Cena ma oscylować w granicy 40tys. euro. Wcześniej mówiło się o produkcji na poziomie 5 tys. sztuk rocznie.
Printable View
Cena ma oscylować w granicy 40tys. euro. Wcześniej mówiło się o produkcji na poziomie 5 tys. sztuk rocznie.
Konkurencja dla Lotusa? No takie auta to i owszem.
No i się okazało że Sytuacja Finansowa firmy spowodowała że premiera tego modelu (ogólnie 4C)przesunie się o równy rok. czyli dopiero w 2013.
Ciekawe. Przez prawie 2 lata Alfa Romeo będzie klepać tylko dwa, do tego małe, modele.
Nie wiem czy nie było by lepszym pomysłem żeby Fiat sprzedał AR do VW
a mówiłem, a pisałem, Marchionne to geniusz od drobnicy:) szacowne marki położy... 100 lat histiorii i firma zamierza produkowac przez dwa lata TYLKO dwa modele: mały i sredni....
Nie pojmuje, czemu puszczono tylko 500 sztuk 8C? Drogie, szybkie, wizerunkowe auta mają swoją klientelę. Jakby ich jezdziło więcej, chociaż kilka tysięcy, logo z saracenem w paszczy węża i krzyżem Lombardii byłoby bardziej widoczne i lepiej oceniane....
Saab też tłukł dwa modele. I teraz od lat balansuje na krawędzi upadku.
Co to sie nie wydarzy za dwa lata.... bedzie 4C, bedzie suv, bedzie Gulia, wracamy też do Stanów... Do Stanów to już, zdaje sie, przeniesiono na 2014....
Prawda jest taka, ze dwa lata firma może zacząć zwijać żagle, niestety. Marchionne nie radzi sobie z markami pozycjonowanymi wyżej. Podniósł fiata, poprzez produkcje drobnicy: punto, panda, 500... Teraz TO SAMO chce robić z alfą... ale alfa to marka z innej półki.
Trafi z ofertą w próżnie albo zarżnie markę, i w koncu nie bedzie to alfa ale fiat po prostu. Po co dublować te same pozycje?
Z drugiej strony Fiat nie ma popularnego kombi, limuzyny - jak się porówna ich ofertę z koncernem PSA lub Renault np., wygląda to bardzo słabo. Peugeot ma 107, ma C-crossera, ma 508, 207 SW, 308 SW, 508 SW, RCZ itp... A Fiat? Wygląda to dużo skromniej.
o zawieszeniu produkcji 159 od pazdziernika wszyscy juz wiedza tak?
Ogólnie czarno to widzę. Wycofywanie się z kolejnych segmentów, nawet tymczasowo to błędna taktyka.
Lancie już Marchionne udupił i pozmieniał wszystkie modele w Chryslery
wreszcie zaczyna wychodzić, ze miałem rację, krytycznie oceniając Sergio. Zobaczycie co będzie dalej. Sergio jeszcze nie powiedział ostatniego słowa.
Na razie mamy:
a) przez dwa lata albo dłużej tylko dwa modele alfy, małe autko i srednie. Oferta w innych segmentach równa się zero.
b) ekspansja do USA opóźniona o dwa lata.
c) zamordowanie marki lancia, zrobienie z lancii chryslera.
d) czekamy co dalej, Sergio:)
a dalej bedzie, będzie. Wszak wzrost sprzedaży jest wielki. O to chodziło.
I o tym pisaliśmy.
W ogóle kiszka inne marki oferują dany model w kilku wariantach, 3d, 5d, kombi, cc, sedan, hatch itp w kilku segmentach. To conajmniej dziwne mając opracowane niemal wszystko żeby nie opracować zmian kilku blach nadwozia. To jakby przeczy idei auta dla każdego. Osoby nie uprzedzone do fiata i Alfy (a to wcale nie takie oczywiste ;-)) po prostu nie mają w czym wybrać. Nie każdy chce na wczasy z rodziną jeździć "jarzyniokiem" typu fiorino.
4C ma mieć budę z włókna więc 125 ty zł to raczej nie wydaje mi się ralna cena. No i pamiętajmy że na cenę wcale nie ma wpływu wielkość
BTW kumpel mówił że zamówienia na Ypsilona stanęły ( w końcu w kryzysie każdy liczy kasę i mniej skłonny do płacenia kupy kasy jedynie za styl).
co do Ypsilona fiat zrealizowal 3% plany na pierwze 2 miesiace;)
Do wypowiedzi Saroo dodam, iż będzie jeszcze Mito w wersji GTA :D
Brak tylko MiTo 4x4 AllRoad, SportWagon i pickup ;)
I czegoś na prunt. To kolejny etap na drodze od V8 w Montrealu przez TwinAira do ... roweru?
Miniak jakoś sobie z takimi wesołymi wersjami daje radę. No ale pracował na to ładnych parę lat.
Tu z tą uniwersalnością nawet nie chodzi o samą AR tylko ogólnie o koncern fiata
Pooglądałem dzisiaj dokładnie 4C (na IAA we Frankfurcie) i stwierdzam, że wygląda o 50% lepiej aniżeli na zdjeciach.
Do tego w kolorze lakieru Liquid Metal wyglada świetnie (zwłaszcza w salonowym oświetleniu).
No i 1 KM na 4 kg masy- to brzmi super
cena ca. 43-45 tys €.
W takim razie można liczyć, że po długim oczekiwaniu w końcu w ofercie AR pojawi się model godny marki. O ile oczywiście wiele się nie będzie różnił od wersji koncepcyjnej i w końcu zaczną go produkować.
To, o czym wielu z was pisało wyżej, dobrze oddaje tekst Ryśka Rynkowskiego w ostatnim numerze polskiego TG (jak przeczytałem, że to taki Alfista, to zmieniłem trochę zdanie na jego temat). Otóż po wielu Alfach, jakie miał w przesżłości, ostatnio miał Brerę i nowego Spidera, ale jak urodził mu się dzieciak to zamienił Brerę na... Touarega (Spidera zostawił, żeby kiedyś przekazać go temuż dzieciakowi)...
... widomo, że dla wielu z nas lepiej gnieść się w małych bagażnikach Sportwagona, niektórzy jednak odchodzą z tego powodu od marki, a wielu z potencjalnych nabywców, których stać byłoby na nową Alfę, z powodu ubogiej oferty nigdy nie sprawdzi Giulietty, która jest dla nich za mała, a nie długo nie będzie więcej za bardzo co sprawdzać, jak zaprzestaną produkcji 159... więc nie sprawdzi i nie powie innym... (jak w nowym spocie Giulietty - bardzo fajnym zresztą)...
... dlatego możemy sobie wieszać psy na projektach SUVów Alfy i Maserati oraz na tym, że poszerzanie oferty to gra pod publikę i kompromisy, na które prawdziwy Alfista się nie godzi... ale tak bez kompromisów, to zmkną tą markę po prostuy z braku kasy, a jakby natłukli trochę kasy sprzedając SUVy, Miciaka w 3 wersjach, Julkę w wersji Sportwagon i Julię, możę nawet sensowną następczynię 166-ki, to wtedy starczy kasy na śmiałe projekty jak 4C (których również, jak pisaliście, nie warto limitować do absurdalnie małych serii...).
Ciekawe jak się to rozwinie, ale dziś mając do wydania powiedzmy 100-120 tys. (tyle co dobrze wyposażona 159-ka), na pewno szukąłbym gdzie indziej, a pasję Alfisty realizowałbym gdzie indziej - kupując z czasem jakąś 75-kę, albo coś...
Zastanawiam się, czy taki samochód będzie można kupić normalnie przez polski salon czy też będzie jedynie opcja importu?
To nie jest 8C, także powinien być dostępny normalnie w polskim salonie. Skoro Brery sprzedano 21 tys sztuk, a tu planują 25 tys, to nie powinno być z tym problemu. No chyba, że popyt będzie dużo mniejszy niż zakładana produkcja, bo w końcu Brery planowano robić 20 tys sztuk rocznie, a wyszło tyle w całej produkcji...
Ja myślę, że 4C ma spore szanse powodzenia. Obecnie znów jest boom na niewielkie sportowe samochody. VW wskrzesił Scirocco (wcale nie takie tanie), Ford planuje model Capri (pewnie też będzie w granicach 80 tys. zł), BMW 1er sprzedaje się bardzo dobrze (ceny od 100 tys.). A Alfa to jednak coś więcej. Zobaczcie na linie, na styl. Może jeszcze nie w Polsce, ale w UE czy USA może stać się jednym z najlepiej sprzedających się aut w segmencie sport-premium.
nie wiem czy było ale wykopałem foty 4C spider:)
http://www.autoblog.gr/wp-content/ga...rendered-4.jpg
http://www.autoblog.gr/wp-content/ga...endering-1.jpg
http://www.autoblog.gr/wp-content/ga...endering-2.jpg
http://www.autoblog.gr/wp-content/ga...-rendering.jpg
okropny kolor :D
Ale i tak kozak wygląd:)
Już nie mogę się doczekać kiedy trafi do produkcji...:)
Na odbywającym się obecnie salonie samochodowym w Bolonii Alfa nie przedstawiła niestety żadnych nowości. Szkoda
Sądziłem, że może pokażą 4C lub prototyp Giuli.
Były tylko nowe silniki.
W dzisiejszym Auto Świecie jest artykuł o nowościach Alfy. Planuje się wprowadzenie na rynek Giulii (2014), SUVa na bazie Jeepa Compassa oraz jak bardzo oczekiwanej 4C. SUV do mnie nie przemawia (jeszcze pewnie w dieslu). Natomiast Giulia i 4C to wg mnie majstersztyk!
No i masz odpowiedź dlaczego w Bolonii nie było nowych modeli Alfy. Najwcześniej do produkcji pewnie wejdzie 4C, bo jest to model już prawie gotowy, ale możliwe, że i jego premiera będzie jeszcze przesuwana, nie wspominając już o Giulii czy SUVie. A tak poza tym, to raczej całkiem nowe modele zadebiutują na większych salonach: Genewa, Paryż, Frankfurt, ewentualnie może w Detroit, jakby Alfa wchodziła wreszcie do sprzedaży w Stanach.
Co do wejścia AR doUSA, to ma się to złożyć z momentem wprowadzenia nowych modeli. Więc zakładam II połowa 2013 na salonie w Detroit będziemy mieli stoisko Alfy.
No ale nowe modele może szybciej Chińczycy wprowadzą :)
tzw powrot alfy na rynek USA odcinek 3758;)
Odpowiedz na to pytanie pojawila sie wlasnie na oficjalnym (wloskim) fanpage AR na Facebooku:
W skrocie: Alfa 4C byla pokazywana na bardzo waznym rynku azjatyckim na salonie w Kantonie (
Guangzhou), m.in. w zwiazku z premiera marki w Chinach, a Chiny sa daleko i Fiat nie wyrobil sie ze sprowadzeniem prototypu do Bolonii...
To tez pokazuje priorytety tej (i wielu innych marek), wiec przed tysiac-pincet-sto-dziewincetnym odcinkiem "Alfa Romeo" w USA, bedzie pewnie pierwszy odcinek "Alfy Romeo pod Wielkim Murem":)
Sent from my HTC ChaCha A810e using Tapatalk