-
no zapala się, ale po chwili szybko gaśnie... chyba jutro pojadę gdzieś na examiner tylko czemu Unidiag nic nie pokazuje...
a co myślisz o świecach? nie mają tu raczej nic wspólnego z tematem?
kurde, masakra z tymi remontami;( do 4tys ciągnie ostro aż byłem dzisiaj pod wrażeniem, od 4 do 5 muł, powyżej 5tys zaczyna znów ciągnąć jednak chwila i bach... silnik szarpnął i kontrolka wtrysków się świeci... i tak za każdym razem przerabiania problemu
-
swiece raczej tutaj nie maja nic do rzeczy..
twoj problem czyli brak mocy powyzej 4-5tys obrotow to wlasnie wskazywałoby na czujnik walka rozrzadu i oczywiscie zapalanie sie kontrolki.. juz o zlym ustawieniu rozrzadu nie wspomne :wink:
czy silnik sie jeszcze trzesie i ma jakies dziwne wibracje??
-
właśnie nie, poza tym silnik pracuje wręcz idealnie, no ewentualnie lubią obroty zafalować, czy na examinerze pokaże mi usterkę tego czujnika? albo fakt że zamiennik nie chce działać? bo jeśli tak to pojadę jutro i wezmę jakiś wydruk
jeśli mowa o wibracjach to były wcześniej, teraz wsadził mi drugi taki sam czujnik twierdząc że tamten był wadliwy i faktycznie żadnych wibracji nie ma, poniżej tych obrotów silnik pracuje super i ładnie się zbiera...
-
Moje wyrazy współczucia i podziwu dla samozaparcia, obserwuję wątek od dawna i nie mogę się nadziwić ile Ty masz jeszcze siły aby z tym autem walczyć.
Szacunek.
-
Padnięty czujnik halla wałka rozrządu daje błąd PO340, więc na pewno byłoby to zapamiętane w pamięci ECU. Wiem, bo mam problemy z tym czujnikiem.
-
no zobaczymy, teraz może wyrzucić błąd bo kontrolka wtryskó pali się cały czas, wcześniej gasła i nie zostawał żaden ślad w ECU, na diagnostyce boscha byłem i też nic nie wykazało, a dosłownie ze 2 godziny temu padło całkiem i sil;nik nie pali, świeci się kontrolka wtrysków więc może wykaże tym razem.... a u Ciebie kontrolka świeciła się cały czas?
ale jak nie pali na rozgrzanym to chyba raczej ten drugi czujnik, położenia wału korbowego? ale czy na nim też wyświetla błąd wtryskiwaczy?
-
Wszystkie objawy wskazywałyby na padnięty czujnik położenia wału korbowego. Ktoś już kiedyś napisał, że jak pada ten czujnik to kontrolka się zaświeca, ale w ECU często nie ma żadnego błędu. Na szczęście czujnik ten jest tani (ok.120 zł) i łatwy do wymiany.
-
ale też było na forum że oba te czujniku muszą się wzajemnie zgrywać i jak jeden z nich padnie to automatycznie drugi działa nieprawidłowo, zacznę od wymiany czujnika halla na oryginalny i wtedy zobaczymy
-
provokator, jesli ci teraz nie zapala to moze rzeczywiscie czujnik walu zacznij od prostrzych rzeczy a skoncz na oryginale czujnika wałka rozrządu jesli samochod juz bedzie palił a nie bedzi emocy powyzej 4,5tys.. bo jesli nawet jesli on jest walniety to samochod musi dac sie zapalić.. ale naprawde te czujniki examiner bez problemu powinien wykryć jesli pali sie kontrolka..
zresztą czujnik wału mozesz sprawdzic zwykłym omomierzem juz nie pamietam ile tam powinno byc ale chyba cos koło 900omów.. dwa kable to czujnik a 3 to ekran wiec podpinasz do wtyczki pod te dwa od czujnika..
tylko nie sprawdzaj omomierzem czujnika halla bo to go zabije, jego sie sprawdza tylko oscyloskopem..
-
no właśnie dobrze z tym że teraz kontrolka wtrysków pali się cały czas więc powinien zostać ślad w ECU.. bo wcześniej to w chwili wyrzucania błędu rozłączało examiner...
* Dzwoniłem już do mechanika, padł czujnik położenia wału korbowego, przynajmniej tak wyrzuca na komputerze, trochę dziwne, tymbardziej iż ten twierdzi że nie ma żadnej komunikacji z tym czujnikiem ( nie wiem jaka mogłaby być), może po prostu jakiś kabelek się urwał... ??