych, a nie przeglądu przedzakupowego :P
Ja wiem, to tak pół zatem pół serio było :-P myślę, że oba najbardziej polecane warsztaty dadzą radę :-P
Wszolek na witkowickiej albo gladysek na pilotow wa kwestii skp
Gdy kupowałem auto w zeszłym roku to byłem na stacji diagnostycznej przy ul. Szklarskiej 13 - Auto Serwis Robert Witkowski. Mają tam warsztat samochodowy, serwis klimatyzacji i stację diagnostyczną. Możesz umówić się z nimi wcześniej telefonicznie: serwiswitkowski.pl/warsztat-samochodowy.
Ja byłam ostatnio na Piastów i w sumie byłam zadowolona, nie jest drogi ten warsztat, ale dokładnie nie powiem wam jaki numer dokładnie, trzeba wjechać w polną drogę żeby się do nich dostać.
Ja znów polecę Autka.PL jak zawsze pełen profesjonalizm.