wykres z akumulatora podczas startu rozrusznika...
Printable View
wykres z akumulatora podczas startu rozrusznika...
Powiedzcie mi, co właściwie oznaczają te ciśnienia w MES? Przed włączeniem silnika wszystkie są równe mniej więcej ciśnieniu atmosferycznemu, a po włączeniu silnika dwa pierwsze spadają prawie o połowę. Przecież to bez sensu.
Załącznik 187356Załącznik 187357
Kiedy silnik pracuje na biegu jałowym w dolocie panuje podciśnienie, a więc ciśnienie jest niższe od atmosferycznego.
W miarę otwierania przepustnicy podciśnienie maleje, a kiedy turbina zaczyna tłoczyć powietrze ciśnienie rośnie powyżej atmosferycznego.
Co w takim razie oznacza tutaj Boost pressure? Jeżeli by to miało być ciśnienie doładowania, to w obu przypadkach powinno być równe 0.
Pytam, bo w scanxlpro jest taki parametr typu SCRIPT, który wyliczany jest jako MAP pressure-BARO pressure, więc tam nieraz nawet jest ujemny.
Bingo!
Zrobiłem logi z samochodu zastępczego. Wreszcie dostałem taki z tą samą centralka silnika co u mnie. U mnie podczas ruszania przepustnica (niebieska na wykresie), której podobno nie ma w MultiAir, zamyka się i otwiera.
A w zastępczym cały czas podczas przyspieszania jest otwarta. W ogóle ten zastępczy a mój to niebo a ziemia jeśli chodzi o dynamikę, nawet podczas mocniejszego naciśnięcia gazu w trybie Dynamic aż traci przyczepność, czego u mnie nigdy nie udało się uzyskać.
Tylko co teraz? Przepustnicę już podobno wymieniali.
Mój:
Załącznik 187569
Zastępczy:
Załącznik 187570
Poza tym tutaj wraz z przyspieszaniem ładnie rośnie ciśnienie, a u mnie wykres jest jakiś poszarpany.
Załącznik 187571
co to jest za parametr, APP_D ?... poniżej wykresy z testu OBD, 2000 i 3000 obrotów, alfa G MY2010. u ciebie coś nie tak z przepustnicą, otwiera ale za mało, nie ma siły utrzymać otwarcia i potem spężyna zamyka przepustnicę...
APP_D to pedał gazu, tylko on nie idzie od zera tylko od 19%, ale to szczegół.
A ten test to jest z Giulietty MultiAir?
Bo u mnie (a konkretnie w samochodzie zastępczym) podczas jazdy ze stałymi obrotami 3000 przepustnica jest otwarta na 20-30%. Wzrasta do 80% tylko podczas gwałtownego przyspieszania.
Może więc ten parametr w MultiAir nie dotyczy wcale przepustnicy, bo cytując na temat MUltiAir za Wikipedią: "Przy tym rozwiązaniu, przepustnica już nie jest potrzebna gdyż opóźnienie otwierania lub wczesne zamykanie zaworów ssących, reguluje ilość powietrza wpuszczonego do silnika. Dzięki tej technologii ciśnienie powietrza w komorze wlotowej jest zawsze jednakowe, co powoduje uzyskanie lepszego momentu obrotowego."
- - - Updated - - -
Dzięki, zwróciłem im na to uwagę.
Ciekawostka a propos przepustnicy i MultiAir:
"MultiAir system doesn't function at lower throttle settings. Once you get your foot ~40%-50% down on the pedal, the throttle body opens completely and the MultiAir system takes over full control of the intake events."
W skrócie - po naciśnięciu pedału gazu do 40-50% przepustnica zostaje zupełnie otwarta i zaczyna działać MultiAir.
I to by się zgadzało (w samochodzie zastępczym oczywiście).