U mnie na początku też wyło a raczej buczało tylko przy max. skręcie kierownicy ale z czasem pojawiało się wycie przy normalnej jeździe. Po wymianie zbiorniczka i płynu nastała błoga cisza.
Printable View
a po wymianie zbiorniczka trzeba zalac czerwony czy zielony plyn? W aso powiedzieli mi ze konieczna jest wymiana na zielony. W tej chwili mam czerwony.
U mnie ASO odstawiło lepszy cyrk zawiozłem im zbiorniczek i 1 litr płynu czerwonego - no dolewkę przy wymianie. Zajeżdżam po odbiór Alfuni a Ci, że wszystko wymienili ale zaleli płyn zielony bo taka jest rekomendacja FAP i producenta bez pytania i bez mojej zgody, zwiększając koszty o 2 litry płynu zielonego i 1 litr czerwonego - który kopiłem wcześniej. Nom ale narobiłem afery to zwrócili za płyn czerwoni i dali duży rabat.
Kilka razy już cisnąłem ASO o to i zapierają się rękami i nogami, że to nie zbiorniczek, bo w nim cisza i zero bulgotania. Jak się zrobi cieplej, to zobaczę czy nowy płyn (innego producenta, ale spełniający wszystkie wymogi) coś pomógł. Teraz warunki laboratoryjne mocno niekorzystne ;)
Są różne teorie. Ja chciałem zostać przy czerwonym bo czytałem wcześniej, że jest gęstszy od zielonego i że to może lepiej dla maglownicy nom i koszty mniejsze bo wystarczy mieć litr na dolewkę a nie jak na wymianę dwa + troszkę więcej roboty.
W ASO zalecają zielony bo tak zaleca FAP i producent czy dla tego, że jest lepszy i zmodyfikowany w stosunku do czerwonego i może lepiej wpływa na zbiorniczek czy tylko po to, żeby wraz ze zbiorniczkiem zarobić na płynie - tego się nie dowiemy. Myślę, ze po wymianie zbiorniczka (i nie ważne jaki będzie w nim płyn) parę lat będzie spokoju. Inna sprawa, że zielony jest troszkę rzadszy i może to lepiej dla układu wspomagania a maglownica jak ma cieknąć to będzie ciec bez względu czy będzie czerwony czy zielony. Nom i kwestia gwarancji - wymienisz zbiorniczek zostaniesz przy czerwonym oni zalecają zielony jak coś będzie nie tak to będą potem gadać, że mówili zalać zielonym. Więc ja bym wymienił na zielony
Podobno czerwony był błędem AR od samego początku ;)
Wątpię, żeby sama wymiana płynu coś pomogła - ze wszystkich osób które w tym temacie miały podobny problem rezultat przyniosła tylko wymiana zbiorniczka i niektórzy z nich wymieniali płyn na nowy inni zostawali przy starym ale zawsze to zbiorniczek był tym felernym podzespołem.
Cisza w zbiorniczku bo to nie zbiorniczek ma wyć a raczej pompa która nie dostaje płynu ze zbiorniczka bo coś tam jest nie halo - niektórzy pisali tu o jakimś sitku ale kierownik z ASO mówił mi, że to wina rozkładu jakiś kanalików.
W ASO mają coś takiego jak serwis AlfaNews w którym opisywane są objawy i przyczyny oraz jak usunąć takie usterki więc pierwsze co każde ASO powinno zacząć od zbiorniczka bo jest tam także ta usterka.
robote to ja i tak bede robil sam bo jakos nie ufam "mechanikom" i jak cos sp......e to wole winić siebie a nie wozic sie po idiotach ktorzy nie maja pojecia za co sie biora :) wiec nie ma mowy o zadnej gwarancjii. Stad moje pytanie czy lepiej zalac czerwony czy zielony :)
a jeszcze z czystej ciekawości co tam w tym zbiorniczku sie psuje? Co jest powodem wycia pompy? Bo tak jak piszesz to nie wyje zbiorniczek tylko wyje pompa. Czytam o jakims sitku w zbiorniczku?