Prawie milion :D
Printable View
Prawie milion :D
Dziś sprawdziłem przewody powietrzne i intercooler. Wszystko szczelne. Przy okazji popatrzyłem na filtr powietrza i czyściutki. Dziś zamieniłem prowizoryczną zaślepkę i wstawiłem zamówioną w zeszłym tygodniu zaślepkę EGR. Zaślepka wstawiona pomiędzy kolektorem wydechowym a zaworem EGR.
1 Dolot jest szczelny bo sprawdzałem był po prostu niedomyty i taki tłusty. Pojezdziłem 4 dni i dalej suchutki intercooler sprawdzony i tez suchutki.
2 Filtr powietrza wymieniony 3 miesiące temu. Dziś sprawdzony i czyściutki.
3 EGR zaślepiony tak jak strzałka pokazuje na fotce poniżej.
4 Dopóki nie zaślepiłem EGR-u to bardzo często było czuć spaliny. Nieraz aż BARDZO. Teraz odczuwam jakby troszkę mniej.
5 Sztangę sprawdzałem tak że brat gazował do około 3000 obr a ja patrzyłem na sztangę i ani nie drgnie.
6 W moim modelu chyba nie ma elektrozaworu w EGR
Jutro testy drogowe i wstawię logi.
Byłoby dziwne żeby działała zmienna geometria w momencie gdy sztanga się nie rusza.
Ale dzięki za info być może nie śledzisz wstecz mojego wątku, ale sprawdzane były kierownice zmiennej geometrii i nie są zapieczone. Pozdro
OK , zaślepka w dobrym miejscu
w CF2 na podszybiu jest elektrozawór sterujący egr poprzez podciśnienie , robiłeś z nim coś ?
czyli dalej odczuwasz spaliny pod maską?
zrób logi jak napisałem bo tamte są trochę chaotyczne , niemniej patrząc na tamte widać że ciśnienie doładowania się zmieniało i osiągało niezłe wartości
1. Spalin w ogóle nie czuć. Jakbym miał to pokazać w skali . To wygląda to następująco.
Przed zaślepieniem niech będzie jakaś tam wartość czyli te 100 % smrodu spalin :-)
a teraz może max 15 % tego smrodu co przed zaślepieniem. W kabinie nic nie czuć natomiast pod maską musiałbym się wczuwać.
2. Wiem o tym zaworku do sterowania EGR-em ściągałem go , przeczyściłem tą membranę tzn tą gąbeczkę w dolocie powietrza usytuowaną na dole tego zaworku. Natomiast chciałem to rozebrać ale te plastiki nie chcą zejść.
no to wiesz że masz elekrozaworek sterujący egr,
skoro fizycznie zaślepiłeś egr , to go nie ruszaj , nie czyść , bo po co , on tylko wysterowywał egr i nic więcej (błąd może wynikać z uszkodzenia przy owym czyszczeniu)
elearn podaje aby w celu przetestowania zmiennej geo podać ciśnienie rzędu 0,6-0,7 bar na gruchę i wtedy powinna się przestawić o 1cm
A oto logi od 1500 obr na 3 biegu do 4000 obr. Wykonałem dwa pomiary obydwa w tych samych zakresach na tej samej trasie ( na prostej drodze )
Zaznaczone na czerwono to pola gdzie wcisnąłem gaz do dechy na 3 biegu i kręciłem aż do 4000 tys obr.
Dziś troszkę rozruszałem sztangę a dokładnie środek gruszki do sterowania turbina. Wpuściłem trochę preparatu smarno odrdzewiającego wurtcha do środka a następnie sprężałem strzykawką powietrze.
Dodam ze końcach od strzykawki i od strony gruszki nie miałem opasek i ruszało na maxa gruszką. A od turbiny gdy miałem połączone z gruszką to były jeszcze opaski i nawet nie drgnęło .
Bardzo słabiutko dmucha od turbiny przy dołożeniu palca do wylotu tam gdzie nachodzi wężyk !!!!
Pomimo że sztanga chodzi dużo płynniej to ciśnienie z turbiny dalej nie daje rady nawet przy 3000 tys obrotów.