Napisz proszę trutorial....bylibyśmy wdzięczni.
Napisz proszę trutorial....bylibyśmy wdzięczni.
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Mnie ASO skasowało jeśli dobrze pamiętam 260 zł więc nie ma tragedii. Samochód wstawiłem po 8 a o 13 dostałem smsa że jest gotowy i zdążyli w międzyczasie wymienić płyn hamulcowy więc pewnie wymiana linek zajęła im ok 4 h.
Proszę bardzo
Opis krok po kroku:
- delikatnie podważamy osłonę lewarka zmiany biegów, pod nim są 4 śruby krzyżakowe
- odkręcamy śruby pod osłoną
- zdejmujemy czarne zaślepki po bokach tunelu
- ustawiamy fotele w odpowiedniej pozycji żeby odkręcić śrubę mocującą tunel z boku(klucz nasadowy 10 na dłuuuugiej przedłużce) lub jak się komuś chce odkręcamy fotele(dobrze jest zdjąć przynajmniej jeden, będzie łatwiej odsunąć wykładzinę).
- przy demontażu foteli trzeba rozpiąć kostkę airbagu i trzeba pamiętać żeby nie włączać zapłonu bo będziemy mieli błąd
- zdejmujemy osłonę lewarka zmiany biegów
- ciągniemy tunel w tył, następnie delikatnie w górę
- rozpinamy kostkę od zapalniczki
- odkładamy tunel na bok
- rozpinamy linki od dźwigni hamulca ręcznego
- demontujemy tylną kanape(jest mocowana na zatrzask-niestety jednorazowy), w mniej więcej jednej czwartej szerokości jest zaczep, możemy ciągnąć w górę lub czymś podważyć
- demontujemy plastiki na progach i kołki mocujące wykładzinę
- podnosimy wykładzinę,linka mocowana jest zaczepami na środku tunelu i po jego bokach, odkręcamy kluczem 10
- wchodzimy pod auto, odkręcamy plastikowe osłony pod wahaczami
- odkręcamy mocowanie pod osłoną i mocowanie linki do wahacza
- wydłubujemy osłony gumowe i wyciągamy linki z kabiny i z zacisków
Przy składaniu jest trochę więcej zabawy
- najpierw wkładamy linki w dziurki w nadwoziu
- mocujemy gumowe osłony w nadwozie(przydaje się do tego szeroki wkrętak
- wkładamy linki w zaciski uważając żeby nie uszkodzić gumek na końcach
- dopinamy linki do dźwigni hamulca ręcznego
- w kabinie układamy linki i mocujemy do opasek pod kanapą i na tunelu
- wstępnie regulujemy naciąg linek
- dopiero teraz dokręcamy linkę do wahacza
- przykręcamy osłony pod autem
- montujemy tunel - przydaje się podłożyć pod prowadnice foteli jakiś duży kawałek papieru gdyż jak wpadnie nam śruba albo klucz czeka nas demontaż fotela
- skręcamy osłony plastikowe na progach
- układamy wykładzine
- montujemy fotele i tylną kanape
- regulujemy naciąg linki
otwieramy 4 pak, zaoszczędziliśmy 500 zł
Mi całość zajęła 6,5 godziny w pojedynke
Obiecuję, że jak się wezmę za to to zrobię tutorial ze zdjęciami i wrzucę do działu ZRÓB TO SAMAle miesiąc minimum, bo mnie wysyłają w delegację :/
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Lucas ten trutorial co jest wyżej opisany jest taki sam różni się tylko tym że nie wyciągamy fotela.
Pełen szacun dla kolegi za tak szczegółowy opisja to powiem szczerze bym z takimi szczegółami nie opisał tej całej procedury.
p.s
Uwaga na zamienniki są nie do końca dopasowane w jednym miejscu, tam gdzie je się mocuje do uchwytu przy dźwigni lewarka. W oryginalnych końcówki linki są ładnie zakończone a w zamiennikach troszkę wystają i to powoduję że nie pasują trzeba wtedy ładnie zeszlifować na szlifierce i jest git ja tak miałem ot taki mały szczególik ale może się komuś przyda taka wiadomość.
Panowie ,"Mój macher" z wymianą termostatu przy okazji robił to bez wyciągania foteli .Trochę go nakierowałem mądrzejszy o wiedzę z forum i zajęło mu to jakieś 3 godziny .Wymiana linek i termostat ,wiem co piszę bo byłem przy tym cały czas ,ale koleś nie pieprzył za przeproszeniem tylko się przykłada do roboty i teraz najlepsze -robota za obie usługi 150 ):
No ale kinki i termostat to już musiałem sam kupić ,![]()
Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 07-03-2015 o 00:26
Dzięki Panowie!
Mi ręczny łapie jedno koło, muszę to sprawdzić.
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Tutorial elegancki. Dzięki. Mi zeszło jakieś 5 h. Najwięcej czasu zeszło mi z:
- kanapą - jak nie chciała zejść sposobami wszelakimi, to w końcu wziąłem dużego "francuza" i podważyłem kanapę i france puściły (jedna spinka przeżyła)
- zaczepienie linki przy zacisku - mimo naciągu poluzowanego na minimum przy dźwigni, to i tak ciężko było ją zahaczyć (linka firmy adriaauto).
Wstępnie naciągnąłem linki i ręczny działa, ale dziś zmieniam tarcze i klocki i stąd pytanie - czy do regulacji ręcznego trzeba za kazdym razem demontować tunel czy można jakoś się tam dostać, np. wyjmując tą małą półeczkę pod nawiewem na tył?