Mobil to syf. Jak już to zalej jakiegoś motula. Nie jest dużo droższy a na pewno dużo lepszy.
Printable View
BTW. Gdzieś ktoś napisał żeby w jtsach używać olejów low saps. Nie wiem czy to dobry pomysł. znalazłem taki artykulik: http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly...silnikowe.html
I wynika z niego (jeżeli tekst jest wiarygodny) że o ile przedłuży się życie katalizatora to można zarżnąć inne elementy silnika...
MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 5L
będzie dobry?
będzie ale mysle ze amsoil mid saps 5w40 ciut lepszy. Ewentualnie penrite 5w40+dodatki od archoila :P
Dodano po 2 minutes:
oleje c3 z definicji oszczedzaja dfp (i katalizator trojdrozny) ale słabiej chronią silnik. Takie mamy teraz czasy. Ale można kombinować z dodatkami :P
Dodano po 3 minutes:
weź cos lepszego może :P ogolnie oleje full saps wplywaja na pojawianie się nagaru w jts :P
czytaj, moje typy już znasz :P
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_2_2_jts.html
Taaa, spróbuje te dodatki kupić (przynajmniej w tej chwili)...
Dodano po 5 minutes:
To wtedy się będę martwił :P
Jak na razie okazało się, że Liqui Moly już nie oferuje czyszczenia dolotu (kiedyś mieli w ofercie), a i czyszczenie układu wtryskowego ich cudowną aparaturą nie jest takie proste (fachowiec poddał się za pierwszym podejściem).
jak masz już nagar to pomaga fizyczne czyszczenie. Wiec ogolnie profilaktyka. Jak chcesz koniecznie shella 5w40 to lej tego low sapsa do diesli a mnie klasycznego full sapsa do benzyny. To moja teoria bo forumowe madre głowy głowy nie doszły do porozumienia w zakresie jts, który jest dosyć niszowa produkcja :P
Nie powiedziałem ze chce koniecznie shella, po prostu jeżdżę na nim a teraz wychodzi zmiana wiec się pytam, Błąd P016 pojawił się ponownie, ale już zamówiłem dwa czujniki położenia wałka, zobaczymy co bedzie po wymianie.
Wracając do tematu:
Dzięki i razem z "piotrek_inf" doszliśmy do tego że błąd powoduje jeden z czujników położenia wałka rozrządu, podmieniając mój czujnik na jego, za pomocą komputera wykryliśmy który jest wadliwy, jego koszt to około 90 zł, na czasie kupię i mam nadzieje że to rozwiąże mój problem. Za jakiś czas po wymianie dam znać czy to na pewno rozwiązało problem definitywnie.
sprzedam Ci mój czujnik dobry nowy raz włozony cena 40zł
witam,
znajomy spotkał się z takim problemem w 1,9 ale diesel , z tego co pamietam to auto jak było zimne to silnik nierówno pracował jakby nie na wszystkie cylindry, zmierzyli mu kompresje i po dalszym analizowaniu zdjęli górę i po zdjęciu głowicy okazało się że była peknięta między zaworami wydechowymi. Jak silnik złapał 90 stopni to pracował elegancko. Sytuacja jest doś ekstremalna ale tak mi sie przypomniało czytając post.