Strona 27 z 88 PierwszyPierwszy ... 17181920212223242526272829303132333435363777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 879

Temat: łożyska / skrzynia m32

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Nie zapominaj, że JTS ma również koło dwumasowe. Zdarzają się szarpnięcia po wciśnięciu sprzęgła przy przejściu 1 > 2 lub 2 > 1?
    No właśnie czegoś takiego nie zauważyłem, może delikatne szarpnięcie jak odpuszczę nagle gaz na 1 luz 2. Podczas zmiany biegów nie zauważyłem. Ale jeszcze potestuję.
    Nie ma również żadnego terkotania, metalicznego pukania na luzie przy włączonym silniku oraz podczas jego gaszenia. Może małe drżenie podczas uruchamiania po dłuższym postoju.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Hej ,
    ktos ostatnio robił może remont skrzyń w Wawie i może polecić warsztat i podać ewentualny koszt?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie

Witam
    Znalazłem serwis skrzyń Ascco w Czosnowie pod Warszawą tuż przy trasie nr 7 w stronę Gdańska. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Pytanie a właściwie sonda

Objawy następujące:

- delikatne pulsacyjne (tak jakby co obrót koła) szuranie na 1 i 2 (i chyba na 3 i wyżej ale z uwagi na obroty, szum opon ledwo słyszalne) podczas podjazdu pod lekkie wzniesienie. Przy wciśniętym sprzęgle i luzie nie występuje. Olej w skrzyni wymieniony, obecnie jest plus minus 2,8 l.

Skrzynia, sprzęgło, dwumas? Coś innego?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Fiat Marea 1.9JTD, Croma 1.9 JTD

Domyślnie

Witam, chciałbym poinformować, że zrobiłem naprawę metodą z tego wątku, czyli wymiana łożysk z dekla bez ściągania skrzyni. Przejechane od tego czasu 10 000km i poza leciutkim świstem na 5 jest OK (naprawdę trzeba się wsłuchać, dźwięk od wymiany identyczny, znaczy, nie pogarsza się) to pewnie łożysko z drugiej strony wałka. Co do samej naprawy, to kupiłem specjalne ściągacze do łożysk (do rozklejania i ściągania). Warto, nie wyobrażam sobie jak bez nich ściągnąć te łożyska. Strasznie ciężko było odkręcić śrubę z wałka. Już myśleliśmy, że to lewy gwint. Gwint był normalny, ale była na klej montowana i naprawdę ciężko szło ją ruszyć, a potem odkręcić. Przed naprawą skrzynia wyła jak opętaniec. Nie przesadzam, jeden wielki głośny gwizd, wracałem nią z FR, jechałem ostrożnie i delikatnie max 120km/h. Dojechałem. Lewarek też oczywiście latał jak w opisach tu zamieszczonych. Łożysko rozpadło się podczas zdejmowania dekla. Co do ciekawostek, mam w rodzinie drugą Cromę 1.9 150KM (moja ma 120KM, ale skrzynie takie same), od nowości, ma przejechane ponad 200kkm i zero problemów ze skrzynią. A dlaczego? Bo właściciel od zawsze co 50-60kkm wymieniał olej w skrzyni... Wtedy nawet nie wiedział ile dokładnie lać (lał 2 L czyli za mało, bo nie miał Epera i nie wiedział, że nie leje się do bocznego korka tylko tyle ile w instrukcji 2,2L), ale skrzynia i tak bez zająknięcia chodzi. Czyli jakby te barany z A i z F i O a w zasadzie GM kazali wymieniać olej, to by nie było problemów. Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Ten delikatny świst to właśnie duże łożyska otwierajace wałki. Jak na początku tego wątku napisał Tomek krk najlepiej wymienić kpl 6 łożysk. Moja dosw są identyczne. Na początku wybiórczo wymieniłem łożyska ale szumy i inne swisty pojawiały się po jakimś czasie. Kpl łożysk wymienić problem z głowy

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał Toper Zobacz post
    Witam, chciałbym poinformować, że zrobiłem naprawę metodą z tego wątku, czyli wymiana łożysk z dekla bez ściągania skrzyni. Przejechane od tego czasu 10 000km i poza leciutkim świstem na 5 jest OK (naprawdę trzeba się wsłuchać, dźwięk od wymiany identyczny, znaczy, nie pogarsza się) to pewnie łożysko z drugiej strony wałka. Co do samej naprawy, to kupiłem specjalne ściągacze do łożysk (do rozklejania i ściągania). Warto, nie wyobrażam sobie jak bez nich ściągnąć te łożyska. Strasznie ciężko było odkręcić śrubę z wałka. Już myśleliśmy, że to lewy gwint. Gwint był normalny, ale była na klej montowana i naprawdę ciężko szło ją ruszyć, a potem odkręcić. Przed naprawą skrzynia wyła jak opętaniec. Nie przesadzam, jeden wielki głośny gwizd, wracałem nią z FR, jechałem ostrożnie i delikatnie max 120km/h. Dojechałem. Lewarek też oczywiście latał jak w opisach tu zamieszczonych. Łożysko rozpadło się podczas zdejmowania dekla. Co do ciekawostek, mam w rodzinie drugą Cromę 1.9 150KM (moja ma 120KM, ale skrzynie takie same), od nowości, ma przejechane ponad 200kkm i zero problemów ze skrzynią. A dlaczego? Bo właściciel od zawsze co 50-60kkm wymieniał olej w skrzyni... Wtedy nawet nie wiedział ile dokładnie lać (lał 2 L czyli za mało, bo nie miał Epera i nie wiedział, że nie leje się do bocznego korka tylko tyle ile w instrukcji 2,2L), ale skrzynia i tak bez zająknięcia chodzi. Czyli jakby te barany z A i z F i O a w zasadzie GM kazali wymieniać olej, to by nie było problemów. Pozdrawiam
    Myślę, że bardzo ważne info o wymianie oleju. Ja wymieniłem przy około 100 tyś i narazie cisza a jest 132 tyś.

Auto
    punto 2: AR 159 Jtdm 8v

Domyślnie

Witam !
    Kolego "pampik" czy po odkręceniu pokrywy skrzyni wszystkie walki wychodzą bezproblemowo czy trzeba cos jeszcze odkręca np. bieg wsteczny

Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    Ten delikatny świst to właśnie duże łożyska otwierajace wałki. Jak na początku tego wątku napisał Tomek krk najlepiej wymienić kpl 6 łożysk. Moja dosw są identyczne. Na początku wybiórczo wymieniłem łożyska ale szumy i inne swisty pojawiały się po jakimś czasie. Kpl łożysk wymienić problem z głowy

Witam !

Kolego "pampik" czy po odkręceniu pokrywy skrzyni wszystkie walki wychodzą bezproblemowo czy trzeba cos jeszcze odkręca np. bieg wsteczny

Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Żeby wyciągnąć wałki musisz ustawić wybierak w pozycję serwisowa A następnie to wyciągnąć. Wtedy dasz radę wyciągnąć walki.

Auto
    punto 2: AR 159 Jtdm 8v

Domyślnie

Witam !

Panie "pampik" nie miałby kolega ochoty lub może ktoś inny kto wykonywał podobną naprawę zrobić jakiegoś manual'a z tego co widziałem zdjęcia są. Fajny temat dla "potomnych" - " wymiana łożysk w skrzyni M32 bez jej wyciągania" w sumie jako oddzielny do działu zrób to sam. Dużo można się dowiedzieć czytając powyższy temat ale brakuje dla kogos takiego jak np. ja jak ustawić pozycję serwisową, jak sprawdzić luz 0.53-058 na łożyskach i między jakimi elementami powinien być, jakie luzy na mechanizmie różnicowym. Temat w naszych 159 często powtarza się.

Pozdrawiam: