-
Witam kolejnego maniaka 164 !
Autko fajne, choc nieco z dziwną historią. Jak na ten przebieg to troche podejrzane usterki. Ja kupiłem swoją dziesięcioletnią z przebiegiem 103 tys (salonówka+ serisowana), ale była w idealnym stanie.
Jeśli auto stoi to się bardziej psuje, niż by jeździło. Skoro nie na kopresora do klimy- to wogóle może to jakiś składak. Kiedyś spotkałem się, ze ktoś zamienił skrzynię auto na monualną, może i w tym przypadku tak jest. Gumowe przewody są pewnie nowe, guma się starzeje i po kilkunastu latach nie wygladałaby jak nowa, nawet gdyby auto stało w garażu.
Co do dmuchawy to po sprawdzeniu bezpieczników i przewodó prądowych proponuję sprawdzenie, czy nie ma jakiejś mechanicznej blokady wentylatora.
Sławek
-
Przy przebiegu sie nie upieram ;)
Ale wszystkie czesci oryginalne. Auto po za kilkoma wgniotkami nie bralo udzialu w powaznym wypadku. Wszystko proste i oryginalne. Zaskakujaco oryginalny egzemplarz.
Nawiew nie dzialal bo padl bezpiecznik. Co do gumowych przewodow... Mechanicy nie znacza oryginalnych alfowskich objemek zolta farba. No chyba, ze w ASO i raczej nie w Polsce.
A skrzynia, jak i inne elementy (np. kompresor klimy, ktory pracowal bez napelnionego ukladu klimy) moze pasc po malym przebiegu ale nie umiejetnym uzytkowaniu.
-
Kurcze, wszystko bylo pieknie... od wczoraj na rozgrzanym silniku slychac gluche pukanie...
Nie moge zlokalizowac skad dochodzi :( Kolega, ktory ze mna osluchiwal stwierdzil, ze to pukanie slychac na glowicy A. Ja slysze to pomiedzy glowicami :(
Pierwsza mysl - panewka.....
Przy odlaczonej odmie powinno byc z odmy slychac stukot, ale nic nie slychac.
Mam nadzieje ze to nic powaznego. Musze zdjac kapy zaworow i obejrzec walki i popychacze....
-
Może to by pompa oleju.. czesta przypadłość przy V6 12V
Zerknij w ten temat . Ja z tym walczyłem w 155 V6
-
Dzieki za podpowiedz. Jak to sprawdzic bez rozbierania silnika?
Pytanie drugie jakie cisnienie oleju?
U mnie jest tak:
- zimny silnik tuz po odpaleniu, na wolnych: ok 4bar
ok 2000-2500 : 3,5bar
- rozgrzany silnik: na wolnych ok: 2bar
super rozgrzany silnik, w korkach i upalne dni max spada do 1,2-1,5bar
Jak to jest z waszymi silnikami?
-
Na forum już pisalismy kilka razy jak to jest z ciśnieniem w V6 12V. Masz w normie.
Co do tego stuku, to nie trzeba aż silnika rozbierać. Odkręcasz klapkę, która była tam pokazana na zdjęciach i widzisz ta zębatkę napędzającą.