Widzę, że ludzie tutaj oczekiwali Alfy wyposażonej jak BMW czy Audi za grube pieniądze, w cenie Hyundaia :)
Printable View
Widzę, że ludzie tutaj oczekiwali Alfy wyposażonej jak BMW czy Audi za grube pieniądze, w cenie Hyundaia :)
Raczej Alfy wyposażonej jak Fiat w adekwatnej cenie.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
W sumie tak, po co brać Giulię, skoro można mieć Fiata 500 za 1/3 ceny...
Ja nie porównuję Giulii do Mustanga, kolega tylko napisał, że w nowym Fordzie wnętrze jest jakości butelki PET, więc zapytałem, czy w nim siedział, bo ja tak.
Oczywiście, że takie porównanie kompletnie nie ma sensu, bo to totalnie inne auta. Mustang to amerykański muscle car ze wszystkimi jego wadami i zaletami, aczkolwiek moim zdaniem skok jakościowy w porównaniu do poprzedników jest duży. Poza tym kosztuje niedużo więcej, niż ma kosztować standardowa wersja AR, więc na pewno trzeba oczekiwać wyższej jakości w Giulii, ale przyznasz, że te 5.0 V8 w Mustangu przyjemnie gada :).
Wracając do tematu to oczekiwania auta na poziomie BMW3, A4, C klasy itd. z lepszymi silnikami i wyposażeniem z jednoczesną ceną na poziomie pastucha czy mondeo to nieporozumienie.
Mazda 6, 2.2 d 175 km automat w wersji passion ( najbogatsza), z m.in. hudem,wentylowana i podgrzewana skora,kamera,duza navi,kolami 19" ,swiatlami matrycowymi ,i naprawde grubym wypasem,z lakierem,kosztuje 153 tys.
Jest to max wersja. W kombiaku za 8 k mozna dolozyc 4x4.
Mozna ? Mozna.
Alfa w takiej opcji,to pewnie ze 180tys ( 2.2 150) .
Rzuciłem to raczej w formie żartu, ale na tym zdjęciu deska wygląda jak w Nissanie Micra. Nawet byłoby mi głupio to w ogóle porównywać z Giulią.
- - - Updated - - -
A to nie mamy takiego podatku? Pamiętasz, jaka była różnica w cenie najbardziej wypasionej w 159 benzyny 1.75 TBi (jak już V6 zeszło ze sceny), a 2.4 JTD?
Na tej zasadzie, to nikt się nie powinien wypowiadać w tym wątku. No, może 5 osób.
Jeśli "tradycją" nazywasz 159 Ti, to jest zdaje się ten model, który Sergio nazwał wprost "błędem". Ostatnia Alfa, do której tradycji by pewnie Giulia miała nawiązywać, czyli 75 QV, miała szarą podsufitkę, fotele z półskórą - jasna tapicerka i wstawki z czarnej skóry, a zdecydowana większość plastików jest szara, a nie czarna.
Nie twierdzę, że takiej wersji nie powinno być, OK, kto chce, niech zamawia, ale nie kojarzę chyba zdjęć prasowych np. Maserati czy C63 AMG albo M3, gdzie całość byłaby w czerni. To po prostu nie wygląda...
Ale z całym szacunkiem... ja bym się w tym źle czuł. Wykonanie takie sobie, materiały już nie te co w latach 90'tych a do Giulii to lata świetlne... Odczucia z jazdy co najwyżej średnie. Zakręty bierze jak insignia kombi, siedzenia seryjne mało wygodne. Może wersja passion ma jakieś lepsze ale jeśli miał bym dołożyć 30 tys. do Giulii w podobnej konfiguracji to nie miał bym żadnego dylematu.
Kombinowałem z cennikiem i kalkulatorem, jak się da, ale ekonomia kazała mi wcześniej kupić Distinctive + Sport Pack, a teraz Sprinta :). Inaczej nie chciało wyjść. W Sprincie mam dodatkowo przyciemniane tylne szyby - jak dobrze, że nie muszę jeździć z tyłu :).
- - - Updated - - -
Dokładnie. Poza tym: TO JEST FWD. Jeśli ktoś chce mieć "słuszny" napęd, to będzie wybierał spośród BMW, Mercedesa i Alfy. Na Mazdę nie spojrzy nawet. Jak nie widzę siebie w BMW, to po 2 tygodniach jazdy E87 (i to zimą) spodziewam się, że następny daily też będzie raczej RWD. Dobrze, że miałem pożyczone, jak już zdążyłem zamówić Julkę :D.
- - - Updated - - -
Umówmy się, 4C nie jest samochodem, do którego wzdychają młodzi chłopcy, albo wieszają sobie jego plakaty nad łóżkiem. Jakąś ikoną Alfy też nie zostanie. Fajny wózek, świetnie się prezentujący na tle aktualnej mizerii w ofercie Alfy, ale za 15 lat mało kto będzie kojarzył ten model. "Fejmu" SZ-a (który przecież był delikatną przeróbką cywilnego sedana, a nie stworzonym od zera cudeńkiem z karbonowym monokokiem) raczej nie osiągnie - cały ten model to jest trochę "sztuka dla sztuki". Co nie znaczy, że mi się nie podoba :).
Po pierwsze taka stawka podatku to już w niedługim czasie będzie przeszłość.
Po drugie nawet jeśli by nie znowelizowali ustawy to i tak cena na rynek Polski nie może odbiegać dużo od europejskiej. Więc nawet gdyby to było 400 tys. to jeszcze setki brakuje za wersję super-hiper a "zwykła" Q i tak nie przekroczy 350...
O tej wersji pisałem, bo nikomu z oglądających to czarne wnętrze nie przeszkadzało a i mi się podobało. Teraz też mam w 159 i dodaje to uroku oraz jest dużo praktyczniejsze niż klasyczne.
Mam szczerą nadzieję, że Giulia skończy w końcu z czasami, kiedy Alfę Romeo porównuje się bezpośrednio do Mazdy czy innego Opla. Niech sobie kosztuje i tyle co Mercedes - byle w testach porównawczych w prasie była pozycjonowana na równi z najlepszymi z klasy premium i mogła z nimi konkurować.
Mazda nie może - co wykazał m.in. ostatni test Motoru w którym przegrała z BMW i Audi w każdym aspekcie - ale powszechnie wiadomo, że to nie jest ta klasa oraz pieniądze i nikt nie ma do niej pretensji.
Odnośnie ceny - Mazda w Full opcji w benzynie 2,5 192KM kosztuje 140 tys, Audi o podobnym wyposażeniu wyszło by 224 tys., także porównywanie cen Mazdy do Giulii nie ma najmniejszego sensu. Pewne jest, że będzie bliżej Audi niż Mazdy pod tym zwględem.