Lejcie bylo co byle 75w90 gl5 bo to duzy procent na uchronienie mechanizmu.
Printable View
Lejcie bylo co byle 75w90 gl5 bo to duzy procent na uchronienie mechanizmu.
Ja zalalem jednak Castrol 75w90 aby przeplukac skrzynie. Za tydzien wyleje go i zaleje pelen syntetyk Motul v300 75w90.
Panowie, jak to w końcu jest, raz 75W80 jest polecany a raz 75W90. W instrukcji z forum znalazłem 75W90, w instrukcji niemieckiej (czy tam holenderskiej :P) jaką miałem w aucie jest 75W80. Fakt faktem obydwa GL-5.
W konfiguratorze Motula znalazłem:
Best GEAR 300 75W-90 Better MOTYLGEAR 75W-90 Good MOTYLGEAR 75W-80
Szukajka SELENII znowu podaje 75W85 GL4. I bądź tu mądry?
Mam 156 1.9 JTD 110KM z 2000r, który w końcu olej zalać?
ja mam carlube 75w90 EP full synth. i śmiga jak marzenie
w 146 jtd 8v 105KM mam naklejkę z tabelką pod maską i tam w rubryce olej do przekładni jest wyraźnie 75w90 gl5 , ale żeby było ciekawiej , Fiat nie posiada takiego oleju w swojej ofercie ! , mało tego , w instrukcji poleca olej TUTELA ZC 75 SYNTH który ma klasyfikację 75w80 gl5 , więc sami sobie zaprzeczają , po prostu typowy włoski burdel ;
ja zalałem oczywiście 75w90 gl5 ( TOTAL TRANSMISSION FE 75W90 gl5 ) , nie wiem czy to od przebiegu czy co , ale po zmianie oleju od razu zauważyłem że biegi wyraźnie lżej wchodzą ;
ja bym na twoim miejscu zalał 75w90
Sprawdziłem co mam na naklejce na pasie przednim. 75W90. I taki też zaleje.
Kolegi i sprzedali ci dobry olej. 75w80 jest olejem zalecanym w instrukcji obsługi pojazdu. Zastanawiam się czy te wszystkie osoby które tak upieraja się na 75w90 kiedykolwiek mieli w ręce instrukcje obsługi? Dlaczego nie zaczynacie od tego zamiast usilnie powielać błędy innych kolegów którzy zapewne nie posiadają w swoich samochodach instrukcji obsługi i książki serwisowej.
Pozdrawiam
U mnie zalane Ravenol VSG 75w90 full synth i do tego MotorLife Profesional. Zadnych problemów ze skrzynia ani cięższego chodzenia w mrozy.
Valvoline DuraBlend 75w90 GL-5
Do skrzyni powinien być olej w pełni syntetyczny, a nie półsyntetyk takiej sobie jakości:) Ja go wylałem, bo skrzynia haczyła i lubiała sobie zgrzytnąć. Zmieniłem na 75w80 i jak ręką odjął, mało tego drążek zaczął w końcu "normalnie" chodzić - lekko, bez oporu przy zmianie biegu. Porównując ten dura blend 75w90 z tym co mam teraz fuchs titan sintofluid 75w80gl5 to różnica jest już w opakowaniu - ten fuchs jest prawie jak woda:) Miałem go strach zalać, ale nic się nie rozszczelniło wbrew obiegowej opinii.
Dla dociekliwych:
1. Naklejka na przednim pasie zaleca 75w90gl5
2. Oryginalna instrukcja obsługi zaleca 75w80gl5
Typowy włoski "burdello":P