-
Kod:
tylko dziwi mnie jej zakres pracy trochę że spada do zera a druga sonda do około 0,100
- wydaje się że właśnie taki efekt daje zuzel na sondzie, tego spadku napiecia prawie do zera V.
- a oczyszczanie sondy nastepuje wtedy jak ma temperaturę pracy > 650 st C,
- w alfadiagu mozna zobaczyc jej temperaturę, w miescie takiej temperatury nie osiąga.
- dlatego wazne sa " wyjazdy " poza miasto" w celu przepalenia sondy lambda.
-
po mieście jeżdżę nie wiele : ) mieszkam na uboczu pracę ma na miejscu autko jeździ głównie poza miastem i gazu nie żałuje pojeżdżę zobaczę może się coś zmieni
-
2 załącznik(i)
- też mam jakieś niejasne podejrzenia że sonda pre-cat coś nie działa za dobrze.
- przy obrotach około 5.000 sonda przestaje odpowiadać.
- a i zakres RPM 2000 nie zawsze jej idzie dobrze.
- za to alternator - akumulator działają perfekcyjnie, na zrzucie pod koniec wykresu włączenie świiateł drogowych a potem włączenie ogrzewania tylnej szyby.
-
2 załącznik(i)
- krótkie testy po wymianie sond lambda
-
4 załącznik(i)
Dobra udało mi się ponownie zrobić logi, tym razem przy dogrzanym silniku. Jeżeli możecie spojrzeć to proszę.
Załącznik 63878Załącznik 63879Załącznik 63880
Logi spakowane w pliku .rar
Załącznik 63881
-
1 załącznik(i)
- gratulacje, witamy w klubie diagnostów.
- obroty silnika powinny być na wykresie ZAWSZE.
- widać, że coś sie dzieje z sondą lambda post-cat, tylko nie wiadomo co.
- MAF też cos kiepski albo byłeś bez śniadania.
- MAF-a zostaw na razie, ważne są sondy lambda.
- zrób tak jak ja, loguj 5-7 parametrów, potem uruchom silnik i czekaj tyle czasu co na moim wykresie.
- czyli aż sonda post-cat, dostanie temperature i pokaze napięcie zerowe.
- logujesz parametry: obroty silnika, temperatura, spark advanced, injection time oraz wszytkie sondy lambda (3 x ), napięcie akumulatora.
- pamiętaj że logowanie w FES robimy przed uruchomieniem zimnego silnika !!!
-
2 załącznik(i)
Załącznik 64291Załącznik 64290
Tyle udało mi się zrobić na szybkiego. Chyba coś sknociłem z kolejnością, więc w razie czego dajcie znać to poprawię. Bubu321 - dzięki za pomoc.
-
Witam
Jakie parametry mam załadować do diagnostyki mojej alfy 147 1.6 TS 105 PS w programie FES?
Dodam że autko jest zmulone w dolnym zakresie obrotów i troszkę więcej pali, oraz po porannym rozruchu
nie przyśpiesza płynnie i czuć przerywanie.
Proszę osoby znające się na rzeczy o pomoc.
Pozdrawiam
-
10 załącznik(i)
- stosujemy interfejs ELm 327 wersja 1.4 oraz na początek program FES, wersja od 2.6 w górę.
- 1 krok , na postoju robimy logi na zimnym silniku, czyli suwak do dołu, wciskamy klawisz A , czekamy aż FEs poda parametry i wciskany klawisz N. <zrzut A1>
- w katalogu domowym FES-a na początek powinnismy otrzymac plik *.txt, log z tego pomiaru, jak go nie ma , trudno FES nie zawsze działa tak jak piszą <zrzut A2>
- wybieramy parametry do logowania, sprawdzamy ile mamy sond i jej zaznaczany do pomiaru, możemy dodać jeszcze napięcia akumulatora <zrzut A3>.
- uruchamiamy logowanie parametrów i dopiero wtedy uruchamiamy silnik !!!!!
- czekamy aż sonda (lub dwie sondy) post-cat, za katalizatorem pokażą zejście do zera wolt. <zrzut A4>.
- po skonczeniu pomiarów pliki *.txt oraz *.CSV z katalogu domowego FEs-a załączamy na forum, nie zrzuty z tych pomiarów tylko pliki np. w formacie *.rar.
- inne parametry wybieramy jak nas interesuje zaweżenie pomiarów w celu eliminacji wadliwego czujnika lub innej przyczyny.
- jeśli interesują nas parametry krótko i długo terminowe Long, Short oraz chcemy rozwiązać problemy z sondami lambda to oprogramowanie FEs zamieniamy na Scan Master lub Scan XL Pro.
- jeśli mamy podejrzenia co do efektywności katalizatora to stosujemy oprogramowania Alfadiag i interfejs VAG KKL.
-
1 załącznik(i)
Zamieszczam plik z pomiarów FES-em 2.6 na postoju, (zimny silnik)
Alfa 147 1.6 TS 105KM 2001.r przebieg 166tys. km
Załącznik 65825
Proszę o pomoc w celu znalezienia jakiejś usterki.