Ciekawe jeszcze jak byłoby z płatnością kartą Alior Sync - czy zwrot 5% dotyczy płatności zagranicznych.
Printable View
Ciekawe jeszcze jak byłoby z płatnością kartą Alior Sync - czy zwrot 5% dotyczy płatności zagranicznych.
@largo
Ja mam FK Konigsport czyli innymi słowy Silverline X ale wykonany ze stali ocynkowanej a nie nierdzewnej.. i nigdy złego słowa nie powiem.. Naprawdę świetne zawieszenie i tego wyboru nie żałuję.. ani nawet tej sumy $ która na to poszła.. Warto tu dodać że FK amory do wersji Konigsport i Silverline X bierze od Koni.. więc mamy amortyzator Koni Sport + gwint na tym..
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to klucze od regulacji wysokości mogłyby być troszkę dłuższe.. ale to chyba jest taki standard u wszystkich producentów ;D może kiedyś sobie przedłuże albo wytne dłuższy laserowo..
I dodam tylko od siebie że przy tak śmiesznej w tej chwili różnicy w cenie nie warto brać ani Highsport ani Silverline.. tylko SILVERLINE X!! :D macie wszystko co można mieć wtedy.. a cena na tą chwilę jest śmieszna poprostu..
Niestety wysrałem już duuuużo hajsu na części i różnica 230 funtów (koło 1200 zł) w cenie robi mi dużą różnicę. Prawdopodobnie zdecyduję się na "zwykłe" silverline. Poprzednio wykluczałem gwint, bo raczej ( :) ) nie będę kręcił z wysokością, ale jak w cenie zwykłych zawiasów (a nawet taniej) jest dobry gwint to grzech nie brać :)
dobrze że nie zamówiłem tego Vogtlanda jednak skoro ten Pitstop to taka lipa, dzięki za link do FKwheelerwasp bo to chyba teraz najatrakcyjniejsza oferta jaką można znaleźć. A taki mały offtopic, trzeba jakiś spot na uczelni kiedyś zrobić :D
A tak na marginesie czym różniły się te zawieszenia że są rozdzielone ze względu na lata ??
http://www.carparts-tuning.co.uk/en/...7-Yr-2000.html
http://www.carparts-tuning.co.uk/en/Suspension-Tuning/Coilovers/Coilover-Highsport-fit-for-Alfa-Romeo-147-Typ-937-Yr-03-02.html
W przypadku jak wyleje amor, jest możliwość ich regeneracji czy śmietnik ?
No różniły się zapewne tym że jeden jest do przedliftowej a drugi do poliftowej ;D a więcej to niewiem..
Spot na uczelni mówisz :D a którego koloru jest Twoja bo kilka ich tam wypatrzyłem.. i polift czy przedlift ?
Srebny polift. A wiesz jak jest może z tą regeneracją ? Da radę zrobić to tak jak w bilsteinie ?
W sensie że ta? :D Bo tylko tą poliftową kojarzę ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/48.jpg
A co do regeneracji to tak troszkę bez sensu myśleć o regeneracji przed zakupem nowego bo zanim gwint od FK padnie to pewnie auto zmieni właściciela ;)
Ale z tego co wiem gdzie amortyzatorom Koni sport użytym w tym gwincie można je regenerować podobnie jak Bilstein B8..
Dokładnie ta. Kurde jestem na 90% zdecydowany na ten gwincik FK, tylko obawiam się w lato że będzie straszny beton jak wejdzie nowa felga. Może ustawilibyśmy się któregoś dnia na uczelni i byś mnie przewiózł kawałek, żebym mógł zobaczyć jak to wybiera ?
Jeśli bierzesz wersje bez regulacji twardości to mogę Ci bez przejażdzki powiedzieć że będzie beton na feldze 17" i 18".. ja mam regulacje twardości na minimum stąd auto pracuję na drodze bardzo przyjemnie, sportowo.. nawet przy 18" zima i lato jak widzisz po aucie jest ok ;)
Mam pytanko. Zdecydowałem się na zakup FK SIlverline, ale nie wiem, który dokładnie pasuje do mojej 147.
http://www.carparts-tuning.co.uk/en/...e%20alfa%20147
http://www.carparts-tuning.co.uk/en/...e%20alfa%20147
Które powinienem wybrać do alfy 147 1,9 jTD 2004 przed liftem?
Na moje oko to są takie same - kurcze już 30 funciaków zdrożało.
No to zawias zakupiony. Z każdym dniem cena rosła o 1% więc trzeba było się spieszyć :) Założę wiosną to dam znać o odczuciach z jazdy.
ja tak samo dzisiaj zamówiłem z tym że z niemieckiej stronki, było kilka złoty taniej. tą wersje od 02.03 jak założę to też chętnie opiszę co i jak :D
No to Panowie :D zaoszczędzili tyle kaski :P to już mi proszę strzelać podziękowanie za posta przy linku który wrzuciłem z promocją :P :D bo chyba pomogłem :D
i czekam na relacje, foty sprzętu jak przyjdzie.. ;) chętnie zobaczę Silverline na żywo.. choć pewnie różnice od mojego są czysto estetyczne..
teraz jeszcze przy okazji trzeba wrzucić poliuretany, tylko zastanawiam się u kogo je zamontować. Na stronie Strongflexa podany jest warsztat w Łomiankach że ma ich produkty nazywa się SSG chyba tam skoczę. A tak przez ciekawość żebym wiedział mniej więcej jakich kosztów się spodziewać ile mogą sobie krzyknąć za "robociznę" wymiany tulei przednich ??
@wheelerwasp02: dzięęęęękuuuujeeemyyyy :) Będzie się dużo od Konigsporta różnić, bo nie kupiłem Silvera X tylko zwykłego bez regulacji twardości. Ja już zakupiłem PU na stabilizatory przód + tył. Amorki wylądują na aucie zapewne dopiero na wiosnę. Na żywo to pewnie dopiero na jakimś ogólnopolskim spocie albo gdzieś na trasie :)
Jeśli chodzi o ceny to w TMiN w Łodzi za wymianę PU na stabilizatorze z przodu wołali 200, z tyłu 100. W Elteam policzyli mi mniej, ale będę tam wybebeszał pół auta, więc zjechali z ceny.
Hmm ciężko powiedzieć.. to zależy od serwisu.. jednak podejrzewam że dla swojej wygody zapewne zrzucą sanki.. dzięki temu wahacze będą mogli dolne zdjąć na podłodze i tak samo stabilizator.. a górna wahacze to łatwo zdjąć..
Niewiem czy nie przesadze ale sądzę że 300zł za robocizne mogą wziąść tak minimum bo to jednak roboty jest, masz temat niżej w tym samym dziale o tym to zobaczysz ile to roboty i że trzeba się przyłożyć, żeby potem nie pisać na forum że tuleja wyleciała mi w czasie jazdy, bo takie posty też gdzieś czytałem.. Ja dawno to zakładałem i nie pamiętam już a poza tym miałem tam rabaty więc moja cena i tak mało miarodajna..
- - - Updated - - -
Hmm ciężko powiedzieć.. to zależy od serwisu.. jednak podejrzewam że dla swojej wygody zapewne zrzucą sanki.. dzięki temu wahacze będą mogli dolne zdjąć na podłodze i tak samo stabilizator.. a górna wahacze to łatwo zdjąć..
Niewiem czy nie przesadze ale sądzę że 300zł za przód za robocizne mogą wziąść tak minimum bo to jednak roboty jest, masz temat niżej w tym samym dziale o tym to zobaczysz ile to roboty i że trzeba się przyłożyć, żeby potem nie pisać na forum że tuleja wyleciała mi w czasie jazdy, bo takie posty też gdzieś czytałem.. Ja dawno to zakładałem i nie pamiętam już a poza tym miałem tam rabaty więc moja cena i tak mało miarodajna..
@largo
Haha :D wystarczyło guzik przy poście nacisnąć ;D aż tak uroczyście nie musiałeś dziękować ;)
Jak przyjdzie paczka to wrzuć foto samych gratów ;)
No i mogę tylko dodać od siebie że skoro już masz ochotę bawić się w gwint i PU.. to proponuje skompletować pełny zestaw żeby potem nie rozpaczać że coś jest nie tak i że trzeba rozbierać ponownie bo jakiejś dupereli nie zmieniliśmy..
U mnie pełen zestaw wyglądał tak:
Gwint:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/59.jpg
Dla mojego widzi mi się pomalowane na czerwono mcpersony i widełki dolne (tego nie musicie zmieniać)
Przy okazji warto przejrzeć eper i śruby od chociażby tych widełek kupić nowe razem z podkładkami, nakrętkami, ja zaopatrzyłem się w pełen zestaw śrub również, dla spokoju świętego ;D
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/60.jpg
PU na przód i tył wszystkie z katalogu + tuleje zwrotnic tylnich dobrane po wymiarach podanych przeze mnie, poduszki amorów przód i tył, łączniki stabilizatorów
Tu warto dodać że przy tych amorach co są w FK gwintach jest szerszy trzpień amortyzatora i w zestawie dostaniecie tulejki dwie na przód.. i wtedy z poduszek amorów przednich trzeba wybić tulejki na prasie i włożyć ponownie te z szerszym otworem.. Dopiero wtedy będą pasować.. tak było w przypadku Konigsport modelu czy model bez regulacji twardości też tak będzie miał nie jestem pewien ale podejrzewam że też ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/61.jpg
Stabilizatory odnowione proszkowo z tulejami PU
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/62.jpg
Przy takim zestawie z pewnością nie pozostawiacie marginesu błędu że zostało coś starego co padnie szybko lub będzie skrzypieć lub powodować złe prowadzenie..
Inwestycja spora.. ale zrobiłem na tym już ponad 50 tyś km.. i nie żałuje, wszystko nadal się trzyma pięknie i jak wygląda :D
No przed założeniem będę musiał pomyśleć o nowych poduszkach amortyzatorów, bo te pewnie już swoje wysłużyły :)
Wahacze będą nowe (niedługo jadę wymieniać) TRW z łącznikami stab, więc PU tam nie będę montował. Na staby pójdą PU. Nie powinno nic skrzypieć. Zresztą jakby wszystko było idealnie to nie byłoby przy czym dłubać :)
Hehe ja tam dąże do ideału.. ;D zwłaszcza biorąc pod uwagę że wolę troszkę więcej się zadłużyć skoro zdejmuje sanki itp itd.. i zamontować wszystko raz.. i mieć spokój na długo..
Ale wiadomo jak kto woli ;)
Niedługo zrzucam sanki i tylnie i przednie i sporo innych elementów podwozia.. i wszystko pójdzie w czerwony proszkowo.. i podwozie antykorozyjnie :P to będzie dopiero szok kolorów pod podwoziem :D
Chcesz cały dół pomalować, a jednocześnie kładziesz auto na glebę - jak ma tam ktoś zajrzeć? :)
yyy:P Ja będę się kładł pod auto na kocu w garażu i podziwiał i pucował :D zamontuje sobie ekran pod autem jak kiedyś w PIMP MY RIDE pierwszej serii :P
A tak poważnie to poprostu w ramach ochrony blach.. a że kolor czerwony no bo wiesz mam już miskę, stabilizatory, mcpersony, widełki amorów.. to już polecę w to dalej :D zainspirowała mnie Toyota MR2 z programu samochód marzeń co na niebiesko jej walneli te elementy.. Bo wcześniej miałem w planie czarny kolor lakieru.. ale zmieniłem zdanie :D
Niestety kombinują w tym car-parts...
Po pierwszym mailu myślałem, że gwint dojdzie jeszcze w tym roku:
Niestety kilka dni później przyszedł moim zdaniem sprzeczny mail:Cytat:
Your order is being processed and your goods will be shipped out to you within 24 hours and non FK items i.e. from a supplier, the order will be placed on order for you.
Qty. Description Unit Price Total Price VAT
1 FKXAA26 Gewindefahrwerk Silverline Alfa Romeo 147 (Typ 937) Bj. 2000 - 434,35 EUR 434,35 EUR 19%
All products which are labeled "available" are reserved for your order. If all items are marked with the status "available", they will be sent automatically. The articles marked with "Ordered" are ordered from our supplier(s) for you. We expect a receipt of goods of these items within 1-3 working days. Once all items are in stock, the order will be sent automatically. In addition, if you require a partial order to be made then you can initiate this on your account section.
Oczywiście mnie się z zawiasem nie spieszy, bo i tak pewnie wymienię go na wiosnę, ale coś firma kręci. Dodatkowo na ich stronie ciągle ten produkt jest "in stock", więc nie wiem czemu piszą maile, że nie mają go na stanie...Jak do Nowego Roku nie dostanę odpowiedzi co się dzieje z towarem to pewnie anuluję zlecenie. Niby znana firma, a tak sobie w kulki lecą.Cytat:
We unfortunately don't have good news for you. We are still waiting upon supply of the items below which you have placed on order.
These are the following items which have not currently reached us:
Qty. Description Unit Price Total Price MwSt
1 FKXAA26 Gewindefahrwerk Silverline Alfa Romeo 147 (Typ 937) Bj. 2000 - 434,35 EUR 434,35 EUR 19%
We are working hard on contacting our suppliers so that they can provide us with the items which are not in stock. And thus are waiting for a response back from them as to whether or not they can fulfill our order requirements as we have you as a customer waiting on items.
When we get a sufficient answer from them then we will get back in contact with you. Thus there is no need to contact us further as we already have your order query at hand.
We do extremely apologize for the inconvenience caused! Once the outstanding items have been received by us then we can immediately send your goods out for you. Before this we can't do anything.
Unless if you want to cancel the outstanding items from your order then you can do so through your online "live" account section. Then when the items have been cancelled you will get an email notifying you of the cancellation. And then our finance department will get a similar email at the same time notifying them that they need to refund you, which means that there will be no further need for you to get in touch with us.
shop.alfisti.net-tutaj chłopie kupuj części.U nich in stock znaczy in stock i dostajesz towar w 3 dni DHL-em.Raz zamówiłem u Angoli to mi PayPal kase oddało a towaru nie było 50 dni
ja u angolów dośćdużo kupuję i nigdy nie mam problemu. Przesyłka maks 7 dni roboczych
Myślę że za tak niską cenę warto spróbować poczekać ;) ja za normalną cenę czekałem w Polskiej firmie PitStop chyba 2 miesiące.. pod koniec mając spore obawy że utopiło się pare tysi bo firma nawet nie ma realnej siedziby.. tylko internet..
Także narazie spokojnie ;) ja tam zamawiałem już z ebaya z różnych stron świata i nieraz to wychodziło lepiej się dogadać niż u Nas..
Z zamówieniami przed świętami ogólnie jest problem - niezależnie od kraju i rodzaju zamówionego towaru.
Jeśli 10 grudnia to przed świętami to ok. Ja zamawiałem z USA, Chin produkty i takich cyrków nie było...Tylko, że tam in stock to znaczy, że towar wysyłają od ręki.
Ogólnie w wielu branżach caly grudzień to okres przed świąteczny w którym poslizgi zdarzają sie bardzo czesto. Często też oferowane są towary dopiero zamówione od producenta. Aczkolwiek w tym przypadku podejrzewam że że względu na promocję szybko sie wyprzedali i możliwe iż sprzedali więcej niż mieli i teraz kombinuja.
No to mogę zacząć się rozglądać za innym zawiasem. Tylko ciekawe kiedy zwrócą mi kasę...Cytat:
We're really sorry. It is always not yet managed to organize the outstanding products. Unfortunately we are dependent on the supplier and you can be assured that we are trying our best to get the outstanding items from our suppliers so we can complete your order. It is definitely not our intention to offend you or be put off with dealing from us, but it may so happen from time to time when we have over 1,000,000 products in stock we can make an error.
Below are the following items which have not yet reached us:
Qty. Description Unit Price Total Price MwSt
Please may you wait a few days. And if we are not able to obtain the goods within 14 Days then we will have to unfortuantly cancel the outstanding items from your order, due to us not being able to fulfill your order requirements, as we could not get the relevant stock from our suppliers in time for you, apologies! Our suggestion: Is that if you if you do not want the items then you can log onto your "live" online account and cancel the outstanding items from your order. Or you can trigger a partial delivery so that the in stock items can be sent out and the not in stock current items will be placed on back order for 14 days.
A jednak miła niespodzianka. Wysłali dzisiaj zawias:) Przy okazji nasunęło mi się w głowie pytanie.
O ile obniżyć auto tak, żeby nic nie obcierało o nadkola (Na lato 17' z oponami 215/45, na zimę 15' z 185/65) nawet przy pełnym obciążeniu(wprawdzie nieczęsto mam pasażerów z tyłu, ale lepiej się zabezpieczyć) ? Możliwość od 35 do 60mm.
Skręcisz sobie ile będziesz uważał ale jeśli wozisz komplet pasażerów to na zimę -35 a na lato -45 myślę, że byłoby ok.
Ogółem to metodą prób i błędów.. ja dopiero po roku znałem dobrze prześwit auta na róznych ustawieniach.. i szczerze to przy 15" to może skręcić nawet max i powinno być ok bo to małe koło i opona więc raczej nie będzie przycierać.. a co do 17" to -40 o ile lubisz glebe albo -45.. ;D
Tak poważnie to musisz sam poznać nową charakterystykę auta i jak się jeździ, gdzie musisz od dziś uważać żeby nie uderzyć o ziemię.. i jak z możliwościami wożenia ludzi..
Wszędzie - szczególnie na początku :)
- - - Updated - - -
Wszędzie - szczególnie na początku :)
Btw. polecam stalową osłonę od Twardego do kompletu - ostatnio zaj... w krawężnik jak mi koło spadło na puch przy parkowaniu, że byłem w szoku ale nic się nie stało. Wcześniej miałem podobną akcję bez osłony - laweta, olej na ulicy...
Czyli na początek skręcę pewnie -40. Pojeżdżę, zobaczę czy jest ok czy nie. Ja już teraz uważam, żeby tej durnej osłony nie zgubić na dziurach.
A jak to jest ze zbieżnością. Przy każdym obniżeniu/podniesieniu trzeba jechać na zbieżność czy to jakieś mity?
@Krusz: Myślałem o tej osłonie, ale z tego co czytałem to Twardy już osłon nie robi.
Robi chyba cały czas. Ostatnio ktoś się chwalił nowym nabytkiem takiej osłony.
http://www.forum.alfaholicy.org/sprz..._zapisy-7.html
Niestety w temacie kolegi Twardego wyczerpały się zapasy już jakiś czas temu.
A chwalił się:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...147_jtd-2.html
Tylko nie mam pewności czy to od tego Twardego z forum :)
A jak jest z tą zbieżnością/geometrią?
Teoretycznie po zmianie wysokości zawieszenia kąty się rozjadą, ale z przodu nie da się ich ustawić, więc prawdopodobnie zostaniesz z jakimś lekkim negatywem, a co do tyłu - nie wiem.
rozjadą sie kąty z przodu i również z tyłu ale opon zbierać nie będzie.
Ja tam mam lekki negatyw na stałe ;D i odkąd założyłem gwint i ustawiłem wtedy geometrie to od tamtej pory nic nie poprawiałem.. nic nie ściąga, nie znosi czy coś.. jest ok..
A co do osłon metalowych Matejko na AC kupił od Twardego ale jego GTA jest za niska i sprzedaje od razu:
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...hlight=#333759