u mnie jest jeden zielono czarny. Znalazlem jeszcze calkiem zielony i zielono bialy
u mnie jest jeden zielono czarny. Znalazlem jeszcze calkiem zielony i zielono bialy
No to ten, tnij! :)
nie ucinalem a wyciagnalem go z wtyczki. No ale jak on nie bedzie mial odczytu predkosci pojazdu to czy nie bedzie wtedy chodzil tak jakby w trybie awaryjnym i nie bedzie podawal paliwa tyle ile mu sie podoba ?
Ja nie musiałem tnąć kabelka wypiąłem z kostki przy zegarach delikatnie podwadzając ząbek w kostce i rzeczywiście znikło falowanie chociaż mam dośc wysokie obroty na jałowym (1000obr/min - wie ktoś jak mogę je "skręcić" :D).
Ale jest jeszcze jedna kwestia którą chciałbym poruszyć dotyczącą tego tematu.
Jak się ma w tej sprawie centralka ABS? chodzi mi tutaj o to że prędkość samochodu jest rejestrowana przez czujniki ABS w kołach, tak?, informacja wędruje do centralki potem dopiero do ECU. Powiedzcie mi czy ABS może mieć jakiś związek z tym falowaniem? bo po przerwaniu tego połączenia, znika problem jak widzę.
tak teorytezuje sobie tylko, takie wieczorne rozważania :rolleyes:
Krolik - wszystko jest i mam nadzieję że będzie ok, żadnych domyślnych wartości sobie nie wprowadza.
odpisywałem na post Krolika
nic z tych rzeczy
będzie ok oprócz błędu w ECU
mi po tym zmienił się przebieg w odczytach w alfadiag-u
nie wiem czy wyszedł prawdziwy czy po prostu ECU sobie coś pozmieniał bo nie widział prędkości
Mnie nie pomoglo ale tak teraz mysle o tym ABSie i wszakze mam walniety czujnik w prawym tylnym kole wiec moze jak to usune to na przerwanym kablu bedzie ok.Gdzies czytałem ze sygnal o predkosci idzie z lewego przedniego kola do ECU ale nie sprawdzalem dokladnie
Dziwne z tym błędem bo gość z ASO mówił że błędu nie powinno być. Gdybym miał luźne 400zł to bym pojechał na upgrade centralki ale chyba ich poj**ało że będę płacić 400zł. Kolejna sprawa dziwna sytuacja z tym odeometrem, dlaczego zmienia przebieg skoro kabelek jest tylko od prędkości pojazdu. Co do podwyższonych obrotów uważam że można wykonać ponowny reset i adaptację, ale wtedy nie wiem czy nie wróci ów falowanie, wolałbym chyba obroty rzędu 1100 niż falowanie.
---------- Post added at 22:20 ---------- Previous post was at 22:16 ----------
Jak sprawdzić czujniki o prędkościach w kołach ?
Tak czy inaczej źle napisane oprogramowanie centralki i teraz musimy się głowić i troić aby omijać czujniki które wprowadzają niepotrzebne dane.
u mnie po tym zabiegu obroty na pb elegancko trzymaja sie okolo 950ob/min natomiastpo przelaczeniu na LPG wzrastaja do 1100 ale nie faluje :) . czy to normalne ze na LPG sa wyzsze?
po odcieciu kabelka obroty na LPG byly takie same jak PB ale falowało
---------- Post added at 11:18 ---------- Previous post was at 11:12 ----------
mam sekwencje w przyszlym tygodniu mam zamiar zajechac do gazownika zeby mi przeglad zrobil wiec go zapytam czy da sie z tym cos zrobic. ale szczerze to wole te 1100 niz falowanie :)
no ja nie pisałem ,że zakładałem za 40 dychy z alllegro ale może jak jesteś taki znawcą to wytłumaczysz czym różni się ten stożek papaierowy za 40 zł i ten bawełniany za 350 co go założyłeś pomijając fakt ,że możesz go myć. Ale jakie ma własności fizyczno , chemiczne ..... llepsze od tego tańszego dla silnika???
większy przepływ powietrza ???
znawcą nie jestem, stożek dostałem to sie cieszę że zaje..śty daje dźwięk
i faktycznie, moment obrotowy poszedł w górę, ale nieznacznie
FacesOfDeathm znaczy że po odpięciu kabelka falowania już nie masz, a jaki rodzaj falowania miałeś przed odpięciem, przy dojeżdżaniu do świateł, czyli przy toczeniu auta?
To co się okazuje, że przy odłączeniu kabelka czujnika prędkości silnik równo chodzi, to tylko wskazuje że uszkodzony jest któryś czujnik prędkości koła. Tylko koła są cztery a kabelek jeden. Albo są cztery czujniki i sygnał z tych czujników wchodzi do jakiejś centralki typu ABS, albo jest jeden czujnik i cztery kabelki, jeśli nie, to gdzie trzy pozostałe kabelki?
odpinać po kolei czujniki absu i sprawdzać czy dalej faluje, może któryś czujnik absu padł lub pada
NO nie mam na PB wogole a na LPG czasem falnie w granicach +-100 obr. czyli cale nic. Napewno nie to co wtedy ze az swiatla przygasaly
U mnie w tej chwili jest podobnie że jak dojeżdżam do świateł to obroty potrafią zejść do 500 powodując przygasanie świateł i zaraz się podnoszą do 1.5 tysiąca i normują na 900. Muszę w końcu odpiąć ten zielono-czarny kabelek tylko nie mam kiedy się za to zabrać.
Witam falujących posiadaczy alf. Od niedawna też zmagam się z tym problemem - na szczeście po przeczytaniu powyższej epopei uniknąłem kilku wydatków na darmo za co z góry dziękuje.
Mam pytanie czy u Was też podczas falowania sonda lambda stoi ?? Ja zauważyłem że moja sonda czasem oscyluje od 0,3-1,1V - co jest dziwnie zawyżone, lub niekiedy potrafi się zawiesić na bogato czyli około 1,1V - wtedy falowanie jest najwieksze.
Dodatkowo po minucie pracy po skasowaniu powraca błąd P1173 - czy u Was wogóle występują jakieś błędy??
u Ciebie zaczął bym od czyszczenia przepustnicy plus reset parametrów adaptacyjnych kabelkiem
Aha dodam że mam sprawdzony rozrząd , kolektor, wydech, sonde, przepływke podmienie w poniedziałek, a po radach forumowiczów wyczyściłem wczoraj przepustnicę i eureka!!! auto chodziło idealnie, dosłownie wzorcowo, obroty przy hamowaniu spadały szybko do około 1500 potem powoli do 800-900 i zero falowania. ALE!! pojeździłem około godzine wszystko było ok - potem auto postało 2-3 godz i znowu sie popsuło - faluje i przygasa.
Wiem że już chyba wszyscy byli blisko rozwiązania problemu i każdy grosz wkładali z nadzieją że to już ostatni a tu ciągle lipa. Jednak patrząc po moich objawach raz dobrze raz nie musi to być jakaś pierdoła tylko jaka?? - łatwo się nie poddam bo to nie prom kosmiczny i musi w końcu działać :)
---------- Post added at 16:36 ---------- Previous post was at 16:33 ----------
Czyszczenie było bez adaptacji i auto chodziło idealnie dopóki nie ostygło - może tu szukać przyczyny??
to przeczytaj ile rzeczy wymienił motofan i dalej faluje
Ty widzę że masz identyczne falowanie jak ja
hehe i też masz model z 99 roku
edit:
jeżeli czyścisz przepustnicę to zawsze musisz zrobić reset przepustnicy
bez tego ani rusz
ja nie mam żadnych błędów
sonda zakupiona pare tygodni temu
P.S. przeczytaj sobie regulamin bo widzę że jesteś nowy, unikniesz niepotrzebnych ostrzeżeń
panowie troche lamerskie pytanie, próbowałem wypiąć ten zielono-czarny kabelek z kostki i .... mam problem nie chce wyjść, jaka jest metoda na jego wyjęcie?
no kolego latwo ci nie wyjdzie, ja podwadzalem drucikami, iglami, i nic. Jedyne co pomoglo to fakt ze jak sie nie uda wyjac to i tak bedzie trzeba lutowac i ciagnalem na sile az wkoncu wyskoczyl
To czemu tak od razu nie pisaliście :/
no i jak po odpięciu ?
ja zamierzam pobawić się z odmą i zrobić tak jak piter alfa
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ek_odmy-6.html
Właśnie jestem po odpięciu kabelka, niestety nic to nie dało, także w moim przypadku to nie to. W kolejnym etapie zaczynam bawić się z odmą.
---------- Post added at 21:37 ---------- Previous post was at 21:30 ----------
Zaviaseq czytałem ten temat. On zaczął kombinację z odmą, a się okazało ze to przez instalacje gazową.
Cytat:
Po długich bojach alfa musiała się poddać. Falowania brak. Przyczyną nie był nawet zaworek odpowietrzający odmę. Ani lewe powietrze. Problemem okazała się ... instalacja gazowa, a właściwie źle dobrane dysze wtryskiwaczy
Ecu,ECu,a nie ma kogos kto potrafi znalezc mape do tego boscha?
Moze jakis tuner,warsztat autotuningu czy jakis tego typu.Ja juz nie mam kasy na modyfikacje i przerobki.Auto mimo absolutnej niecheci po takim wkladzie finansowym jaki poszedl musze sprzedac i nie mam nic do gadania niestety.W opisie do galetto nawet pisze ze tylko zapis w ECu M 1.5.5 wiec zabawa na wlasna reke jest zbyt ryzykowna bo nie ma szans na zczytanie softu o braku ulepszonego pewnego nie wspomne.Ryzyk fizyk chip tuning moze zalatwilby sprawe i to bez zbednego wyciagania super mocy ale tylko do normalnej przyjemnej jazdy
Wcześniej pisałem w tym temacie ile ASO bierze za update centralki- 400zł. Ja aktualnie też jestem zmęczony pakowaniem pieniędzy w samochód i niechętnie wydam kolejne 400zł na update ECU. Aczkolwiek nie mam zamiaru teraz sprzedawać swojej 156 bo za dużo już włożyłem. W moich okolicach niestety nie ma nikogo kto mógłby wykonać update, to jest niestety największy problem.
---------- Post added at 11:43 ---------- Previous post was at 11:38 ----------
Tak mi przyszło do głowy teraz, może by taki sterownik zawieźć do autoryzowanego punktu BOSCH aby wykonali update, wyjdzie pewnie taniej a i przy okazji można poprosić o wyzerowanie immo.
---------- Post added at 11:46 ---------- Previous post was at 11:43 ----------
A tak w ogóle to jaka jest najnowsza wersja oprogramowania do sterownika m1.5.5?
w serwisie boscha wg mnie będzie drożej
miałem raz nie przyjemność jechać z autkiem ze skrzynią automatyczną w trybie serwisowym
łącznie za znalezienie przyczyny, czyli urwanego kabelka, z wymianą alternatora (łatwy dostęp) zapłaciłem ponad 800 zł brutto
ale co serwis to serwis więc ceny też mogą być inne
o ile dobrze kojarzę to dla ECU 1.5.5 najnowszy "soft" to 0.66
Ok to sprawa z autoryzowanym serwisem BOSCH się rozwiązała, właśnie przed chwilą dzwoniłem i uzyskałem odpowiedź że nie zajmują się aktualizacją centralek. Pan się bardzo zdziwił i powiedział że raz wgranego oprogramowania się nie aktualizuje.
heh, może zapytać bubu czy by nie pomógł??
coś taniej, pocztą przesyłka itp
najnowszy ori soft to 0.66 ja go mam i faluje, bubu pisał o 066 mod który poprawia brak mocy na zimnym a nie falowania
może aso ma jakiś sekretny soft na swoje potrzeby
Fakin szit, właśnie wiem że ten 0.66 poprawia brak mocy na zimnym, to co takiego wgrywa ASO?
u mnie po odpieciu kabelka jest lepiej. Dzisiaj na zrobione 20km zafalowalo tylko dwa razy, a reszte przejechalem bez problemow. Caly czas obroty utrzymuja sie na poziomie 900 na PB jak i LPG. Takze jeszcze cos ale to mam przypuszczenia co moze byc, gdyz czyscilem przepustnice i nie robilem resetu.
Szit szit panowie,co aso wgrywa to aso tylko wie tu jest problem
może jest ktoś na forum z ASO ?
pewnie i jest ale się nie objawi :D