jesli teraz masz fabryczne radio i bedziesz potrzebowal ramki to pisz na PW,mam z kwasowki:)
spoko ja sie nie gniewam:)
ja nie zauwazylem u siebie jakos tego problemu z klikaniem.
mam pytanko czy logo startowe kiedy sie uruchamia gms masz oryginalne czy zmieniles sobie na znaczel alfy, jezeli tak to podaj w jaki sposob, bo ja odpalime czystego windowsa na nim w folderze logo sa rozne loga marek ale nie weim jak je podmienic.
Nie miałem RadioNav, wiec ciężko mi sie wypowiadać.
U siebie mam dodaną navi niefabryczną w miejsce Blue & me i navi piktogramowej.
Z manetek przy kierownicy ustawiam datę i godzinę widoczną na ekranie koło kierownicy.
Navi samo sobie aktualizuje datę i godzinę po GPSie.
Niech się ktoś wypowie kto miał już navi fabryczne i wymieniał na niefabryczną. Są takie osoby?
Udało mi się znaleźć na AO odpowiedź. Po usunięciu radionawigacji, menu jest dostępne z manetek. Więc nic, tylko zamieniać :)
Ale teraz mam z kolei pytanie jak wygląda instalacja takiej jednostki w przypadku zestawu Bose? PnP czy jakaś kombinatorka z adapterami itp?Cytat:
I was optimistic that if the software system didn't see the Sat-Nav it would squirt the data to the Steering Colmn Stalk... And it DOES!!
Pozdrawiam,
Rafał :)
Ja miałem fabryczna navi, po wyjęciu radia mam wrażenie ze przybyło opcji w manetce koło kierownicy, jest data i inne różne opcje które ustawiałem wcześniej w navi (jak automatyczne blokada drzwi itp.)
Problemem jest ramka, której w naszym kraju nie można dostać (navi ma większą dziurę w panelu niż zwykła) ja własnie ściągam odpowiednia ramkę z angli. Mam bose (przynajmniej u mnie w brerze mam taki znaczek pod klapa bagażnika - sound by bose) i nie potrzebowałem żadnego adaptera.
mam cos takiego
Do raZZorfish : Ja ramkę w zasadzie miałem nagraną u misia7911 ale okazało się że dostałem u sprzedawcy razem z kieszenią w dobrej cenie. Wiem że misiu pod wymiar robi więc u niego dostaniesz na pewno. Co do sterowania tel z kierownic działa odbieranie i odrzucanie ale cały czas jestem na etapie rozpracowywania modułu sterowania.
strony1984 jak odblokowałeś czystego windowsa na tym gms?
alces1 musiałem dokupić za 300 pln adapter który działa na 80 % :) nie moge zaprogramowac dokladnie wszystkich przyciskow.
sagat możesz powiedzieć ile kosztowało to radio i ca było w zestawie i gdzie można kupić czy jeszcze coś po za ramką trzeba dokupić pozdrawiam
Samo radio kosztuje koło ~2400 do tego należy dokupić moduł sterowania z kierownicy (ok 350zl) i to tyle właściwie. Ramka standardowa kosztuje koło 70 zł chyba że ma sie fabryczną nawigacje do wtedy ebay i ok 200zł. W zestawie są kabelki usb ipod, gps, mikrofon, kieszeń montażowa (mi się nie przydała) karta sd 8gb.
tu założyłem temat dedykowany do tego radia:
http://www.forum.alfaholicy.org/car_...lfa_brera.html
Ja kupiłem wszsytko u kolegi z naszego forum Proxim@Ar
Damian- w razie czego zapraszam ;)
jakie radyjko polecicie do 3000zl.moze byc uzywka ale raczej z oryginalnych???zalezy mi zeby laczylo sie z moim tel(nie iphone)i mialo polaczenie z netem.znajde cos w tej cenie??
Pioneer avic fb930. Na ebay jest kilka. Masz super navigacje i multimedia a jakbys sie kiedys skusil na iphona to streamuje to co aktualnie leci na iphone. W moim przypadku slucham radio zet w uk. Rewelacja
3000zł???:confused: Na prawdę aż tyle trzeba wydać? Czym się niby ono różni od takiego za połowę ceny (też markowe). Nie ogarniam.
Tego pioneera mozesz kupic juz za okolo 2000
Witam
Czy ktoś z was posiada radio GMS model 6401 lub 6501 i może coś napisać o użytkowaniu ich ?? Najbardziej interesuje mnie jak chodzi autoamapa i czy da się zainstalować nieoryginalną ??
Pozdrawiam SeBa
Masz na ostatniej stronie (i wcześniej) opisywane to radio. GMS z tego co wiem ma otwarty win CE więc wszystko zainstalujesz. Też mam zamiar go kupić bo to jedyna sensowna oferta. Ma czerwone podświetlenie, przyzwoicie wygląda, tani i działa z adapterem multifunkcji.
ja uzywam okolo pol roku (peuegeot 308 fotki kilka postow wczesniej) jestem zadowlony .
urzadzenie startuje szybko automapa odpala sie w 3-4 sekundy pozycja gps max 2 sekundy. dziala plynnie przeliczanie trasy szybkie. teledyski wygladaja ladnie, ladne przejrzyste menu urzadzenia.
ZNalazlem ciekawe urządzenie na Androidzie , niestety nie dostepne w polsce aktualny koszt o 600$ razem z przesyłka,, tylko na paczke trzeba czekac bo idzie z Chin..
tuttaj macie strone gdzie to mozna zamówic
http://www.dhgate.com/product/car-dv...6-1|1846680079
a tutaj wideo jak to działa :)
http://www.youtube.com/watch?v=Rn2F2UbsRpI
dla mnie bomba, przymierzam sie do zakupu GMS 6401 juz od dluzszego czasu , a teraz mam niezly dylemat...
Dzisiaj zdemontowałem ori navi z 159. Jej miejsce zajmie GMS 6311. Ogólnie sprawia dobre wrażenie, dzisiaj była próba podłączenia "na krótko" czyli bez instalacji. Nie wiem czemu nie działa dźwięk, tzn nic nie słychać z głośników, mimo, że przewody głośnikowe były podpięte, może ma to coś wspólnego z tym, że mam BOSE?
Czekam jeszcze na moduł sterowania z kierownicy i będzie kompletny montaż.
Pozdrawiam.
- Rafał
zarabiste, na filmie widac ze niby ma to polski jezyk.
fajne menu i szybko sie odpala patrze. fajne opcje ma po nacisnieciu ikonki
- - - Updated - - -
zdecydowales si ena model 6311 niby ubozsza wersje moj znajomy zamontowal sobie nastepce 6401 czyli 6501
alces1wrzuc jakies foto :)
Ciekawe jak to radio z androidem - szybko wstaje...
kolejny android za 1500-1600zl tu link z działanem
http://www.youtube.com/watch?v=eMFXR8C0KCQ
a tu z cena 329 funtów
http://www.ebay.co.uk/itm/Capacitive-Touch-Screen-Android-4-1-Car-Radio-Stereo-GPS-DVD-BT-USB-3G-WIFI-TV-/181257888801
- - - Updated - - -
znalazlem ciekawego blizniaka GMS 6401 lub wyzszego modelu co ciekawe w opisie jest procesoe 2x 1.2GHZ czyli znacznie lepiej niz 800mhz w GMS 6401 takze ekran jest 7 calowy zamiast 6,2
http://www.youtube.com/watch?v=AlX-By2Eu-w
jest do kupienia za 419,00€
tutaj.
http://www.icar-tech.de/shop/index.p...product_id=437
maja takze wersje z androidem za 649€
http://www.icar-tech.de/shop/index.p...&product_id=29
Chłopaki grzebie i grzebie w internecie i wkoncu znalazlem faworyta :)
http://www.ebay.com/itm/FASTEST-2-Co.../251430568963?
cudeńko z 2x cpu 1gb ram dd3 i android 4.1 i to wszystko za jakies 1200-1250zł
GMS 6311 zainstalowany. Sterowanie z kierownicy działa, aczkolwiek nie wszystkie opcje. Aktywne mam +, -, MUTE i odbieranie rozmów (dla mnie wystarczy). Problem jednak jest inny. Z głośników nieustannie słychać szum... Nawet kiedy radio jest w stanie "gotowości" czyli po włożeniu kluczyka do stacyjki, słychać nieustanny szum z głośników...
Co może być przyczyną i jak to rozwiązać? Dodam, że GMS podpięty jest pod zestaw BOSE.
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam tez mam GMS 6311 z kamera cofania i ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego radia. Szkoda tylko, że nie mozna ustawic na nim ekranu powitalnego z logo marki. Powiedz mi jaki zestaw do sterowania z kier kupiles i jak go podpiąłeś.
Pozdrawiam
Wychodzi na to że gms nie ma filtrów na wyjściu. Myślę że taki dodatkowy bez problemu kupisz w sklepie z audio. A powiedz mi jak gra bo w specyfikacji podano bodajże 4x45 więc nie ma końcówki MOSFET.
puszczone smarkiem z nosa
Szczerze? Myślałem, że bedzie gorzej. JVC 1din które miałem w poprzedniej alfie gralo duzo lepiej, ale przy GMS tragedii nie ma. Dzwiek jest czysty.
OK, chociaż prowadziłem dotąd jedną rozmowę (testową) :)
Będę działał jeszcze w temacie ustawień sterowania z kierownicy.
Adapter zakupiłem na allegro u sprzedawcy rysiuCT.
Tak. Przyciskom z kierownicy można przypisywać różne funkcje.
No nie można, ale gdzieś tam było napisane, że można zmieniać tło pulpitu (jeśli dobrze pamiętam), chociaż nie sprawdzałem tej opcji.
Zakupiłem u sprzedawcy którego nick podałem powyżej. Podłączenie jest banalnie proste. Z GMSa wystają przewody Key A i Key B, a z adaptera podobnie. Wystarczy je połączyć.
Z tymi szumami to różnie bywa. Dzisiaj zauważyłem, że szum (a także jakby pisk) słyszalny jest chyba tylko przy odsłuchiwaniu płyt...
Gdzie można by taki filtr wpiąć?
Chrzanu, a jak z podświetleniem? Cały czas masz czerwone, czy po włączeniu zapłonu, dopóki nie włączysz radia świeci na zielono?
Jak z odbiorem stacji radiowych? U mnie porażka... Mam GMSa podpiętego pod oryginalną antenę i generalnie jest bardzo kiepsko... Co można z tym zrobić?
I jeszcze jedno pytanie: jak działa Ci navi? Ja mam włożoną kartę mikroSD z Automapą i kiedy włączę navi przy jej uruchamianiu z głośników słychać przeraźliwe dźwięki przez około 1s. Potem jest OK. Ponadto kiedy navi działa, nie da się wejść do MENU GMSa. Trzeba wyłączyć navi zamykając Automapę, dopiero wówczas jest dostęp po innych opcji (np. płyta, radio itp). Na jakim nośniku masz zapisaną mapę i jakiej używasz?
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja mam radio podpiete tak, że po wlaczeniu zapłonu uruchamia się radio i rzeczywiscie podswietlenie przyciskow mignie na zielono i zaraz zmienia sie na czerwone. Odbiór stacji OK, tzn szlu nie ma ale tragedii tez nie, taki standard (przynajmniej w obrebie GOP). Są specjalne wzmacniacze antenowe, poszperaj na allegro.
U mnie navi działa ok, zadnych niepokojacych dzwieków, z wlaczona navi mozna sie poruszac po calym menu radia, wszystko wspolpracuje bdb. Jedyny mankament to brak glosu w navi (byc moze jest wyciszony w opcjach) nie sprawdzalem tego bo i tak zawsze wyciszam nawigację.
Powiedz mi jeszcze gdzie ten moduł wpinasz do auta?
Automape mam na karcie mikroSD firmy NOKIA wszystko hula plynnie i szybko łapie.
Jeszcze teraz byłem w garażu i włączałem Automapę. Niestety kiedy jest włączona nie mogę wejść w menu radia...
U mnie wręcz przeciwnie. Spiker navi jest tak głośny, że można paść na zawał! Na prawdę! A co gorsza ni jak nie mogę go ściszyć...
Ja do tej pory miałem oryginalną nawigację z telefonem.
adapter sterowania ma kostkę ISO którą wpinasz w kostkę ISO od radia, a z drugiej strony adaptera też jest ISO, które wpinasz w instalację samochodu. Ponadto są przewody Key A i Key B, które podpinasz do GMSa. Ogólnie wszystko pasowało plg&play.
Pozdrawiam.
- Rafał
Panowie takie pytanie, jak poprowadziliście kable od kamery cofania ?
Mam do was pytanie czy jeśli posiadam tylko zwykłe radio z CD to czy polecane przez was radio GMS 6311 będzie pasowało. Czy muszę dokupić osobna antenę GPS.