Mam podobny dźwięk czy to na biegu czy to na luzie powyżej 40 km go słychać.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Mam podobny dźwięk czy to na biegu czy to na luzie powyżej 40 km go słychać.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Taki zestawik http://allegro.pl/lozyska-kpl-skrzyn...863054767.html ?
Ja też miałem w planie wymiane tylko łożysk bo skrzynia jeszcze chodziła biegi wchodziły lekko ale już szumiała i 2 bieg wył i po oddaniu do regeneracji moje koszty wzrosły z 2000 do 4500 pln , łożyska + koła zębate biegu 5 i 6 , jakieś wałki i mechanizm różnicowy do wymiany . Teraz wiem że jak tylko coś zaczynało się dziać to mogłem wymieniać a ja jeszcze na tym z NL przyjechałem.
Prawie. JesZcze nie wymieniałem łożysk na mechanizmie różnicowym z tytułu ich zużycia . Raczej było to za zasadzie "jak skrzynia na stole to wymień wszystko"
Także jeśli chodzi p łożyska z mechanizmu to ja nie widzę potrzeby ich wymiany. Prędzej rozleci się sam mechanizm jak łożyska na nim. Także z powyższego linku kpl łożysk ale bez dwóch SNR na mechanizm .
Uzupełnienie do poprzedniego posta z 2015. Po 60 kkm od wymiany 3 łożysk w deklu wystąpił szum na 6 biegu. Dosyć niespodziewanie podczas dłuższej trasy obciążonym samochodem, w środku Niemiec zauważyłem, że coś jest nie tak na 6 biegu. Po powrocie znowu dekiel zdjęty i znowu wymiana 3 łożysk Timkena. Tym razem pojawiły się wżery na bieżni łożyska położonego najniżej (czyli tego najlepiej smarowanego). Widać było ślady, ale minimalne, że coś zaczynało się dziać z łożyskiem położonym najwyżej.
Po wymianie znowu cisza... ciekawe na jak długo. Olej znowu zalany Tutela Matryx 2,7-2,8 litra.
No i jeszcze taki niefarcik, że tak jakieś 5kkm temu wlałem do skrzyni, na wszelki wypadek, ceramizer. Nie pamiętam jaki, ale myślę, że to ani nie zaszkodziło, ani niestety jak widać nie pomogło (wtedy skrzynia nie wyła).
Pozdrawiam
Toper
Hejka,
Zapewne mogło paść to pytanie , przepraszam ale nie dam rady przebrnąć wszystkich postów.
Czy można wymienić łożyska nie zrzucając skrzyne biegów ( odkręcając boczny dekiel)
Jeżeli tak, to czy trzeba wykręcić zespół wybieraka aby wyciągnąć wałki.
Będę miał w sobotę robionych kilka spraw i może temat zostanie ugryziony...
Mam lekkie szuranie słyszalne na 1 i 2 do około 2K obrotów potem prawdopodobnie zagłusza silnik .
Pozdro