Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar animek3
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    166 FL 3.0 ZF

Domyślnie

Widzę, że ludzie tutaj oczekiwali Alfy wyposażonej jak BMW czy Audi za grube pieniądze, w cenie Hyundaia
    AR 166 FL 3.0 V6 220KM 2003r.
    AR 147 QV Q2 Blu Montecarlo 1.9 jtd 150KM 2008r.

jersey
    Gość

Domyślnie

Raczej Alfy wyposażonej jak Fiat w adekwatnej cenie.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar animek3
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    166 FL 3.0 ZF

Domyślnie

W sumie tak, po co brać Giulię, skoro można mieć Fiata 500 za 1/3 ceny...
    AR 166 FL 3.0 V6 220KM 2003r.
    AR 147 QV Q2 Blu Montecarlo 1.9 jtd 150KM 2008r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Do osób porównujących Mustanga do Giulii Q... Dajcie sobie z tym spokój
    Ja nie porównuję Giulii do Mustanga, kolega tylko napisał, że w nowym Fordzie wnętrze jest jakości butelki PET, więc zapytałem, czy w nim siedział, bo ja tak.
    Oczywiście, że takie porównanie kompletnie nie ma sensu, bo to totalnie inne auta. Mustang to amerykański muscle car ze wszystkimi jego wadami i zaletami, aczkolwiek moim zdaniem skok jakościowy w porównaniu do poprzedników jest duży. Poza tym kosztuje niedużo więcej, niż ma kosztować standardowa wersja AR, więc na pewno trzeba oczekiwać wyższej jakości w Giulii, ale przyznasz, że te 5.0 V8 w Mustangu przyjemnie gada .

Wracając do tematu to oczekiwania auta na poziomie BMW3, A4, C klasy itd. z lepszymi silnikami i wyposażeniem z jednoczesną ceną na poziomie pastucha czy mondeo to nieporozumienie.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał animek3 Zobacz post
    Widzę, że ludzie tutaj oczekiwali Alfy wyposażonej jak BMW czy Audi za grube pieniądze, w cenie Hyundaia
    Mazda 6, 2.2 d 175 km automat w wersji passion ( najbogatsza), z m.in. hudem,wentylowana i podgrzewana skora,kamera,duza navi,kolami 19" ,swiatlami matrycowymi ,i naprawde grubym wypasem,z lakierem,kosztuje 153 tys.
    Jest to max wersja. W kombiaku za 8 k mozna dolozyc 4x4.
    Mozna ? Mozna.

Alfa w takiej opcji,to pewnie ze 180tys ( 2.2 150) .
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 22-04-2016 o 01:14

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Siedziałeś w nowy Mustangu, czy tak twierdzisz na podstawie poprzednich, AMERYKAŃSKICH wersji?
    Bo ja jeździłem 3 dni temu nowym GT i jakość wnętrza jest na wysokim poziomie.

Załącznik 198131
    Rzuciłem to raczej w formie żartu, ale na tym zdjęciu deska wygląda jak w Nissanie Micra. Nawet byłoby mi głupio to w ogóle porównywać z Giulią.

- - - Updated - - -

A tą akcyzę to skąd wymyśliłeś?
    A to nie mamy takiego podatku? Pamiętasz, jaka była różnica w cenie najbardziej wypasionej w 159 benzyny 1.75 TBi (jak już V6 zeszło ze sceny), a 2.4 JTD?

Rozumiem, że będziesz zamawiał Quadrifoglio i dlatego tak narzekasz na czarną (swoją drogą rewelacyjnie wyglądającą i praktyczną) podsufitkę i kilka innych elementów. Jeśli nie to po co kolejne bicie piany?
    Na tej zasadzie, to nikt się nie powinien wypowiadać w tym wątku. No, może 5 osób.

Uwierz mi, że na żywo robi to bardzo dobre wrażenie a jest też nawiązaniem do tradycji. Zdjęcia starej Giulietty Ti nijak do tematu nie pasują. To auto kilkadziesiąt lat starsze i wtedy inaczej to wyglądało i były inne priorytety oraz moda.
    Jeśli "tradycją" nazywasz 159 Ti, to jest zdaje się ten model, który Sergio nazwał wprost "błędem". Ostatnia Alfa, do której tradycji by pewnie Giulia miała nawiązywać, czyli 75 QV, miała szarą podsufitkę, fotele z półskórą - jasna tapicerka i wstawki z czarnej skóry, a zdecydowana większość plastików jest szara, a nie czarna.
    Nie twierdzę, że takiej wersji nie powinno być, OK, kto chce, niech zamawia, ale nie kojarzę chyba zdjęć prasowych np. Maserati czy C63 AMG albo M3, gdzie całość byłaby w czerni. To po prostu nie wygląda...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Mazda 6, 2.2 d 175 km automat w wersji passion ( najbogatsza), z m.in. hudem,wentylowana i podgrzewana skora,kamera,duza navi,kolami 19" ,swiatlami matrycowymi ,i naprawde grubym wypasem,z lakierem,kosztuje 153 tys.
    Mozna ? Mozna.

Alfa w takiej opcji,to pewnie ze 180tys ( 2.2 150) .
    Ale z całym szacunkiem... ja bym się w tym źle czuł. Wykonanie takie sobie, materiały już nie te co w latach 90'tych a do Giulii to lata świetlne... Odczucia z jazdy co najwyżej średnie. Zakręty bierze jak insignia kombi, siedzenia seryjne mało wygodne. Może wersja passion ma jakieś lepsze ale jeśli miał bym dołożyć 30 tys. do Giulii w podobnej konfiguracji to nie miał bym żadnego dylematu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Trzeba było kupic progression - miałbyś białą podsufitkę i resztę słupków też
    Kombinowałem z cennikiem i kalkulatorem, jak się da, ale ekonomia kazała mi wcześniej kupić Distinctive + Sport Pack, a teraz Sprinta . Inaczej nie chciało wyjść. W Sprincie mam dodatkowo przyciemniane tylne szyby - jak dobrze, że nie muszę jeździć z tyłu .

- - - Updated - - -

Ale z całym szacunkiem... ja bym się w tym źle czuł. Wykonanie takie sobie, materiały już nie te co w latach 90'tych a do Giulii to lata świetlne... Odczucia z jazdy co najwyżej średnie. Zakręty bierze jak insignia kombi, siedzenia seryjne mało wygodne. Może wersja passion ma jakieś lepsze ale jeśli miał bym dołożyć 30 tys. do Giulii w podobnej konfiguracji to nie miał bym żadnego dylematu.
    Dokładnie. Poza tym: TO JEST FWD. Jeśli ktoś chce mieć "słuszny" napęd, to będzie wybierał spośród BMW, Mercedesa i Alfy. Na Mazdę nie spojrzy nawet. Jak nie widzę siebie w BMW, to po 2 tygodniach jazdy E87 (i to zimą) spodziewam się, że następny daily też będzie raczej RWD. Dobrze, że miałem pożyczone, jak już zdążyłem zamówić Julkę .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Heh dokładnie...
    To tak jak swojego czasu ludzie (w sumie ci sami co w tym wątku narzekali na 4C, że Cupra lepszy czas miała na Nurburgringu i jaka to Alfa jest zła i w ogóle, bo dostała baty od Seata, i ma mniejszy bagażnik, i nie zabierze 5-ciu osób, i jest droższa...
    Umówmy się, 4C nie jest samochodem, do którego wzdychają młodzi chłopcy, albo wieszają sobie jego plakaty nad łóżkiem. Jakąś ikoną Alfy też nie zostanie. Fajny wózek, świetnie się prezentujący na tle aktualnej mizerii w ofercie Alfy, ale za 15 lat mało kto będzie kojarzył ten model. "Fejmu" SZ-a (który przecież był delikatną przeróbką cywilnego sedana, a nie stworzonym od zera cudeńkiem z karbonowym monokokiem) raczej nie osiągnie - cały ten model to jest trochę "sztuka dla sztuki". Co nie znaczy, że mi się nie podoba .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Rzuciłem to raczej w formie żartu, ale na tym zdjęciu deska wygląda jak w Nissanie Micra. Nawet byłoby mi głupio to w ogóle porównywać z Giulią.

- - - Updated - - -

A to nie mamy takiego podatku? Pamiętasz, jaka była różnica w cenie najbardziej wypasionej w 159 benzyny 1.75 TBi (jak już V6 zeszło ze sceny), a 2.4 JTD?

Na tej zasadzie, to nikt się nie powinien wypowiadać w tym wątku. No, może 5 osób.

Jeśli "tradycją" nazywasz 159 Ti, to jest zdaje się ten model, który Sergio nazwał wprost "błędem". Ostatnia Alfa, do której tradycji by pewnie Giulia miała nawiązywać, czyli 75 QV, miała szarą podsufitkę, fotele z półskórą - jasna tapicerka i wstawki z czarnej skóry, a zdecydowana większość plastików jest szara, a nie czarna.
    Nie twierdzę, że takiej wersji nie powinno być, OK, kto chce, niech zamawia, ale nie kojarzę chyba zdjęć prasowych np. Maserati czy C63 AMG albo M3, gdzie całość byłaby w czerni. To po prostu nie wygląda...
    Po pierwsze taka stawka podatku to już w niedługim czasie będzie przeszłość.
    Po drugie nawet jeśli by nie znowelizowali ustawy to i tak cena na rynek Polski nie może odbiegać dużo od europejskiej. Więc nawet gdyby to było 400 tys. to jeszcze setki brakuje za wersję super-hiper a "zwykła" Q i tak nie przekroczy 350...

O tej wersji pisałem, bo nikomu z oglądających to czarne wnętrze nie przeszkadzało a i mi się podobało. Teraz też mam w 159 i dodaje to uroku oraz jest dużo praktyczniejsze niż klasyczne.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Mozna ? Mozna.
    Mam szczerą nadzieję, że Giulia skończy w końcu z czasami, kiedy Alfę Romeo porównuje się bezpośrednio do Mazdy czy innego Opla. Niech sobie kosztuje i tyle co Mercedes - byle w testach porównawczych w prasie była pozycjonowana na równi z najlepszymi z klasy premium i mogła z nimi konkurować.
    Mazda nie może - co wykazał m.in. ostatni test Motoru w którym przegrała z BMW i Audi w każdym aspekcie - ale powszechnie wiadomo, że to nie jest ta klasa oraz pieniądze i nikt nie ma do niej pretensji.
    Odnośnie ceny - Mazda w Full opcji w benzynie 2,5 192KM kosztuje 140 tys, Audi o podobnym wyposażeniu wyszło by 224 tys., także porównywanie cen Mazdy do Giulii nie ma najmniejszego sensu. Pewne jest, że będzie bliżej Audi niż Mazdy pod tym zwględem.
    Ostatnio edytowane przez Żuczek ; 22-04-2016 o 08:10