Koszt minimalny naprawy skrzyni automatycznej to kilka tysięcy złotych, więc nie ma porównania do kosztu dwumasy :D
polecam tekst :
http://www.ravenol.pl/content/33-okr...skrzyni-biegow
Printable View
Koszt minimalny naprawy skrzyni automatycznej to kilka tysięcy złotych, więc nie ma porównania do kosztu dwumasy :D
polecam tekst :
http://www.ravenol.pl/content/33-okr...skrzyni-biegow
Jezeli liczysz ze "kilka tysiecy" to dwa tysiace to tak, masz racje. To co sie psuje w "skrzyni Aisin" to kosz C1, ewentualnie opaska. Naprawa kosztuje 2 tysie z montazem, demontazem, nowym koszem i wymiana calego oleju. Sterownik pomijam.
Ja naprawialem bo mi to przeszkadzalo. Ewentualnie koszt naprawy sprzegla hydrodynamicznego 700 zl. Ale zeby 5 tys ???? Za 5 tysi to swego czasu nowe widzialem wedlug zapewnien firmy sprzedajacej. Czy ze sterownikiem tego nie wiem.
Mimo wszystko i tak wolę manual mając na uwadze prawo serii :)
W potocznym rozumieniu nie jest to prawo, tylko raczej obserwacja. O serii mówi się, gdy jakieś zdarzenie losowe uważane za rzadkie zdarzy się kilka (co najmniej dwa) razy w stosunkowo małych odstępach czasu. Miano „prawa” sugeruje, że serie takie obserwowane są na tyle często, że zaczyna to wyglądać na ingerencję jakiejś nieznanej siły fizycznej lub nieodkrytej reguły statystycznej. :D
Ris miałeś kiedyś automat? Czy twoje opinie biorą się z tego że gdzieś czytałeś albo ktoś coś opowiadał?Straszenie automatem to jak straszenie marką Alfa Romeo. Nie twierdze że automat jest najlepszy i nie twierdze że manual to zło.
z tego co wiem automaty rzadziej padaja w naszych 9, a tak w ogole to malo bylo takich wpisow na forum o awariach wiec chyba jednak lepiej wypadaja od manuali
Uwielbiam takich gawędziarzy, co mówią automat bee, bo się psuje a silnik 2.4 też be, bo dużo pali. Prędzej w 159 padnie manualna skrzynia (M32 w 1.9 jtdm) niż automat. Wymiana łożysk w u mechanika w tej skrzyni to +/- 2 tys. W 1.9 nierzadko robi się też sprzęgło w pakieciku z dwumasem- 3 tys. z robotą. Czy ktoś na forum wyłożył okolice 5 tys zł na naprawy automatu Aisin?