Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Uszkodzoną czy zepsutą skrzynie automatyczną się poporostu naprawia. A co jeśli kupi manual i trzeba będzię wymienić dwu mas i sprzegło? Niestety jest teraz tak że koszt naprawy automatu i wymiany sprzegła z dwu masą są bardzo zbliżone.
    Koszt minimalny naprawy skrzyni automatycznej to kilka tysięcy złotych, więc nie ma porównania do kosztu dwumasy
    polecam tekst :

http://www.ravenol.pl/content/33-okr...skrzyni-biegow

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar smiertek
    Auto
    159 2.4 sedan

Domyślnie

Jezeli liczysz ze "kilka tysiecy" to dwa tysiace to tak, masz racje. To co sie psuje w "skrzyni Aisin" to kosz C1, ewentualnie opaska. Naprawa kosztuje 2 tysie z montazem, demontazem, nowym koszem i wymiana calego oleju. Sterownik pomijam.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał smiertek Zobacz post
    Jezeli liczysz ze "kilka tysiecy" to dwa tysiace to tak, masz racje. To co sie psuje w "skrzyni Aisin" to kosz C1, ewentualnie opaska. Naprawa kosztuje 2 tysie z montazem, demontazem, nowym koszem i wymiana calego oleju. Sterownik pomijam.
    To nie takie proste jak napisałeś. Inne podzespoły też ulegają awarii + laweta, wielu na tej awarii zarobi

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Koszt minimalny naprawy skrzyni automatycznej to kilka tysięcy złotych, więc nie ma porównania do kosztu dwumasy
    polecam tekst :

http://www.ravenol.pl/content/33-okr...skrzyni-biegow
    a ile kolego kosztuje wymiana sprzegla+dwumasa+wysprzeglik w 1.9JTDm??Chyba ok.3-3,5 tys, 2.4 JTDm to koszt 4,5 tys., 2.0 JTDM -podobnie wiec straszna mi roznica.Automat z tego co czytalem najczesciej ok.5 tys(chyba jakos tak).Moze ktos z naszych mechanikow sie wypowie

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar smiertek
    Auto
    159 2.4 sedan

Domyślnie

Ja naprawialem bo mi to przeszkadzalo. Ewentualnie koszt naprawy sprzegla hydrodynamicznego 700 zl. Ale zeby 5 tys ???? Za 5 tysi to swego czasu nowe widzialem wedlug zapewnien firmy sprzedajacej. Czy ze sterownikiem tego nie wiem.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    a ile kolego kosztuje wymiana sprzegla+dwumasa+wysprzeglik w 1.9JTDm??Chyba ok.3-3,5 tys, 2.4 JTDm to koszt 4,5 tys., 2.0 JTDM -podobnie wiec straszna mi roznica.Automat z tego co czytalem najczesciej ok.5 tys(chyba jakos tak).Moze ktos z naszych mechanikow sie wypowie
    Mimo wszystko i tak wolę manual mając na uwadze prawo serii

W potocznym rozumieniu nie jest to prawo, tylko raczej obserwacja. O serii mówi się, gdy jakieś zdarzenie losowe uważane za rzadkie zdarzy się kilka (co najmniej dwa) razy w stosunkowo małych odstępach czasu. Miano „prawa” sugeruje, że serie takie obserwowane są na tyle często, że zaczyna to wyglądać na ingerencję jakiejś nieznanej siły fizycznej lub nieodkrytej reguły statystycznej.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał smiertek Zobacz post
    Ja naprawialem bo mi to przeszkadzalo. Ewentualnie koszt naprawy sprzegla hydrodynamicznego 700 zl. Ale zeby 5 tys ???? Za 5 tysi to swego czasu nowe widzialem wedlug zapewnien firmy sprzedajacej. Czy ze sterownikiem tego nie wiem.
    w najgorszym przypadku chyba jak padnie jakis sterownik czy jak sie tam to nazywa-nie pamietam

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ris miałeś kiedyś automat? Czy twoje opinie biorą się z tego że gdzieś czytałeś albo ktoś coś opowiadał?Straszenie automatem to jak straszenie marką Alfa Romeo. Nie twierdze że automat jest najlepszy i nie twierdze że manual to zło.
    Ostatnio edytowane przez kowal78 ; 15-05-2014 o 19:11 Powód: zmiana

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

z tego co wiem automaty rzadziej padaja w naszych 9, a tak w ogole to malo bylo takich wpisow na forum o awariach wiec chyba jednak lepiej wypadaja od manuali

Użytkownik Pirat drogowy Avatar piotrekkr
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    była: 159 1.9 jtdm Cinsoft, rocznik 2007, jest: Lex IS 250 2007

Domyślnie

Uwielbiam takich gawędziarzy, co mówią automat bee, bo się psuje a silnik 2.4 też be, bo dużo pali. Prędzej w 159 padnie manualna skrzynia (M32 w 1.9 jtdm) niż automat. Wymiana łożysk w u mechanika w tej skrzyni to +/- 2 tys. W 1.9 nierzadko robi się też sprzęgło w pakieciku z dwumasem- 3 tys. z robotą. Czy ktoś na forum wyłożył okolice 5 tys zł na naprawy automatu Aisin?