Cytat:
Napisał
kivi84
Pamietaj, że jak robią poduszki z PU to są pełne w środku i czy to będzie 75SHA czy 90SHA to sztywność bardzo mocno się zwiekszy! Normalnie masz tam komory które pracują żeby wytłumić ruchy silnika. Ja mam tylko tylna poduszke zrobiona z PU i jestem zadowolony. Jezdziłem autem którego silnik był powieszony tylko na PU i słabo było. Tych co znam jak już zrobili, bądź kupili, to ratowali się nawiercaniem żeby choć trochę zaczęły tłumic prace silnika.
Dla przestrogi to powiem ci jeszcze, że to nie tylko kwestia wibracji na niskich obrotach ale także rezonansu w jaki wpada karoseria przy niskich obrotach. Tak powyzej 2500 nie ma juz tego efektu.
Ok, w sumie nie wiedziałem że te poduszki mają w środku jakieś otwory.. to już wiem skąd ten silnik mi tak "chodzi".. będę miał to na uwadze.. to zdecydowanie cenna porada do przemyślenia..
Cytat:
Jak chcesz turbo TD05H 18G to wtedy najlepiej szukac turbo z EVO (jak najnowsze) z dupą 10.5T. Turbo jest na twinscrollu i dosc pancerne. Tak z własnego doswiadczenia to moge ci podpowiedziec zeby brac jakies turbo z ciepłą strona, które bedzie miało AR 0.86 (bedzie mniejsze EGT i lepsza góra) i najlepiej wirnik turbiny rozmiarów TD06H (im mniej łopatek tym lepiej)
Co do kolektora to najpierw zdecyduj się na turbo zeby z odpowiednia flansza zrobic. Co do samego kolektora to moge ci podpowiedziec zeby zrobic go z mozliwie jak najwiekszej srednicy rurek 44,5x2mm powinny dac rade.
Czyli TD05H 18G z Evo będzie miało zintegrowany wastegate jak się domyślam.. to już jakaś odpowiedź.. ale widzę że ta dmuchawka ma dzieloną muszlę wydechową to co kombinować coś ? zmieniać muszlę na taką niedzieloną i przy okazji wirnik na większy od TD06 ?
(Pytanie laika od czego skrót AR?)
Cytat:
Co do głowicy to wałkami bym się poki co nie martwił bo przy forced induction powietrze jest wciskane do cylindrow. Jak kiedys stwierdzisz, e nie podobaja ci sie kreski bo moze byc lepiej na dole lub na gorze to wstawisz sobie wałki.
Z głowicąto najważniejsze zeby jak najmocniej obrobic kanały wydechowe bo sa strasznie małe(mniejsze od uszczelki), przynajmniej dopasowac do uszczelki. Wieksze zawory pewnie by cos daly, ale ciezko mi sie wypowiedziec w tym temacie.
Z wałkami ma to sens co mówisz, w takim razie też przyspieszy całą zabawę po odpada kilka tysięcy zł na starcie..
Z głowicą właśnie taki był plan bo widziałem że te kanały są fabrycznie słabo dopracowane.. a zawory są raczej odpuszczę też na razie.. zostawię ten zestaw jak mówisz na później, jeśli będzie coś w kreskach do poprawy to wałki pójdą do zmiany i zawory wtedy też..
Cytat:
Przepustnica z busso jest elektroniczna wiec odpada. Kup przepustnice z fiata coupe turbo (marea bravo itp.). Jest wieksza od tej z TS i ma TPS i silnik krokowy ktore łatwo da sie ogarnac na SA.
No dobra.. nie wiem jaką przepustnicę ma fabrycznie 156.. ale 147 ma przepustnicę elektroniczną więc ta od Busso jest jakby P&P.. ale jak w przypadku SA czy one mają możliwość sterować elektroniczną ? Czy przepustnica od fiatów = zmiana pedału gazu na sterowany linką ? czy linka jest tylko na przepustnicy a sterowanie i tak jest "By wire" ?
Cytat:
Do tego dobrze by było miec wydech srednicy 76,5x1.5mm.
Wydech jak najbardziej 3cale będzie potrzebny.. ale pewnie jakiś tłumik środkowy będę chciał wrzucić.. i możliwe że końcowy też przelotowy.. może się obejdzie bez sportowego kata i jakoś badanie techniczne będzie przechodził..
Cytat:
Ja zrobiłem zew WG z takiego wzgledu ze niedzielone muszle maja lepszy przeplyw spalin do i z turbiny i do tego mozna miec troche mniejszy wydech (u mnie DP 3" i reszta 2,5") bo jak wchodzi na doladowanie to reszta spalin ucieka pod samochod rurka 44,5mm.
Dzwiek jest konkretny
Bede teraz w tygodniu jakos na hamowni to nagram filmik
No wyobrażam sobie że przy pierdolnięciu musi nieźle ryczeć z tej rurki pod maską.. :D grube projekty wymagają i takich rozwiązań.. ale wolałbym pozostać przy normalnym WG.. ;) chętnie bym tym autem zrobił też czasem trasę = nie może ryczeć spod maski xD
Cytat:
Ogólnie wysokie EGT to najgosze co moze być. Zabije ci to cała zabawe, wiec lepiej dobrze na poczatku wszystko przemyslec bo pozniej jak to wszystko bedzie za małe to spaliny na 5 biegu beda dochodzily ci do np 1080 C. Samo turbo potrafi byc takim oporem dla spalin, że jezdzac normalnie po miescie do 3tys ob bedziesz mial 800C.
Ja ciagle nie jestem zadowolony z EGT i ciagle cos zmieniam. Wydech juz chyba ze 3 razy, a ostatnio nowa muszla i zew WG. Na liscie mam jeszcze nowy kolektor, wieksze turbo, mocna obrobka glowicy, wydech po raz 4, a wszystko po to aby przy pełym bucie spaliny nie przekraczaly 930/50 C.
No muszę powiedzieć że nie bardzo póki co wiedziałem z kim to obgadać, przemyśleć.. ale taki przypadek wyszedł.. a już dużo wiedzy zweryfikowałem czy słusznie myślałem i sporo kosztów się zmniejszyło lub odsunęło w czasie a to też istotne bo już i tak dużo $$$ poszło w przygotowanie tego auta.. a jeszcze przede mną:
- Tłoki
- Korby
- złożenie bloku, tłoków, korb u tokarza
- Robota głowicy
- Turbina
- Spawanie kolektora i wydechu
- Vems
- Quaife do 5 biegowej skrzyni TSa i dłuższy 5bieg
- Duperele (dużo) do wszystkiego
Chyba o niczym nie zapomniałem.. a sporo już zrobione żeby móc się w ogóle w to bawić..
- Zdrowa buda (możliwe że będę lakierował na inny kolor całą kiedy silnik wyleci i wnętrze się wywali)
- Wnętrze dla przyjemniejszego korzystania już niemal ukończone
- Brembo 330 i z tyłu 276
- Sztywne i wytrzymałe zawieszenie - zrobione na nim trochę km sprawdzone
- skrzynia biegów po remoncie, rewizji więc będzie sobie działać z nowym silnikiem
- lekkie koło autodelty do przełożenia też..
- klima będzie pasować od mojego silnika więc zostanie zregenerowana i podpięta z powrotem do nowego silnika..
Będzie chyba trzeba to wyedytować do jakiegoś oddzielnego tematu xD o turbo TwinSparku bo nieźle się nagadaliśmy..
btw. jeździsz tą furką na co dzień czy to funcar na weekendy ?