Dziś zmieniałem koło pasowe na wale cało operacja trwała 20 minut demontaż osłony pod silnikiem oraz bocznej osłony i całe koło masz na wierzchu .Samo koło jest przykręcone na czterech śrubach imbusowych dostęp bardzo dobry .Alfa 159 2.0 JTD
Printable View
Dziś zmieniałem koło pasowe na wale cało operacja trwała 20 minut demontaż osłony pod silnikiem oraz bocznej osłony i całe koło masz na wierzchu .Samo koło jest przykręcone na czterech śrubach imbusowych dostęp bardzo dobry .Alfa 159 2.0 JTD
Witam wszystkich, u mnie sytuacja wygląda następująco:
Miesiąc temu wwarsztacie wymienili mi kompletne sprzęgłoi dwumas valeo nówka, bo okazało się że rzekomo do wymiany dwumasa więc całość kazałem wymienić.Prócz tego nowiutki wysprzęglik i pocieszyłem się może z dwa tygodnie jazdą bez drgań i pewnego razu tylko przez pewien moment lekki opór pod pedałem zacząłem czuć jakby przy samym końcu wciskania jakby siłownik przycierał ale prysnąłem wd40 na siłownik i po tym objaw ustąpił i po paru dniach właśnie jadąc do pracy zatrzymałem się wmieście i nagle zacząłem odczuwać wyraźne drgania pedału sprzęgła. Poczytałem i wymieniłem sprężynkę nad pedałem i drgania troszkę zmalały ale nie do końca. Drgania występują podczas ruszania i w czasie jazdy czuć na pedale gdy go lekko wcisnę. Czasem też zatelepie lekko budą podczas gaszenia auta ale to zdarza się raz na kilka takich gaszeń i niemal zawsze przy odpalaniu. Zawsze odpalam i gaszę na wciśniętym sprzęgle. Dziś zakupiłem nowa pompkę sprzęgła i zauważyłem że koło pasowe na wale drga podczas pracy tak jakby miało bicie góra dól , bo patrząc od czoła widać że nie kręci się idealnie równo. Czy to ono może być powodem tych drgań? Nie uśmiecha mi się oddawać auta na gwarancję i czekać dwa lub trzy tygodnie na decyzję producenta sprzęgła jeśli to jego wina:/ Bo tak powiedział mi mechanik:/ Czy ktoś miał taki problem z kołem pasowym i drganiami pedału sprzęgła podczas wciskania? Proszę o odpowiedzi jeśli ktoś miał takie problemy:( już tyle w to auto włożyłem że mam dość tych wydatków :/ Kurde auto za 6900 a włożyłem już z 4tyś :/
Dodam że po wymianie sprzęgła spodziewałem się że pedał będzie wpadał w podłogę bo tak było w fiacie bravo 1.9jtd , po wymianie tak lekko pedał chodził że myślałem że płyn bokiem ucieka, aż musiałem się przyzwyczaić a tu nieczułem prawie różnicy między starym sprzęgłem a nowym. tylko tyle że na nowym nie czuc było drgań.
I jeszcze jedno dodam że nie słychać żadnych dziwnych dźwięków ani na wciśniętym sprzęgle ani na puszczonym pedale, silnik pracuje tak samo, tylko czuć drgania w czasie jazdy gdy wciskam sprzęgło i podczas ruszania, a gdy całkiem sprzęgło wciśnięte to nie czuć drgań.
Tak, koło pasowe potrafi dać po tyłku. Jeśli się rozwulkanizuje potrafi nie tylko wytworzyć drgania ale klekotać jak dwumas. Potrafi się tez rozlecieć, a pasek może trafić pod pasek rozrządu. Wiedz, że to właśnie koło zostało tak skonstruowane aby właśnie eliminować drgania silnika diesla.
https://www.youtube.com/watch?v=EL63sDgmhQY
dzięki za podpowiedź ,jutrojak sklep będzie otwarty tozadzwonie i zamówię oby tobyło to :) dam znać :)pozdrawiam.
Nooi wymieniłem koło pasowe, i ku mojemu zdziwieniu drgania okazały się niemal nie wyczuwalne autko ładnie ruszało do przodu i do tyłu , ale moja rodść nie trwała długo bo gdy przejechałem kilkanaście km i auto się zagrzało drgania pedału sprzęgła powróciły a wraz z nim mniej płynne ruszanie:/ Jeden plus taki że, wymieniłem koło pasowe bo faktycznie było do wymiany, gdy odkręciłem śruby mocujące okazało się że obie masy owego koła zeszły osobno bo nity trzymające je w kupie zwyczajnie pękły w środku. i teraz pytanie gdzie twki problem z tymi drganiami po przejechaniu tych kilkunastu km?:/ Już mi ręce opadają:/