w 159 na samym początku do 2.0JTDm (i to chyba tylko 170HP) dawali F40, ale potem C635, w Giulietcie to chyba tylko C635.
Printable View
w 159 na samym początku do 2.0JTDm (i to chyba tylko 170HP) dawali F40, ale potem C635, w Giulietcie to chyba tylko C635.
tx555 rzeczywiście wskakuje jedynka wg Twojego patentu ;)
epsonix dziękuję za szybką odpowiedź
W tym wątku jest o tym cięgnie, które warto sprawdzić i jego nr katalogowy + polecany olej Castrola.
http://www.forum.alfaholicy.org/mito..._biegow-2.html
Koledzy. Moja Giulietta ma przejechane ok. 400km. Jak auto jest rozgrzane, to na 2 i 4 skrzynia (gdy wciśnięty jest gaz) pracuje nieco głośniej niż na pozostałych biegach. Takie ciche chrobotanie/grzechotanie ;) TTTM czy to jakaś fabryczna sprawa? Nie wiem czy robić z tego akcje w ASO, czy zobaczyć czy samo zniknie?
Witam
Mam problem w mojej Giulietta 1,4 170 kM ze skrzynią C635.6.35.12 Auto pochodzi z 10.2010 , jestem jej nowym właścicielem od kilku miesięcy. Problem jest następujący , podczas jazdy , rozpędzania się i jazdy na luzie od 80 km/h z okolic skrzyni zaczyna wydobywać się hałas podobny do rozpędzającego się silnika elektrycznego ;-) . Problem występuję zarówno podczas przyspieszania i jego charakterystyka/intensywność jest tylko uzależniona od prędkości. Objaw nie występuje poniżej 80 km/h oraz na postoju. Hałasu nie zmienia również wciskanie ( rozłączanie skrzyni ) . Skrzynia była już raz rozbierana jak ją kupiłem bo była nieszczelna , wymieniono też olej na Tutela , hałas pozostał. Hałas nasila się też podczas jazdy na luzie jak delikatnie ruszam lewarkiem w prawo lub lewo. Czy taki objaw mogą dawać łożyska na którymś z wałków albo na mechanizmie różnicowym . Dodam tylko że łożyska w kołach były sprawdzane i to nie to. Silnik też nie wydaje tego hałasu ani na postoju ani podczas jazdy. Czy w ogóle miał ktoś taki przypadek ? Będę wdzięczny za podpowiedź. znalazłem kpl. łożysk ( 8 szt ) do tej skrzyni za 800 zł ale na razie muszę być pewien czy ładować się koszta bo całość to pewno z demontażem jakieś 2000 zł.
Rozumiem, że mówisz o łożyskach na wałku sprzęgłowym oraz z pozostałych dwóch wałkach z zębatkami biegowymi. A co z łożyskami w mechanizmie różnicowym. Tam są dwa łożyska. Jedno co jest dziwne to nasilający się ten dzwięk przy ruszaniu lewarkiem , szczególnie przy jeździe na luzie ....
Jestem po wizycie w firmie remontującej skrzynie. Wymieniono wszystkie łożyska łącznie z mechanizmem różnicowym. Obecnie temat hałasów nie występuję. Ewidentnie były to łożyska - niestety nie wiem które bo prawie wszystkie łożyska miały wżery i odbarwienia. Dodam że julka ma przejechane 98 tys km. Niestety podczas naprawy skrzyni stwierdzono uszkodzenie dmumasy , także czeka minie jeszcze raz wywalenie skrzyni i wymiana kpl. łącznie ze sprzęgłem i wysprzęglikiem- zrobię to jak kasa będzie bo wydatek spory.
Taniej wyszłoby kupić po zmianową skrzynie, czyli po 2012 r. Z drugiej strony ma Pan gwarancje i pewność, że skrzynia będzie działać... Współczuję dwumasu przy 98k...
Kupiłem pozmianową do swojej Julki - skrzynia z końcówki 2014 roku. Mam wrażenie, że łożyska wałka sprzęgłowego się odzywają - coś lekko, cicho terkocze podczas jazdy i na postoju. Wciśnięcie pedału sprzęgła dźwięk niweluje - dwumas, sprzęgło, wysprzęglik, łożyska kół przednich i łożysko podpory półosi nowe :mad:
Każda tak ma. Nawet nowa. Mniej lub bardziej słychać ale tttm
Czy każda tak ma to bym dyskutował... Moja qv przebieg 102k km. Skrzynia po wymianie oleju na fuchs 75w80 plus ar9100. Wyregulowane i przesmarowane cięgno. Skrzynia pracuje gładko, bez oporów, żadnych dźwięków, biegi wchodzą jak w masło czy zimna czy ciepła.
Przed zmianą oliwy był tylko charakterystyczny "doskok" wrzucanego biegu po odpuszczaniu sprzęgła ale po zmianie nic już takiego nie występuje.
Nie o skrzynie mi chodzi tylko o sprzęgło/dwumas. Charakterystyczne stuknięcie przy zmianie biegów i delikatne chrobotanie na zwolnionym sprzęgle. Każda Julka która jeździłem to miala i nie sądzę żeby wszystkie były zepsute. Zresztą zgłaszałem to bardzo dawno temu jeszcze na gwarancji wnioski j/w. Dźwięki pochodzą z układu przeniesienia napędu. Sama skrzynia jest ok, u mnie 120kkm i cisza totalna
Mam auto z przełomu 2010/11, Czy skrzynia z 2017r jest taka sama pod względem mocowań jak z 2010r? Jest takowa w internecie i chciałbym kupić tylko boje sie niuansow , różnic. Wymiana z powodu pierwszych dwóch biegów. Mozna śmiało kupowac?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Przejrzałem kilka aukcji i wynika z tego, że numery skrzyń są różne dla silników:
1.6 JTDM nr C635.6.35.04
2.0 JTDM nr C635.6.35.14 , C635.6.35.13
Ponawiam pytanie czy te skrzynie mają różnice jeśli chodzi o mocowania? Pytam o skrzynie do 2.0JTDM bo znalazłem 2 numery. "14" jest najwięcej na aukcjach...Często sprzedający wystawia "14" jako pasującą do 1.6-2.0 czyli niby to to samo... Ciężko mi zajrzeć co jest u mnie, dostęp kiepski żeby rękę włożyć a endoskopu brak ;/
EDIT: zamówiłem "14" z 2017r... Mam nadzieję, że będzie pasować...
pzdr
Kasa nazbierana , w przyszłym tygodniu wymiana kpl. - będzie bolało ;-). Mam jeszcze jedno pytanie bo po wymianie łożysk , wymianie oleju na Fuchs 75W80 zaczęła ciężko wchodzić 3 . To znaczy nic nie zgrzyta tylko przy zmianie z 2 na 3 czasami nie mogę jej wkleszczyć , stawia opór , wciśnięcie sprzęgła nie pomaga , dopiero "powachlowanie" lewarkiem daje jakiś efekt. Czy może być to wina źle wyregulowanego mechanizmu zmiany biegów , coś z linkami czy to może być konsekwencja dwumasy, sprzęgła i wysprzęglika ( może zapowietrzony przy demontażu skrzyni ) , czy ktoś miał/ma takie objawy ?
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Czy ten Fuchs jest lepszy od 75W FE ? Jak dzwoniłem do BCS z Sosnowca to powiedziano mi że Fuchs zaleca właśnie 75W FE a nie 75W80 do skrzyni C635. I pytanie odnośnie dodatku AR9100 w jakiej proporcji dać , czy 2 l + 200 ml ( takie jest opakowanie ) ? Patrząc się na parametry lepkości i gęstości w różnych temperaturach to bardziej "rzadki" jest właśnie 75W i ma podobną charakterystykę jak zalecana przez Alfę Tutela.
Panowie, skrzynia jest nadana, czekam na odbiór- co muszę skompletować? Liczę, że dwumas , który nie daje objawów zostanie na miejscu. Docisk do oceny a tarcza do ewentualnego nabicia w www.makland.com.pl/.
Spróbujmy wypisać numerami części dla potomnych ( proszę o uzupełnienie):
Silnik 2.0 JTDM manual
dwumas : nr...
tarcza: nr...
docisk: nr...
wysprzęglik/łożysko: OEM 55240571 , VALEO 804581 , SASCH 3182 600 205
uszczalniacz wału : Elring ELR199.191
uszczelniacze półosi: Corteco CO12012697B lewy i CO12014825B prawy
olej:
płyn hamulcowy: DOT 5 czy 5.1
Jeżeli dobrze sprawdziłem to wysprzęglik Valeo kosztuje ok 200zł a taki sam w pudełku OEM 440zł...Jeżeli brakuje mi czegoś na liście- proszę o aktualizację :cool:
Nie mam wiedzy czy ten fuchs 75W FE jest lepszy czy gorszy... Dostałem info z różnych źródeł, że fuchs 75W80 będzie bardzo OK. Czy Fuel Economy jest zalecany do Alfy to szczerze nie słyszałem...
Po zmianie z wcześniejszej oliwy, zapewne była tam ori tutella - czuć ewidentnie poprawę. Biegi wchodzą lekko bez oporów. Ja miałem dodatkowo wyregulowane cięgno + nasmarowane.
AR 9100 8-9% do oleju. Tylko zwróć uwagę, że pojemność układu to 2l - jak wlejesz 2l oleju + 200ml AR to będzie ponad stan i może wywalać olej przez otwór odpowietrzający...
Jestem po wymianie dwumasy i kpl. sprzęgła z wysprzęglikiem oraz po wymianie oleju z AR9100. Dwumasa po 98 tys km kompletnie rozklekotana - luzy po obwodzie ale najgorsze że cała telepała, tarcza zjechana prawie do nitów - poprzedni właściciel a raczej właścicielka paliła sprzęgło. Wlana Tutella z AR9100 i wyszło 2,2 l jako kpl. a mechanik do mnie gdzie mam resztę oleju ? Wg wielu mechaników ( pytałem się 3 oraz w firmie która mi robiła łożyska ) aby uniknąć uszkodzenia łożysk na górnym wałku, powinno się zalać skrzynię C635 2,5 l oleju. Także czeka mnie jeszcze dolewka. Jak na razie pedał sprzęgła chodzi tak lekko że jak wsiadłem po wymianie myślałem że wpadł w podłogę :-). Co do 3 biegu jest lepiej ale do doskonałości to jeszcze trochę . Pojeżdżę i zobaczymy , niech olej się dobrze wymiesza z AR9100 a ten niech zacznie działać.
To samo miałem napisać, M32 to zgodzę się, że może wchodzi 2.5l i zalecane jest dolanie "ponad stan"... Ale nie w skrzyni C635. No ale jak to w naszym kraju, co mechanik to inna opinia, wiedza... Obserwuj skrzynie i jesli bedzie za dużo oleju to i tak go wypluje robiąc trochę syfu...
W mojej Julce do skrzyni weszło ok 2L, nie ma opcji żeby weszło 2,5L.
Jestem już po przeszczepie skrzyni biegów na taką z 2017r. Skrzynia pasuje choć miałem obawy. Niestety auto dalej w warsztacie bo pękły dwie śruby od sanek...Wyglądały marnie, skorodowane, pocienione, jak wyjęte z ziemi po latach...
EDIT: Skrzynia pracuje jak trzeba- cicho, 1 i 2 wchodzi cacy. Po za tym upierd... klamkę drzwi kierowcy ;/
Jesienią ubiegłego roku wymieniałem skrzynię biegów (poprzednia wyła), sprzęgło i koło dwumasowe - cały zestaw LUK. Po tej operacji skrzynia przestała wyć, jednak cały czas nie dawało mi spokoju ciche, cykliczne szuranie na postoju ustępujące po wciśnięciu pedału sprzęgła, stuki przy zmianie biegów (głównie 1>2 i 2>3) i operowaniu pedałem przyspieszenia (głównie w trybie Dynamic wyczuwalne szarpnięcia). Oddałem samochód zaprzyjaźnionemu mechanikowi i ten twierdzi, że to na 100% efekt koła dwumasowego. Czy jest to możliwe? Wiem, że pytanie naiwne, bo wszystko mogło się wydarzyć, ale cholera... w słabej benzynie poleciało by po 8tyś.km / miało wadę fabryczną? Czy bardziej kierować podejrzenia na samą skrzynię biegów? Jak to u Was wygląda Panowie? Czy TTTM? Potrzebuję informacji zanim znów właduję się w niemałe koszta:(
Wszystko ok tttm, taki urok. Lać benzynkę i dawać w palnik [emoji4]
Chyba za dużo siedzę w VAG - tam w żadnej nowożytnej skrzyni nic nie łupie! :cool:
Serio jest to naturalne, że zwłaszcza w trybie D, mocno wyczuwalne są szarpnięcia/stuknięcia na niskich biegach? Operując gazem jestem w stanie wymuszać "dwuklik", jakby były luzy na mechanizmie różnicowym. Co najlepsze, tak miałem na każdej z trzech skrzyń biegów / 1 wyła, 2 szurała, 3 ... ??? :rolleyes:
Orientujecie się co może być przyczyną przeciągania pierwszego biegu (nawet do 3k obr./min.) podczas ruszania po pierwszym odpaleniu? Skrzynia nie zmienia na dwójkę, robi to dopiero po 2-3 sekundach jak odpuszczę gaz (i tako moje serce krwawi, jak widzę 3k obr. na zimnym...). Jak już raczy zmienić, wszystko działa idealnie. Dzieję się tak tylko po dłuższym postoju. Skrzynia TCT.
U mnie tak bylo przed kalibracja skrzyni.Dodatkowo bylo to zwiazane z lekkim szarpnieciem.Po kalibracji zmienia na zimnym przy mniej wiecej 2,5k obr/min i plynnie.
Będziesz reklamował?
8 tyś to z czego to zrobili z plasteliny.:mad:
Dzisiaj zobaczyłem w jakim stanie jest koło dwumasowe. Ma takie bicie w każdej płaszczyźnie jakby było zdjęte ze starego diesla z przebiegiem 500tyś.km. Wszyscy kumple z pracy się za głowy łapali. Żaden z mechaników i techników czegoś podobnego nie widział.
Ciężko będzie o nieodrzucenie reklamacji z uwagi na fakt, iż nie mam faktury za wymianę - auto ogarnia mi kumpel po godzinach pracy. Mógłbym coś wymyślić w tym aspekcie, ale chyba szkoda zachodu. Wiadomo, że wina zostanie zrzucona na nieprawidłowy montaż i tak.
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.Ja bym reklamował.
Wahacze kiedyś reklamowałam ze 156 i fakt że czekałem że 3 tyg ale uznali.
Dogadałem się że sprzedawcą kupiłem nowe a jak uznali reklamację to odesłał mi kasę
Oczywiście będę próbować. Zawsze to kilka stówek zaoszczędzone.
Sam chciałbym wiedzieć co tam się stało. Koło dwumasowe było zakupione w iparts.pl. Nic nie świadczy o tym, by było podróbką.
Nie znając przyczyny mam lekkie obawy czy aby za kilka tysięcy kilometrów nie będę mieć powtórki z rozrywki.
Do głowy przychodzi mi tylko jedno - jesienią, przy okazji wymiany koła dwumasowego i sprzęgła, wymieniałem skrzynię biegów (wyła na wyższych biegach). Fabryczna miała oznaczenie C635.6.35.05, nowa zaś C635.6.35.20 (podobno zdjęta z 1.4 TB po lifcie / produkcja 2014). Czy możliwym jest by tu upatrywać przyczyny problemów? Skrzynia pasuje, auto na niej jeździ normalnie. Chyba, że sprzedający się pomylił i jest to skrzynia zdjęta z MultiAir, nie T-Jet ... Ale chyba wcześniej by to wyszło - sprzęgło by chyba nie pasowało wówczas.
Edit: nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat skrzyni z końcówką 20. W sieci głusza całkowita na jej temat - wszystkie inne wariacje są i można sprawdzić gdzie to siedziało.
To co by musiała ta skrzynia robić aby dwumasę rozwalić.
Mało prawdopodobne.
Wielkie dzięki za podpowiedź - udałem się w końcu do ASO w Gdańsku i rzeczywiście jest lepiej. Skrzynia działa zdecydowanie bardziej płynnie. Będzie na Ciebie czekać piwko w Trójmieście :)
Acz nadal mam zastrzeżenia do pierwszej zmiany z 1 na 2 po długim postoju. Odbywa się przy ok. 2500-3000 obrotów, imo trochę za wysoko. Tym bardziej, że po rozgrzaniu zmienia już przy ok. 2000. Czy tttm?
Tak ma być
podbije temat, poczytałem ten wątek i sam zacząłem się zastanawiać czy to co jest u mnie jest normalne, czy może coś się kończy? Mianowicie biegi wchodzą normalnie, czy to zimny silnik, czy ciepły wchodzą wg mnie ok, nie ma oporu, natomiast przy przejściu z 1>2 oraz czasami albo ciągle z 2>3 wyczuwam takie jakby lekkie stukniecia/pukniecia dodam że oporu na gałce przy wbijaniu biegu nie ma natomiast czuje na pedale tak jakby była końcówka sprzęgła i do końca nie wysprzeglalo na innych biegach tego nie ma chodzą ładnie i miękko, oraz to co zauważyłem, że jadąc np na biegu 2 na jałowym bez naciskania gazu, gdy zaczynam nagle jechać to na początku w zakresie obrotów ok 1tys do 2-2.5 bo później silnik zaglusza słychać takie jakby szuranie, jakbym kręcił na podnosniku kolem i klocek tarł o tarczę hamulcowa - skrzynia/łozyska/tarcza sprzeglowa?
Dot. gałki zmiany biegów, gdzie mogę tanio kupić, może ktoś ma, plastik się ukruszyl i przy zmianie biegów tnie dłoń. Ma ktoś może sprzedac?