Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy 1234567
Pokaż wyniki od 61 do 64 z 64

Temat: Koniec dwumasa czy coś innego??? drgania odczuwalne w środku

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    Alfa GT JTD Alfa 159 JTD 2.0

Domyślnie

Dziś zmieniałem koło pasowe na wale cało operacja trwała 20 minut demontaż osłony pod silnikiem oraz bocznej osłony i całe koło masz na wierzchu .Samo koło jest przykręcone na czterech śrubach imbusowych dostęp bardzo dobry .Alfa 159 2.0 JTD

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubięcin woj.Lubuskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 115KM, 2005 rok wersja impresive

Domyślnie drgania pedału sprzęgła a koło pasowe?

Witam wszystkich, u mnie sytuacja wygląda następująco:
    Miesiąc temu wwarsztacie wymienili mi kompletne sprzęgłoi dwumas valeo nówka, bo okazało się że rzekomo do wymiany dwumasa więc całość kazałem wymienić.Prócz tego nowiutki wysprzęglik i pocieszyłem się może z dwa tygodnie jazdą bez drgań i pewnego razu tylko przez pewien moment lekki opór pod pedałem zacząłem czuć jakby przy samym końcu wciskania jakby siłownik przycierał ale prysnąłem wd40 na siłownik i po tym objaw ustąpił i po paru dniach właśnie jadąc do pracy zatrzymałem się wmieście i nagle zacząłem odczuwać wyraźne drgania pedału sprzęgła. Poczytałem i wymieniłem sprężynkę nad pedałem i drgania troszkę zmalały ale nie do końca. Drgania występują podczas ruszania i w czasie jazdy czuć na pedale gdy go lekko wcisnę. Czasem też zatelepie lekko budą podczas gaszenia auta ale to zdarza się raz na kilka takich gaszeń i niemal zawsze przy odpalaniu. Zawsze odpalam i gaszę na wciśniętym sprzęgle. Dziś zakupiłem nowa pompkę sprzęgła i zauważyłem że koło pasowe na wale drga podczas pracy tak jakby miało bicie góra dól , bo patrząc od czoła widać że nie kręci się idealnie równo. Czy to ono może być powodem tych drgań? Nie uśmiecha mi się oddawać auta na gwarancję i czekać dwa lub trzy tygodnie na decyzję producenta sprzęgła jeśli to jego wina:/ Bo tak powiedział mi mechanik:/ Czy ktoś miał taki problem z kołem pasowym i drganiami pedału sprzęgła podczas wciskania? Proszę o odpowiedzi jeśli ktoś miał takie problemy już tyle w to auto włożyłem że mam dość tych wydatków :/ Kurde auto za 6900 a włożyłem już z 4tyś :/

Dodam że po wymianie sprzęgła spodziewałem się że pedał będzie wpadał w podłogę bo tak było w fiacie bravo 1.9jtd , po wymianie tak lekko pedał chodził że myślałem że płyn bokiem ucieka, aż musiałem się przyzwyczaić a tu nieczułem prawie różnicy między starym sprzęgłem a nowym. tylko tyle że na nowym nie czuc było drgań.
    I jeszcze jedno dodam że nie słychać żadnych dziwnych dźwięków ani na wciśniętym sprzęgle ani na puszczonym pedale, silnik pracuje tak samo, tylko czuć drgania w czasie jazdy gdy wciskam sprzęgło i podczas ruszania, a gdy całkiem sprzęgło wciśnięte to nie czuć drgań.
    Ostatnio edytowane przez cinek2439 ; 23-12-2016 o 19:49 Powód: uzupełnienie

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał cinek2439 Zobacz post
    Dziś zakupiłem nowa pompkę sprzęgła i zauważyłem że koło pasowe na wale drga podczas pracy tak jakby miało bicie góra dól , bo patrząc od czoła widać że nie kręci się idealnie równo. Czy to ono może być powodem tych drgań? Nie uśmiecha mi się oddawać auta na gwarancję i czekać dwa lub trzy tygodnie na decyzję producenta sprzęgła jeśli to jego wina:/ Bo tak powiedział mi mechanik:/ Czy ktoś miał taki problem z kołem pasowym i drganiami pedału sprzęgła podczas wciskania? Proszę o odpowiedzi jeśli ktoś miał takie problemy
    Tak, koło pasowe potrafi dać po tyłku. Jeśli się rozwulkanizuje potrafi nie tylko wytworzyć drgania ale klekotać jak dwumas. Potrafi się tez rozlecieć, a pasek może trafić pod pasek rozrządu. Wiedz, że to właśnie koło zostało tak skonstruowane aby właśnie eliminować drgania silnika diesla.

Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubięcin woj.Lubuskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 115KM, 2005 rok wersja impresive

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Tak, koło pasowe potrafi dać po tyłku. Jeśli się rozwulkanizuje potrafi nie tylko wytworzyć drgania ale klekotać jak dwumas. Potrafi się tez rozlecieć, a pasek może trafić pod pasek rozrządu. Wiedz, że to właśnie koło zostało tak skonstruowane aby właśnie eliminować drgania silnika diesla.

dzięki za podpowiedź ,jutrojak sklep będzie otwarty tozadzwonie i zamówię oby tobyło to dam znać pozdrawiam.

Nooi wymieniłem koło pasowe, i ku mojemu zdziwieniu drgania okazały się niemal nie wyczuwalne autko ładnie ruszało do przodu i do tyłu , ale moja rodść nie trwała długo bo gdy przejechałem kilkanaście km i auto się zagrzało drgania pedału sprzęgła powróciły a wraz z nim mniej płynne ruszanie:/ Jeden plus taki że, wymieniłem koło pasowe bo faktycznie było do wymiany, gdy odkręciłem śruby mocujące okazało się że obie masy owego koła zeszły osobno bo nity trzymające je w kupie zwyczajnie pękły w środku. i teraz pytanie gdzie twki problem z tymi drganiami po przejechaniu tych kilkunastu km?:/ Już mi ręce opadają:/
    Ostatnio edytowane przez cinek2439 ; 27-12-2016 o 18:26 Powód: uzupełnienie