Napisz proszę trutorial....bylibyśmy wdzięczni.
Printable View
Napisz proszę trutorial....bylibyśmy wdzięczni.
Mnie ASO skasowało jeśli dobrze pamiętam 260 zł więc nie ma tragedii. Samochód wstawiłem po 8 a o 13 dostałem smsa że jest gotowy i zdążyli w międzyczasie wymienić płyn hamulcowy więc pewnie wymiana linek zajęła im ok 4 h.
Proszę bardzo
Opis krok po kroku:
- delikatnie podważamy osłonę lewarka zmiany biegów, pod nim są 4 śruby krzyżakowe
- odkręcamy śruby pod osłoną
- zdejmujemy czarne zaślepki po bokach tunelu
- ustawiamy fotele w odpowiedniej pozycji żeby odkręcić śrubę mocującą tunel z boku(klucz nasadowy 10 na dłuuuugiej przedłużce) lub jak się komuś chce odkręcamy fotele(dobrze jest zdjąć przynajmniej jeden, będzie łatwiej odsunąć wykładzinę).
- przy demontażu foteli trzeba rozpiąć kostkę airbagu i trzeba pamiętać żeby nie włączać zapłonu bo będziemy mieli błąd
- zdejmujemy osłonę lewarka zmiany biegów
- ciągniemy tunel w tył, następnie delikatnie w górę
- rozpinamy kostkę od zapalniczki
- odkładamy tunel na bok
- rozpinamy linki od dźwigni hamulca ręcznego
- demontujemy tylną kanape(jest mocowana na zatrzask-niestety jednorazowy), w mniej więcej jednej czwartej szerokości jest zaczep, możemy ciągnąć w górę lub czymś podważyć
- demontujemy plastiki na progach i kołki mocujące wykładzinę
- podnosimy wykładzinę,linka mocowana jest zaczepami na środku tunelu i po jego bokach, odkręcamy kluczem 10
- wchodzimy pod auto, odkręcamy plastikowe osłony pod wahaczami
- odkręcamy mocowanie pod osłoną i mocowanie linki do wahacza
- wydłubujemy osłony gumowe i wyciągamy linki z kabiny i z zacisków
Przy składaniu jest trochę więcej zabawy
- najpierw wkładamy linki w dziurki w nadwoziu
- mocujemy gumowe osłony w nadwozie(przydaje się do tego szeroki wkrętak
- wkładamy linki w zaciski uważając żeby nie uszkodzić gumek na końcach
- dopinamy linki do dźwigni hamulca ręcznego
- w kabinie układamy linki i mocujemy do opasek pod kanapą i na tunelu
- wstępnie regulujemy naciąg linek
- dopiero teraz dokręcamy linkę do wahacza
- przykręcamy osłony pod autem
- montujemy tunel - przydaje się podłożyć pod prowadnice foteli jakiś duży kawałek papieru gdyż jak wpadnie nam śruba albo klucz czeka nas demontaż fotela
- skręcamy osłony plastikowe na progach
- układamy wykładzine
- montujemy fotele i tylną kanape
- regulujemy naciąg linki
otwieramy 4 pak, zaoszczędziliśmy 500 zł :)
Mi całość zajęła 6,5 godziny w pojedynke
Obiecuję, że jak się wezmę za to to zrobię tutorial ze zdjęciami i wrzucę do działu ZRÓB TO SAM :) Ale miesiąc minimum, bo mnie wysyłają w delegację :/
Lucas ten trutorial co jest wyżej opisany jest taki sam różni się tylko tym że nie wyciągamy fotela.
Pełen szacun dla kolegi za tak szczegółowy opis:adore: ja to powiem szczerze bym z takimi szczegółami nie opisał tej całej procedury.
p.s
Uwaga na zamienniki są nie do końca dopasowane w jednym miejscu, tam gdzie je się mocuje do uchwytu przy dźwigni lewarka. W oryginalnych końcówki linki są ładnie zakończone a w zamiennikach troszkę wystają i to powoduję że nie pasują trzeba wtedy ładnie zeszlifować na szlifierce i jest git ja tak miałem ot taki mały szczególik ale może się komuś przyda taka wiadomość.
Panowie ,"Mój macher" z wymianą termostatu przy okazji robił to bez wyciągania foteli .Trochę go nakierowałem mądrzejszy o wiedzę z forum i zajęło mu to jakieś 3 godziny .Wymiana linek i termostat ,wiem co piszę bo byłem przy tym cały czas ,ale koleś nie pieprzył za przeproszeniem tylko się przykłada do roboty i teraz najlepsze -robota za obie usługi 150 ):
No ale kinki i termostat to już musiałem sam kupić ,:lol:
Dzięki Panowie!
Mi ręczny łapie jedno koło, muszę to sprawdzić.
Tutorial elegancki. Dzięki. Mi zeszło jakieś 5 h. Najwięcej czasu zeszło mi z:
- kanapą - jak nie chciała zejść sposobami wszelakimi, to w końcu wziąłem dużego "francuza" i podważyłem kanapę i france puściły (jedna spinka przeżyła ;) )
- zaczepienie linki przy zacisku - mimo naciągu poluzowanego na minimum przy dźwigni, to i tak ciężko było ją zahaczyć (linka firmy adriaauto).
Wstępnie naciągnąłem linki i ręczny działa, ale dziś zmieniam tarcze i klocki i stąd pytanie - czy do regulacji ręcznego trzeba za kazdym razem demontować tunel czy można jakoś się tam dostać, np. wyjmując tą małą półeczkę pod nawiewem na tył?