Bllondas- ja jeżdżę na tym Shellu i 0 problemów- nie podpija mi oleju między wymianami, nie jest gorzej niż na motulu 8100, którego mi zalali w ASO, a zdecydowanie taniej (dzięki czemu można częściej go zmieniać po prostu)
Printable View
Bllondas- ja jeżdżę na tym Shellu i 0 problemów- nie podpija mi oleju między wymianami, nie jest gorzej niż na motulu 8100, którego mi zalali w ASO, a zdecydowanie taniej (dzięki czemu można częściej go zmieniać po prostu)
Przyjelo sie taka niepisana zasada, ze w dieslu zmieniamy olej co 10-12k km, a nie tak jak jest wskazane w ksiazce serwisowej. Czy to oznacza, ze tansze oleje zmieniacie co 5-6k km? :)
prymie- ostatnio zlałem po 3k km, tyle, że ja olej mam za darmo ;)
Panowie jestem kompletnym laikiem w tym temacie więc dopytam. czeka mnie pierwsza wymiana oleju w alfie, zaraz stuknie 15 000km od kupna. Auto kupowałem od tomka_krk i olej był wymieniony przed kupnem ale nie wiem co było wlane. silnik 1,9 8v z DPF - co byście polecili ? czytałem że tego ktoś polecał do tych silników - Total INEO ECS. Cena też bardzo fajna ale wole jeszcze dopytać
Panowie jaka jest różnica między olejem 5W30 a 5W40 troszkę grają mi samoregulatory
to co polecacie ? czy lać Gulfa ?
Również ja zalewam Selenie WR PE i nie rozumie po co szukać jakiegoś innego oleju, skoro ten jest zalecany i się sprawdza. Zrozumiał bym gdyby nie był zalecany jakiś olej, to wtedy można by było szukać, gdybać wymieniać opinie....ale w tym przypadku mamy czarno na białym.
A ja do większości Millers Oils XF Longlife, do 1.9 5w30 C3 lub C2, do 2.4 5w40.
Ja jutro zaleję Valvoline Maxlife 5w40, myślę że to rozsądny wybór. Wcześniej miałem COMMA Syner-G 5W40 i powodów do narzekań nie mam.
Nie mam oczywiście DPF, dlatego maxlife mysle ze jak najbardziej dobry :)
Mam już niemal 2 setki na blacie, także jak najbardziej wskazane zalać takim właśnie olejem. Zobaczymy co wyjdzie w praniu.
Pełen syntetyk o lepkości 5w30, taki przebieg to dopiero rozgrzewka dla tego silnika. Valvoline Maxlife to technologia z przez kilkunastu lat i nadaje się do starych cieknących kibli a nie nowoczesnych diesli CR. Selenia WR Pure Energu sprawdza się bardzo dobrze, bardzo ciekawy bedzie Millers Energy Efficent z technologia Nanodrive, proponuje przed zmiana zastosowac płukankę w celu usunięcia ewentualnych osadów z silnika i miski.
Zalałem Valvoline Maxlife 5w40, filtr mann. Oczywiście zaraz wrażenie o wiele cichszej pracy silnika, ale wiadomo autosugestia oraz świeży olej robią swoje, więc może wypowiem się za jakiś czas :)
Gdyby któryś z kolegów zmieniał olej, mam do sprzedania nowy, oryginalny korek wraz z uszczelką z ASO, warto go zmienić przy zmianie oleju. 30zł za cały zestaw z przesyłką, także taniej niż w ASO, a mi się nie przydał bo skończyło się na wysysarce do oleju, nie dało się u mnie odkręcić korka za chiny ludowe.
- - - Updated - - -
btw, nr korka to 55196505, pasuje do 159 1.9JTDm 16v, nie wiem jak inne.
Witam. Czaje sie na ten olej, ale nigdzie nic nie jest napisany czy nadaje sie do silinkow z DPF'em. Moze ktos wie? dzieki :)
http://allegro.pl/olej-millers-oils-...360001421.html
P.S. celuje w wysoka pulke, bo mimo pezbiegu 125000 silnik chodzi jak traktor ;/
a moze macie jakies numery filtrow oleju i powietrza (moze wkladka KN ) aby w jednej przesylce sie zmiescilo...chyba nie umiem uzywac wyszukiwarki na forum :)
Ten olej nie jest w żadnym wypadku potrzebny Twojemu silnikowi.
Jeśli chcesz coś najlepszego dla silnika to płukanka i ten: http://pablogarage.pl/sklep/?399,pl_...ife-c3-5w30-5l
Naprawdę daje fajne efekty, przetestowany już kilkukrotnie na 1.9 16v JTDm.
Do tego dobry filtr oleju i sprawa rozwiązana.
hmmm.... myslisz ze ten bedzie lepszy....opis ma ciekawy.... a nie lepiej 5w40, moj silnik ze mna ma ciezki zywot :) a plukanka, to jakis specjalny preparat czy mix z olejem napedowym, czy jak to szlo?
i co jest wazne... zredukowac halas silnika, no bo to jest szok, chodzi prawie jak Stilo 2002 1.9 8v :/ no az nieprzyjemnie sie go slucha :(
Panowie ile oleju wam wchodzi do 159 8v ?
Mi przy ostatniej wymianie weszło 4,5L , w instrukcji jest bodajże 4,6.
Jeśli mowa i płukaniu silnika to wystarczy taki preparat?
http://www.millersoils.pl/produkty/p...w/engineflush/
Witam Panowie. Mam silniczek 1.9 JTDm 150 KM wiem, ze idzie tam 4.6 oleju (chociaż w ASO twierdzili, że 5.6 - specjaliści) przebieg to 124000 i tu moje pytanko czy 5W30 czy 5W40 i co tam musi mieć ten olej, żeby pasował do DPFu bo nigdy tego nie miałem i nie wnikałem.
do jtdm\multijet z dpf fiat nakazuje stosować oleje o specyfikacji 5w30 ACEA C2 ( lub jeszcze lepiej z normą C3 - bo bardziej chroni silnik niż C2 , a też jest niskopopiołowy do aut z dpf )
Czyli najlepiej norma C3 a 5W30 czy 5W40 bo w ASO stwierdzili, że to bez różnicy ale to tacy spece, że aż strach... a tą normę C3 to większość posiada czy jakoś trudno to dostępne bo tak szukam i nigdzie tej specyfikacji nie widze?
C3, Castrol edge 5W30 spełnia te normy chcesz to lej, w sumie 5W40 tez spełnia te normy tylko że C2
ja nie jestem za płukaniem silnika nie polepsza to kompletnie nic a taki nagar "naturalny" to zawsze jakieś uszczelnienie, kolega zalał takie coś do 2.0 TS i teraz ma duże wycieki nie wiem może to przypadek.
nie mozna zadac tego pytania w temacie o oleju tylko trzeba zalozyc sobie nowy temacik??a kolega od 2009 r. na forum