Dochodzi do 90 i stoi. Nie ma innej opcji. Jak idzie wyżej lub niżej coś jest nie tak. Podobno wskazania są słabe w Alfie i wskaźnik dziala zerojedynkowo. Albo ok albo trzeba się modlić by się silnik nie przegrzał.
Printable View
Dochodzi do 90 i stoi. Nie ma innej opcji. Jak idzie wyżej lub niżej coś jest nie tak. Podobno wskazania są słabe w Alfie i wskaźnik dziala zerojedynkowo. Albo ok albo trzeba się modlić by się silnik nie przegrzał.
Wskazówka jest sterowana przez centralkę: wskazuje 90C, już od 80C (wg. centralki) i do ok. 100C (przy 97C włącza się 1szy bieg wiatraka, a drugi chyba przy 100C właśnie).
Gdy obserwowana w MES (lub w Examinerze) temp płynu spada do 77C (tak jak to ma miejsce u mnie wg. "procedury testowej") to wskazówka w kabinie wskazuje 83-85C. "Opad" o grubość wskazówki oznacza ok 79C wg. centralki).
W czasie jazdy przy 120 kmh temp wg MES waha się od 84C do 94C (przy temp powietrza 1C), na postoju (kilkuminutowym), waha się od 84,8 do 97,5C.
A może ktoś z Was ma dostęp i może pomierzyć temperatury z centralki u siebie?
To, że centralka kłamie wiadomo nie od dzisiaj. Temperatura wody się właśnie waha w taki sposób w każdym samochodzie.
Ale jaka jest u Ciebie minimalna temperatura przy Twoim teście z wrzuceniem na luz?
Centralka ma swój sposób pomiaru - i tej wartości używa do sterowania silnikiem. To że ma swoją "politykę" sterowania wskazówką w kabinie to inna sprawa. Moim zdaniem chodzi o to by kierowcy za bardzo się nie absorbowali... i wskazówka wskazuje 90C zawsze jeśli temp. jest w "poprawnym" przedziale...
Ale przyjmując to założenie to opadanie poniżej 90C jest podejrzane..
Mój najniższy "pomierzony" z centralki opad wyniósł 76C... To chyba zdecydowanie za mało ... (na wskaźniku było wtedy ok. 82-83C)
Witam.
Odgrzeje trochę temat bo wydaje mi się że mam ten sam problem z spadkiem temperatury w 9 TBi. Podczas jazdy temperatura czasami spada do 80 stopni a po chwili wraca na 90. Czyżby termostat? Podczas postoju wskazówka cały czas trzyma 90. Poniżej filmik, przepraszam za jakość ale tak mi zgrało na YT. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=jUEg...ature=youtu.be
Mam ten sam silnik i u mnie wskazówka jest cały czas na 90°.
Zanim wymienisz termostat sprawdź stan wtyczki czujnika temperatury (jest na termostacie, przynajmniej w jtdm) i oczyść ją jakimś kontakt sprayem. Miałem podobnie i taka czynność pomogła- wszystko jest teraz ok.