uff, pocieszyliście mnie panowie...:)
Printable View
uff, pocieszyliście mnie panowie...:)
Zgadza się, 156 to takie ostatnie tchnienie chyba było:
https://www.youtube.com/watch?v=2KFeJhIKeQM
159 - cywilne do bólu , silniki, masa... wstyd, jak obiecująca stylistycznie Brera ledwie ile to - 7sek do setki(!) . Tak wyglądający wóz!
A przy odpowiednim kierunku nie mogło być "pucharu MiTo" ? - jeśli MiTo było do młodych skierowane? Kia Picanto lepsza jest w tym względzie, no jak tak można było odpuścić.
@AirAjti : jeśli perspektywa powiedzmy 10cio lecia to może, przy wielu sprzyjających okolicznościach. Patrząc obiektywnie z boku uważam, że po prostu zbyt wielka luka już powstała i inni oskoczyli nie do dogonienia.
I chyba że faktycznie, w imię sentymentu inne marki koncernu będą musiały zarabiać na Alfę. Ale czy tam się sentymentami kierują, wątpię.
Przez długi czas chciałem wirezyć w to, że Sergio stara się bardzo dobrze wsłuchać w to co mówi rynek zbytu, obmyśla każdy krok zanim podejmie jakąś decyzję i stopniowo ale konsekwentnie dąży do celu, czyli wzrostu sprzedaży całej grupy FCA. Powyższa wiadomość świadczy jednak przeciwko niemu. Faktycznie powiniem raz na jakiś czas zaufać intuicji i zdobyć się na odważny krok (np. wzmocnienie gamy silnikowej w 159, wypuszczenie Giulii w 2011, Rozwijanie Lanci jako ekskluzywnej odmiany FIATa etc.). Historia czasem docenia odważne decyzje i myślę, że Sergio przegapił swoją szansę. Teraz zbiera tego ponure żniwo - FAG jest w większośći swojej oferty w odwrocie. Jedynie chyba Jeep rośnie, choć i tutaj widzę spore braki (jak np. brak mocnych diesli w ofertach gamy silnikowej) ... a no i Maserati jeszcze.
Szkoda.
"Such statements might also serve to stimulate FCA’s share price, we certainly hope so"
Panowie nie starajcie się opisac rynku sprzedazy aut patrzac na rynek Polski. Ten rynek raz ze jest dziwny dwa ze tutaj glownie sie sprzedaja samochody z drugiej reki.
Ja obserwowalem rynek angielski bo tam zylem kilka lat i Alfa zrobila duzy skok sprzedazy na tym rynku. Ponadto porownujac 156 z 159 jest niepoprawne. To inna klasa auta. 156 to mozna do audi a4 porownac, to auto segmentu C a Alfa 159 to juz premium i porownac mozna do audi a6.
Dlatego 159 nie zobaczycie w sportach motorowych. Takie auta jak 156 i 147 to owszem.
Taki mieli plan wejsc w ten rynek premium z 159 zastepujac 166, niestety nie podolali z nowym modelem w klasie 156 bo przyszedl kryzys.
Teraz wracajac do rynku polskiego to zauwazcie ze tu Alfy z racji polskiego nastawienia na niemieckie auta (i ich przecenianie i przewartosciowywanie) sa znacznie tansze od swoich niemieckich odpowiednikow.
Alfa 156 odniosla w anglii i na zachodzie naprawde duzy skuces, sprzedaz wzrosla i to najbardziej diesla. Porownujac do benzyny to 90 do 10.
Dodatkowo w przypadku 159 wartosc auta uzywanego 9-10 letniego jest aktualnie w granicy 16-17k co w przypadku 156 bylo w okolicach 8 tysiecy za uzywane auto. Takze to jest naprawde ogromny skok bo wartosc auta wzrosla i to znacznie.
Wedlug mnie jakby nie kryzys to alfa byla by teraz z 4 modelami i radzila sobie sprawniej. Niestety kryzys wspomogl sprzedaz aut luksusowych i masseratti poradzilo sobie niezle. Tak czy siak i tak 159 niezle sie sprzedawala jak na kryzys na rynku motoryzacyjnym.
Ja widze plusy :D
A6 = 166
A4 = 159
A3 = 147/Giulietta
A1 = MiTo
Przy czym pragnę zauważyć, że Passat też jest w segmencie D a jest sporo większy od 159 (mam na myśli ilość miejsca).